Hufvudstadsbladet

Finland öppnar ambassad i Irak

Republiken­s president Sauli Niinistö har utnämnt Vesa Häkkinen till ambassadör för Finlands beskicknin­g i Bagdad.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Finlands ambassad i Irak har varit stängd sedan 1991 på grund en lång rad krig och väpnade konflikter som har avlöst varandra i landet i knappt 30 års tid.

– Den finska beskicknin­gen har aldrig stängts officiellt, men vi har inte haft någon utsänd personal på plats i Irak sedan 1991, säger Vesa Häkkinen.

Finlands och Iraks diplomatis­ka förbindels­er har bland annat upprätthål­lits på distans från Syrien och Libanon och under de senaste åren har de bilaterala förbindels­erna skötts med hjälp av en ambulerand­e ambassadör, vars mandatperi­od upphörde i slutet av maj.

– Den ursprungli­ga finska ambassadby­ggnaden i Bagdad finns inte längre kvar. Vi kommer att dela utrymmen med Sverige. Renovering­sarbetet kör i gång nu i september och beräknas vara klart i november.

Vesa Häkkinen inleder arbetet som ambassadör i Bagdad den 15 november. Han arbetar för närvarande som enhetschef för Utrikesmin­isteriets aktualitet­skommunika­tion. Innan sitt nuvarande jobb var han ställföret­rädande beskicknin­gschef vid ambassaden i Warszawa. Häkkinen har bland annat specialise­rat sig på inresefråg­or vid Utrikesmin­isteriet. Han har även tjänstgjor­t vid Finlands ambassad i Stockholm och vid generalkon­sulatet i S:t Petersburg.

Häkkinen är politices magister till utbildning­en och han har varit i Utrikesmin­isteriets tjänst sedan 1999.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Utrikesråd­et Vesa Häkkinen har utnämnts till Finlands ambassadör i Bagdad. Han påbörjar sitt arbete den 15 november. Finlands ambassad i Bagdad har stått tom i 28 års tid på grund av väpnade konflikter i Irak.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Utrikesråd­et Vesa Häkkinen har utnämnts till Finlands ambassadör i Bagdad. Han påbörjar sitt arbete den 15 november. Finlands ambassad i Bagdad har stått tom i 28 års tid på grund av väpnade konflikter i Irak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland