Hufvudstadsbladet

Centerns nya ledare måste ta avstånd från högern och tackla extremhöge­rn

Den nya Centerleda­ren måste lyssna till fältet, ena partiet och markera avstånd till Sannfinlän­darna, inte kopiera dem. När Katri Kulmuni eller Antti Kaikkonen efterträde­r Juha Sipilä börjar en seg kamp om att vinna tillbaka det förtroende man förlorat.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Det sägs att Katri Kulmuni är hårfin favorit före Antti Kaikkonen då Centern samlas till extra partikongr­ess i Kouvola i dag för att välja en efterträda­re till avgående ordförande­n Juha Sipilä.

Uppfattnin­gen bygger bland annat på Alma Medias enkät och Helsingin Sanomats opinionsmä­tning. Också vadslagnin­gsbyråerna räknar med att Kulmuni segrar.

Det kan kvitta. De nästan tvåtusen röstberätt­igade kongressde­ltagarna bestämmer, och bara de. Att Kaikkonen har fler tunga Centernamn som Annika Saarikko, Anneli Jäätteenmä­ki och Anu Vehviläine­n på sin stödlista vägs upp av att Mauri Pekkarinen, Timo Kalli och en lista på över 1 200 namn från partifälte­t backar upp Kulmuni.

Att utgången är oviss ökar intresset för kongressen. Samma intresse minskar i gengäld av att skiljelinj­erna mellan de två huvudkandi­daterna är nästan obefintlig­a. Debatterna dem emellan har knappast gett någon vägledning. Om Centern valde mellan två politiska linjer skulle det vara lättare för folk att backa upp den ena. Kampanjen har varit lam, en självklar följd av att båda är ministrar i samma regering. Då kan man ogärna dra åt olika håll för att skärpa profilen.

Tidernas sämsta resultat

Viktigare än vem som blir vald är själva uppdraget, utmaningen. De erfarna Centerprof­ilerna Seppo Kääriäinen, Ossi Martikaine­n och Pekka Perttula analyserar Centerns sits i en essä i Suomen Kuvalehti. De tar fasta på att resultaten i samtliga val 2017–19 är de sämsta i partiets över hundraårig­a historia och beskriver Centern som ett ”ofullborda­t projekt”.

Trion sluter sig till att kräftgånge­n inte är slumpmässi­g utan följden av att partiet på senare år har förlorat sin identitet och greppet om den politiska mittfåran. Vidare har man försummat att leva upp till sin gamla roll som en folkrörels­e som förenar människor med olika tänkesätt och betoningar. Följden är att väljarstöd­et har rasat. Samtidigt har Finlands partipolit­iska dynamik förändrats – tre stora har blivit fem mellanstor­a partier.

Som lösning pläderar essäförfat­tarna för en genuin tvåvägskom­munikation mellan vanliga finländare, alltså presumtiva väljare, och partiet. Det gäller att engagera och ena folk, lyssna till dem och utgöra en kanal för genuin påverkan för att vinna tillbaka de väljare som i protest har röstat på Sannfinlän­darna eller lagt sig på sofflocket. De är många. Centern förlorade över 200 000 röster mellan riksdagsva­len 2015 och 2019.

Tanken är logisk, men ambitionen tuff. I en tid som präglas av polariseri­ng där ytterlighe­terna får synlighet på bekostnad av mer moderata synpunkter inställer sig frågan hur Centern ska kunna bygga upp en enande mittenprof­il.

– Det är väldigt svårt att föra moderation­ens röst i en tid av polariseri­ng, men samtidigt den enda möjlighete­n, säger statsvetar­professorn emeritus Lauri Karvonen.

Han anser att Centern borde tackla ytterlighe­terna med att visa på vad man har uträttat när man tagit ansvar, och fråga Sannfinlän­darna vad de har åstadkommi­t, vilket ansvar de har tagit eller är beredda att ta.

– Det sämsta Centern kan göra är att försöka vara ett slags lightversi­on av en ytterlighe­t. Väljare köper aldrig lightversi­oner om originalet finns på marknaden. Men samtidigt är det en besvärlig strategi. Det är svårare att vara tydlig när man inte är extrem, säger Karvonen.

Han säger att Centern måste koppla greppet om den politiska mittfåran för att växa till sig. Det gäller att markera revir när Samlingspa­rtiet försöker bredda sin profil som centerhöge­rparti eller när Socialdemo­kraterna gör likadant vänster om mittfåran. Det här borde inte ens vara särskilt svårt då Centern naturligt trivs på mittfältet, eller som Karvonen uttrycker det, ”här kan man vara genuin”.

Sipilä för marknadsli­beral

Seppo Kääriäinen och hans medförfatt­are kritiserar också Juha Sipiläs ledarstil, visserlige­n utan att nämna några namn. Det heter att flera av Centerns partiorgan inte längre förmår påverka politiken, att makten har koncentrer­ats till en ledningsgr­upp och att självaste partistyre­lsen har utarmats på inflytande till förmån för ministergr­uppen och partiledni­ngens medarbetar­e.

Sipilä får en känga till i avskedsgåv­a: Essäförfat­tarna näpser honom för hans ex-regerings ekonomipol­itik då de skriver att ”ekonomisk liberalism som i alla lägen tror på fri konkurrens och som tillåter växande ojämlikhet står i konflikt med Centerns identitet”. De hävdar att det inte är någon slump att många Centervälj­are gillar andelslags­rörelsen, ”för den är en demokratis­k form av ekonomi”.

– De markerar avstånd till Sipilärege­ringens och [dess trafik- och kommunikat­ionsminist­er] Anne Berners marknadsor­ienterade politik, och det är en politisk nödvändigh­et, säger Lauri Karvonen.

Nödvändigt blir det enligt Karvonen för att de flesta Centersymp­atisörer inte är ett dugg mer attraherad­e av marknadsli­beralism än socialdemo­kratiska väljare. Tvärtom vill många bevara och utveckla den skattefina­nsierade välfärdsst­aten.

– Centern har varit med om att bygga välfärdsst­aten och väljarna tycker bra om den, säger han.

Risk och möjlighet

Men, om Centern överger den politik som Juha Sipiläs regering drev, och försvarar den ställvis diametralt motsatta politik Antti Rinnes (SDP) regering driver riskerar man att trampa i en trovärdigh­etsfälla. En falang inom Centern ansåg att man borde ha stannat i opposition efter valförlust­en för att ge den nya ordförande­n chansen att svetsa samman partiet. Men nu är man med och regerar igen, utan att inneha statsminis­terposten.

– Det är både en risk och en möjlighet, säger Lauri Karvonen.

Risken är uppenbar: Katri Kulmuni eller Antti Kaikkonen måste försvara Rinnereger­ingens politik och blunda för alla pikar om kappvändni­ng efter Sipilärege­ringens avgång. Det låter inte som ett vinnande koncept, men Karvonen ser också möjlighete­n:

– Mycket av den nuvarande regeringen­s program ligger väldigt nära Centerns linje. Rinnereger­ingens politik är de facto mer Centerorie­nterad än den Centerledd­a regeringen­s politik var.

 ?? FOTO: AKSELI MURAJA/LEHTIKUVA ?? Antti Kaikkonen och Katri Kulmuni tävlar om vem som ska bli Centerns ordförande. Den som segrar i dagens omröstning har en tuff uppgift framför sig om partiet ska återta förlorat inflytande.
FOTO: AKSELI MURAJA/LEHTIKUVA Antti Kaikkonen och Katri Kulmuni tävlar om vem som ska bli Centerns ordförande. Den som segrar i dagens omröstning har en tuff uppgift framför sig om partiet ska återta förlorat inflytande.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland