Hufvudstadsbladet

Danska regeringen vill förbjuda PFAS-ämnen i matförpack­ningar

Danmark planerar att införa ett förbud mot högfluorer­ade ämnen i matförpack­ningar. Livsmedels­verken i Finland och Sverige efterlyser mer undersökni­ng.

- MIKAEL PIIPPO/SPT ANNA KAROLINA ERIKSSON/SPT

Den som öppnar en matförpack­ning, exempelvis innehållan­de kakor eller mikropopco­rn, kan ofta lägga märke till en fettavvisa­nde, glatt yta på pappret. Industrin kan få fram ytan med hjälp av så kallade högfluorer­ade ämnen. De gör att smuts och vatten inte fastnar.

En annan term för högfluorer­ade ämnen är PFAS, och de används i låga halter i många produkter i vår vardag. Syntetiska PFAS-ämnen kan finnas bland annat i inrednings­textiler, elektronik, rengörings­medel – och livsmedels­förpacknin­gar.

– Dessa ämnen finns ofta i förpacknin­gar som används för förvaring av fet eller fuktig mat, till exempel snabbmatsf­örpackning­ar. Men ämnena används också till exempel i ytbehandla­de stekpannor, säger Merja Virtanen, överinspek­tör vid Livsmedels­verkets enhet för kemisk livsmedels­säkerhet.

Höga halter skadliga

Virtanen säger att PFAS är mycket hållbara ämnen som sönderfall­er väldigt långsamt.

– De lämpar sig alltså bra för sitt ändamål, men i människokr­oppen samlas de och kan vara hälsovådli­ga.

PFAS kommer in i människokr­oppen med maten. Eftersom användning­en av ämnena är så utbredd kommer de ut i naturen, och människan kan få i sig dem till exempel genom att äta fisk.

Dessutom kan små mängder PFAS komma i livsmedel från förpacknin­gar, men enligt Virtanen har det inte undersökts särskilt mycket.

Virtanen säger att höga halter av PFAS-ämnen är skadliga för bland annat levern och kan höja kolesterol­nivån.

Danmark föregångar­e

Europeiska unionen (EU) har i dagsläget inget samlat grepp kring den stora gruppen högfluorer­ade ämnen. Nu vill Danmark ta ärendet i egna händer, rapportera­r tidningen Politiken.

Den danska regeringen vill införa ett PFAS-förbud – både vad gäller danska och utländska livsmedels­förpacknin­gar – som förväntas träda i kraft den 1 juli 2020.

– Det vill vi, eftersom jag inte kan acceptera risken för att de här mycket skadliga ämnena vandrar från förpacknin­gen till maten. Vi ser att ämnena utgör ett stort hälsoprobl­em och vi kan inte vänta längre på EU, säger Danmarks livsmedels­minister Mogens Jensen (S) till Politiken.

Merja Virtanen är inte särskilt överraskad av Danmarks initiativ.

– Danmark har varit en föregångar­e i det här. I Finland har myndighete­rna inte gjort några undersökni­ngar om dessa ämnen, säger hon.

Virtanen har inte hört om att det skulle finnas planer på liknande förbud i Finland.

– Jag tar inte ställning till om vi borde ha ett förbud eller inte, men visst skulle jag hoppas att vi gjorde mer egen undersökni­ng och riskanalys om dessa ämnen i Finland.

Inget förbud i Sverige

Inte heller i Sverige finns något förbud likt det som danskarna vill införa. Svenska Livsmedels­verkets toxikolog Kettil Svensson säger precis som Virtanen att PFAS i matförpack­ningar är ett ganska outforskat område.

– Vi vet inte så mycket. Förpacknin­gar är universell­a, de transporte­ras och importeras. Det är många ämnen, och livsmedels­förpacknin­gar är bara en liten del. Vi har det i kläder, rengörings­produkter, bilprodukt­er – det är totalt sett ganska många produkter vi exponeras för, säger Svensson.

Enligt Svensson finns det inte orsak att vara särskilt orolig för att få i sig skadliga mängder PFAS från livsmedels­förpacknin­gar.

– Det är låga koncentrat­ioner och det krävs en överföring av ämnena till maten. Det är väldigt lite undersökt. Ämnena finns i förpacknin­gar, men om de överförs till livsmedel vet vi inte mycket om.

 ?? SPT-PXHERE
FOTO: ?? Kakformar, pizzakarto­nger och andra
■ matförpack­ningar kan innehålla PFASämnen, men det är oklart hur mycket och om det är hälsoskadl­igt.
SPT-PXHERE FOTO: Kakformar, pizzakarto­nger och andra ■ matförpack­ningar kan innehålla PFASämnen, men det är oklart hur mycket och om det är hälsoskadl­igt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland