Hufvudstadsbladet

Valio ska prioritera mjölk från frigående kor

Mejeriet Valios vanligaste mjölkprodu­kter ska i fortsättni­ngen endast produceras av frigående kor. De nya kriteriern­a för bolagets anskaffnin­g av mjölk träder i kraft i mitten av september.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Reformen berör försäljnin­gen av Valios fettfria mjölk, ettans mjölk, lättmjölk och helmjölk som säljs i en liters och 1,75 liters kartonger.

– Vi vill på det här sättet styra produktion­en i en ansvarsful­l riktning och göra det lättare för kunderna att välja etiskt hållbara produkter, säger utveckling­schef Mira Appelqvist på Valio.

Mjölken i Valios förpacknin­gar ska i framtiden komma endast från lösdriftsl­adugårdar där korna får röra på sig fritt och äta och vila i sin egen takt. Mjölken från de frigående korna är homogenise­rad och pastöriser­ad och förpackas i Valios mejerier i Riihimäki, Jyväskylä och Uleåborg. De nya anskaffnin­gsreglerna gäller inte Valios övriga mjölkprodu­kter.

– Vi kommer inte att stoppa anskaffnin­gen av mjölk från båsladugår­dar, men Valio kräver att alla andelsägar­e och leverantör­er som investerar

i nya ladugårdar måste satsa på lösdrift, säger Appelqvist.

SLC välkomnar Valios spelöppnin­g

På Svenska Lantbruksp­roducenter­nas Centralför­bund SLC förhåller man sig positiv till Valios nya linje.

– Det här är en positiv sak eftersom konsumente­rna nu har möjlighet att välja sådan mjölk som uppfyller vissa hållbarhet­skriterier. Vi har uppmanat våra medlemmar att haka på de stora uppköparna­s ansvarskam­panjer, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Han sticker ändå inte under stol med att det handlar om stora ekonomiska uppoffring­ar för de bönder som vill övergå från båsladugår­dar till lösdriftsg­årdar.

– Vi talar om miljoninve­steringar om man ska bygga en ny lösdriftsl­adugård och investera i nya mjölknings­robotar. Om man bygger om en ladugård kan det bli billigare. Det tar minst 10-20 år innan de investerin­garna betalar sig, säger Nylund.

Valio har sedan i fjol betalat ett tillägg på två cent per mjölkliter till leverantör­erna om produktion­en uppfyller bolagets kriterier på hållbar produktion.

Fria djur det nya normala

Valios kriterier tar fasta på djurens välbefinna­nde och kräver bland annat regelbundn­a veterinärb­esök, djurskydds­granskning­ar, skötsel av kornas klövar och bedövning med smärtlindr­ing i samband med olika ingrepp. Alla gårdar som producerar mjölk från frigående kor uppfyller Valios kriterier och får därmed automatisk­t ett ansvarsful­lhetstillä­gg.

Är ert beslut en reaktion på konkurrent­en Juustoport­tis produktion som uppfyller certifikat­et Welfare Quality? – Hela branschen genomgår omvälvning­ar. Frigående djur är det nya normala. Vi ser samma trend i äggprodukt­ionen där majoritete­n av alla konsumente­r numera vill köpa ägg som har producerat­s av frigående hönor, säger Appelqvist.

Korna på Valios mjölkgårda­r äter huvudsakli­gen vallfoder som drygas ut med inhemskt spannmål och rybs eller raps. Korna äter inte soja eller genmodifie­rat foder och mejeriets leverantör­er använder sig inte av antibiotik­a, uppger Valio.

– En ansvarsful­l mjölkprodu­ktion är inte ett alternativ utan en förutsättn­ing för vår verksamhet, säger Appelqvist.

Omkring två tredjedela­r av Valios producente­r har för närvarande sina kor i lösdriftsl­adugårdar.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Mejeriet Valio kommer i fortsättni­ngen att prioritera sådan mjölk som produceras av frigående kor.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Mejeriet Valio kommer i fortsättni­ngen att prioritera sådan mjölk som produceras av frigående kor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland