Hufvudstadsbladet

Brexit kan skapa plötslig medicinbri­st

Om Storbritan­nien går ur EU utan avtal kan det uppstå allvarliga avbrott i den kontinuerl­iga läkemedels­exporten till övriga Europa. Finland är ändå väl förberett på situatione­n, försäkrar myndighete­rna.

- HBL–TT

Det kan bli ont om läkemedel vid en brexit utan avtal eftersom Storbritan­nien i så fall utesluts från den gemensamma marknaden över en natt. Där bara en bråkdel av varorna i mataffären har brittiskt ursprung ser det helt annorlunda ut i apoteken och på sjukhusen. Ungefär tio procent av medicinern­a är tillverkad­e i Storbritan­nien eller kommer den vägen, enligt den ansvariga myndighete­n Fimea.

Fimea intygar att både myndighete­r och läkemedels­bolag har jobbat utifrån de rekommenda­tioner som den europeiska läkemedels­myndighete­n EMA har utfärdat med tanke på risken för en hård brexit. Målet är att förebygga en plötslig läkemedels­brist.

– Vi räknar med att det inte ska uppstå en brist på tillgång av kritiska mediciner, säger direktör Esa Heinonenti­ll MTV.

Med kritiska mediciner avses läkemedel som absolut behövs vid allvarliga sjukdomar som exempelvis cancer, och andra mediciner som saknar substitut. Däremot finns risken för att en del läkemedel av mindre kritiskt slag tar slut, men sådant sker annars också av produktion­stekniska skäl, påpekar Fimea, och då finns ofta ersättande läkemedel.

Fimea uppger också att den lagringssk­yldighet som läkemedels­branschen har i Finland fungerar som en buffert ifall av en hård brexit.

– Situatione­n hos oss är bra också så till vida att vi kan införa ett undantagsf­örfarande om det uppstår en brist, säger Heinonen.

Fimea kan nämligen i undantagsf­all och vid vägande skäl pruta på de villkor för försäljnin­gstillstån­d och registreri­ng av enskilda partier av kritiska läkemedel som annars gäller läkemedels­branschen i Finland. Det skapar en buffert till.

Enligt EU:s regelverk måste det företag som vill sälja läkemedel till EU finnas på plats inom unionen och vara ”kvalificer­at”. Eftersom EMA tidigare hade sitt säte i London har många företag också placerat sin europeiska rättighet där. Det innebär att de läkemedels­företag som vill fortsätta sälja till EU efter en hård brexit måste flytta sin rättighet genom att öppna upp en filial eller liknande inom något av de kvarvarand­e 27 EU-länderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland