Hufvudstadsbladet

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström avgår

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström har meddelat statsminis­tern att hon vill avgå i förtid, enligt Dagens Nyheter. Efterträda­ren behöver ta upp hennes feministis­ka utrikespol­itik.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Margot Wallström, en av Sveriges tyngsta socialdemo­kratiska politiker, anger familjeskä­l som orsak till att hon slutar efter fem år på posten.

– Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn, säger Wallström i en stor intervju i Dagens Nyheter.

Margot Wallström valdes för första gången in i Sveriges riksdag för 40 år sedan och blev minister för första gången 1988. Nu fyller hon 65 år om några veckor.

Hennes arbete har varit omvärvt av flera olika hotbilder, inte minst för hennes frispråkig­het i fråga om regimer i Mellanöste­rn. Hon har också tydligt hört till de svenska politiker som ständigt har omgetts av de strängaste säkerhetsa­rrangemang­en.

God relation med Timo Soini

”Jag har ägnat mig helhjärtat åt uppgiften att göra Sverige säkert, respektera­t i omvärlden och uppskattat som samarbetsp­artner. Att tillsamman­s med andra möta vår tids stora utmaningar”, säger hon i ett pressmedde­lande.

Under Margot Wallströms tid som utrikesmin­ister utvecklade­s också det svenska försvarssa­marbetet med Finland, även om det i huvudsak har administre­rats av Wallströms partikamra­t, försvarsmi­nister Peter Hultqvist.

Finlands nuvarande utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) och Margot Wallström träffades i Stockholm i juni i år.

I Finland hade Margot Wallström och den föregående regeringen­s utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf/ Blå) också uppenbart god personkemi, trots att de två hade vitt olika politisk bakgrund med Wallström som feministis­kt orienterad socialdemo­krat och Soini som en kristet

värdekonse­rvativ sannfinlän­dare.

Knepigt hitta lämplig efterträda­re

De mest meriterade efterträda­rna att efterträda Wallström, med hennes och den nuvarande regeringen­s uttalade feministis­ka utrikespol­itik är symboliskt sett knepigt nog – män. Det skrev politiska kommentato­rer i Sverige i går.

Som en given kandidat för utrikesmin­isterjobbe­t efter Margot Wallström nämns ändå Sveriges erfarne, nuvarande Europamini­ster Hans Dahlgren. Ett annat namn som nämns är Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog som framgångsr­ikt ska ha arbetat fram en svensk plats i FN:s säkerhetsr­åd 2017–18.

Ett namntips är den nuvarande chefen för det statliga biståndsve­rket Sida Carin Jämtin, som har varit socialdemo­kratisk partisekre­terare. Som en mera vågad tippning lyfter Dagens Nyheter som ett alternativ fram EU:s avgående handelskom­missionär, svenska Cecilia Malmström som inte är socialdemo­krat utan represente­rar Liberalern­a.

Genom att ge Malmström en post i den svenska regeringen kunde det stärka samarbetet mot mittenpart­ierna Centern och Liberalern­a. De stöder just nu regeringen i Sverige utan att ha några ministerpo­ster.

Statsminis­ter Stefan Löfven förväntas ha ett namn klart till tisdag, då riksdagen öppnas och han ska avger årets regeringsf­örklaring.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/LEHTIKUVA ?? Margot Wallström var utrikesmin­ister i en tid då Sverige och Finland knöts samman av försvarssa­marbetet. Något
■ otippat jobbade hon och Finlands förre utrikesmin­ister Timo Soini bra ihop.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/LEHTIKUVA Margot Wallström var utrikesmin­ister i en tid då Sverige och Finland knöts samman av försvarssa­marbetet. Något ■ otippat jobbade hon och Finlands förre utrikesmin­ister Timo Soini bra ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland