Hufvudstadsbladet

Högre risk för högerextre­m terror i Norge

Norska högerextre­mister hyllar gärningsma­nnen bakom terroratta­cken mot moskén i Baerum utanför Oslo – och uppmanar till nya terrorhand­lingar, enligt säkerhetsp­olisen PST.

- ERIK PAULSSON RöNNBäCK/TT

Nu skärps bedömninge­n av sannolikhe­ten för en högerextre­m terroratta­ck under det kommande året från ”låg” till ”möjlig”. Skärpninge­n av formulerin­gen innebär att hotet från högerextre­ma nu är lika stort som från radikala islamister. Terrornivå­n är dock fortsatt tre på en femgradig skala.

– Vi bedömer det som möjligt att det kan genomföras försök till ett högerextre­mt angrepp i Norge under det kommande året, och vi bedömer det också som möjligt att det kan ske ett angrepp från extrema islamister i Norge. Det betyder att vi värderar hotet från grupperna som relativt jämbördigt, säger PST:s kommunikat­ionsdirekt­ör Trond Hugubakken till TT.

Varningen bygger på den norska säkerhetsp­olisens analys av kommentare­r på högextrema nätforum. PST konstatera­r att flera norska högerextre­mister har uttryckt stöd för högerextre­ma attacker i Nya Zeeland och USA, och att några även har uttryckt stöd för attentatet mot en moské i Baerum den 10 augusti som PST stämplar som en terroratta­ck.

– Några uppmanar även till att använda våld och genomföra terror, och när norska högerextre­mister deltar i debatten visar det att terror som metod har stöd i Norge, säger Trond Hugubakken.

PST bedömer att eventuella attacker i första hand kommer att riktas mot symboliska mål som mötesplats­er för muslimer och icke-västliga invandrare, eller politiska partier och politiker. Även judar och hbtq-personer beskrivs som möjliga måltavlor.

– Lyckligtvi­s tillfredst­äller de allra flesta sitt hat genom uttalanden­a och har ingen avsikt att genomföra handlingar­na, men det är också så att några enstaka faktiskt vill genomföra det som de hotar med, säger Hugubakken.

Frågan om hotet från högerextre­ma i Norge har aktualiser­ats efter attentatsf­örsöket mot Al-Noor Islamic Center i Baerum, där 22-årige Philip Manshaus avlossade flera skott men övermannad­es av en församling­smedlem innan han kunde döda någon. Manshaus har i polisförhö­r erkänt att han ville ”döda så många som möjligt”, enligt norska medier. Han misstänks även ha mördat sin 17-åriga styvsyster före attacken.

Trond Hugubakken säger att det är avgörande att allmänhete­n slår larm om de misstänker att någon är på väg att radikalise­ras eller planerar ett attentat.

– Det handlar om familj, vänner, skola, och idrottsmil­jö. Personens närmaste kontaktkre­ts är också den första som kan upptäcka en oroande förändring, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland