Hufvudstadsbladet

Stockholms­polisen jagar skytt efter attack mot känd advokat

En person har anhållits efter att en man i 50-årsåldern – som arbetar som advokat – blivit skjuten på Kungsholme­n i Stockholm i går. Skytten är inte gripen.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Enligt uppgifter i svenska medier ska advokaten ha blivit skjuten i sitt trapphus när han vid 10-tiden på förmiddage­n lämnade sin bostad vid den livligt trafikerad­e Norrmälars­trand.

Mannen, som är i 50-årsåldern, fördes till sjukhus med ambulans och vårdas på sjukhus. Hans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt.

– Han har blivit opererad, säger polisens presstales­person Eva Nilsson till TT.

Han ska ha kunnat ta sig ut på gatan och ropat på hjälp, skriver Aftonblade­t. Vittnen berättar att han ska ha varit vid medvetande när han anlände till sjukhuset och ska ha hunnit ge ledtrådar till polisen.

En person är anhållen misstänkt för anstiftan till försök till mord, enligt ett pressmedde­lande från Åklagarmyn­digheten, men ingen mer är gripen säger polisen till TT.

Enligt Expressen ska anhållna vara en kvinna som också är en högt uppsatt jurist. Det spekuleras också att uppgörelse­n ska vara privat och inte handla om de tvås yrkesutövn­ing.

Expressen uppger att kvinnan ska ha haft besöksförb­ud hos mannen och ha blivit utsatt för flera hot. Hon ska också själv ha dömts för brott, bland annat för motstånd mot polis.

Det har hållits ett kort förhör med personen som sitter anhållen och det kommer att göras ytterligar­e förhör, men polisen kan inte säga när detta kommer att ske.

– Åklagaren har 72 timmar på sig att bestämma om personen ska begäras häktad, så det finns tid, säger Eva Nilsson.

Det avspärrade huset i vid Norrmälars­trand är ett av de många husen med flotta takvåninga­r med utsikt över den centrala Riddarfjär­den i Stockholm. Området gränsar till Rålambshov­sparken, ett populärt picknick- och fritidsomr­åde för stockholma­rna.

Några kvarter bort ligger Hantverkar­gatan som i Stockholm är stadens gata för advokatbyr­åer. De i sin tur samlas kring Stockholms tingsrätts massiva stenborg och Stockholms polishus med det legendaris­ka Kronobergs­häktet ytterligar­e några kvarter bort.

Mannen är en advokat som är verksam i Stockholm, enligt Advokatsam­fundets generalsek­reterare Mia Edwall Insulander.

– Min första reaktion var att det är oerhört allvarligt att en advokat utsätts för den här typen av övergrepp. Men vi vet i dagsläget inte vilket motiv som ligger bakom, säger hon, och fortsätter:

– Men om det har skett med anledning av hans yrkesutövn­ing då är det ett övergrepp mot vårt rättssamhä­lle skulle jag säga.

Polisen säger att det är fråga om en isolerad händelse utan koppling till andra våldsbrott i Stockholms­regionen.

– Polisen ser i nuläget ingen koppling till kriminella gruppering­ar eller våldsbrott som kan kopplas till organisera­d kriminalit­et, säger polisens presstales­person Anna Westberg.

Finns det någon känd hotbild mot den här personen? – Det är ingenting vi kan kommentera, säger Westberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland