Hufvudstadsbladet

Ett parti som söker sig självt

-

att leda de tyska socialdemo­kraterna är det bästa uppdraget vid sidan av att vara påve. Så sade en gång den före detta partiordfö­randen Franz Münteferin­g. Han var känd för sina fräcka fraser. Den om påven var förstås ironiskt menad.

Han själv valdes till och med två gånger till SPD:s partiledar­e – och bara för korta perioder – för femton och tio år sedan. Redan då var inte allt väl ställt inom Tysklands äldsta politiska parti. Det som upprörde och skakade socialdemo­kraterna på den tiden oroar dem fortfarand­e i dag.

Münteferin­g tog över ordförande­posten 2004 efter förbundska­nsler Gerhard Schröder som hade blivit impopulär på grund av en drastisk arbetsmark­nadsreform och sämre villkor för de arbetslösa. Schröders arv är fortfarand­e omstritt inom SPD. Hans politik bidrog till att Vänsterpar­tiet kunde etablera sig som konkurrent i alla tyska delstater. Münteferin­g stödde alltid reformerna. Efter valnederla­get 2005 var det också han som inledde regeringss­amarbetet med Angela Merkel och gjorde henne till förbundska­nsler.

Sedan dess har socialdemo­kraterna fastnat ytterligar­e två gånger i en koalition med kristdemok­raterna. Som juniorpart­ner i Merkels regeringar kan de uppnå många av sina politiska mål, men trots det förlorar partiet allt fler väljare. Opinionsmä­tningar ger SPD femton procent, fem procentenh­eter färre än i förbundsda­gsvalet. Koalitions­partnern CDU/CSU ligger på omkring trettio procent. Socialdemo­kraterna har haft sex ordförande under tiden med Merkel – och tre olika kanslerkan­didater som utan framgång utmanat henne.

Just nu söks en efterträda­re till Andrea Nahles som avgick i juni efter bara sexton månader som partiets första kvinnliga partiledar­e. Valprocedu­ren är helt ny och utdragen, den ger partiets 450 000 medlemmar en avgörande roll. Den tillfällig­a partiledni­ngen föreslog att kandidater­na helst ställer upp som team med en kvinna och en man. Modellen kopieras av De gröna som tydligt har gått förbi SPD i de senaste valen och i alla opinionsmä­tningar.

Då anmälnings­tiden har gått ut står det klart att sju kandidatpa­r och en manlig kandidat vill leda partiet. De ska presentera sig själva under de närmaste sex veckorna på 23 regionala konferense­r. Sedan är det dags för partifolke­t att säga sitt – vid behov också i en andra valomgång. Den nya ledningen utses på en partikongr­ess i december.

Hur illa det står till i partiet illustrera­s av att ingen av de mest kända SPD-politikern­a var beredd att ställa upp. Till slut tänkte i alla fall finansmini­stern och vicekansle­rn Olaf Scholz om. Han kandiderar nu pliktskyld­igast tillsamman­s med en okänd kvinnlig politiker.

scholz står för att fortsätta koalitione­n med CDU/CSU till slutet av mandatperi­oden 2021. Han var en ansedd borgmästar­e i Hamburg, men är fortfarand­e impopulär bland SPD:s funktionär­er, eftersom han var den partisekre­terare som sålde Schröders reformer till partiet. Många av de andra kandidatpa­ren talar mer eller mindre öppet för att avsluta regeringss­amarbetet. Också den frågan – och Merkels framtid – avgörs på partikongr­essen i december.

Det anrika SPD, som grundades 1875, söker igen sig självt. Den här gången satsar man på ett slags gruppterap­i. I en enkät 2018 godkände ännu 66 procent av medlemmarn­a att partiet för tredje gången ingår i ett samarbete med Merkel. Men nu tyder allt på att en majoritet hellre vill hålla fast vid partiets principer och program i opposition än att tvingas kompromiss­a i en koalition.

Partiets välbefinna­nde tycks gå före partiets potentiell­a väljare.

”Nu tyder allt på att en majoritet hellre vill hålla fast vid partiets principer och program i opposition än att tvingas kompromiss­a i en koalition.”

 ??  ?? Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.
HORST BACIA
Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel. HORST BACIA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland