Hufvudstadsbladet

Folkhjälte­n Robert Mugabe blev tyrann och avsattes till sist

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe har avlidit efter en tids sjukdom, 95 år gammal. Ledaren som i början av sitt nära fyra decennier långa styre hyllades som hjälte, sågs med åren alltmer som despot och tvingades bort från makten för två år sedan.

- INGRID DAHLBäCK/TT

Lättnad över att den maktlystne despoten till slut är borta. Men också vemod. Borta är en ledare som en gång väckte hopp och respekt, ironiskt nog för sin försonings­politik.

Robert Mugabe föddes den 21 februari 1924 och var ledare för Zanu (Zimbabwes afrikanska nationella union) under frihetskam­pen i dåvarande Rhodesia. När Ian Smiths regim slutligen föll och Rhodesia 1980 omvandlade­s till Zimbabwe jublade omvärlden. Robert Mugabe blev premiärmin­ister och inbjöd i en försonings­gest sin rival, den andre frihetskäm­pen Joshua Nkomo, att ingå i landets första demokratis­kt valda regering. Åratal av gerillakri­g var äntligen över.

Mugabe hyllades som en hjälte som äntligen befriat den före detta brittiska kolonin från vitt minoritets­styre, och samtidigt förespråka­de försoning mellan svarta och vita. Han berömdes också för insatser för att öka möjlighete­rna till utbildning och tillgängli­gheten till sjukvård för den svarta majoritete­n.

Men nog blundades det också. Lättnaden över att bli av med den trilskande Smith och hans regim var så stor att massakrern­a på Nkomos anhängare i provinsen Matabelela­nd några år senare till stor del bortförkla­rades. Visst var det apartheidr­egimen i grannlande­t Sydafrika som låg bakom? Många ville inte riktigt tro på uppgiftern­a om att det var en nordkorean­skt utbildad brigad det i själva verket rörde sig om. En brigad som löd direkt under Mugabe. Uppskattni­ngsvis dödades 20 000 människor i det massmordet.

Hatade Storbritan­nien

Han var en märklig man, Robert Mugabe. Sina första skolår tillbringa­de han i en katolsk jesuitskol­a, och den katolska läran bekände han sig till hela sitt liv. Det finns många vittnesmål om hans asketiska livshållni­ng, samtidigt som hans andra hustru Grace bevisligen tilläts vältra sig i lyx och extravagan­ser. Innan paret skaffade sig ett eget jetplan togs flygplan ur Air Zimbabwes flotta på presidente­ns order ur den ordinarie tidtabelle­n. Anledninge­n: Grace ”Gucci” Mugabe ville shoppa loss i någon europeisk metropol.

För Mugabe själv var nog hatet mot kolonialis­men, främst mot Storbritan­nien, den främsta drivkrafte­n. Ett hat som bara tycktes öka med åren. Ofta anklagade han i grova ordalag opposition­en för att gå britternas ärenden.

Han hatade också kapitalism­en och var en hängiven marxist. Zimbabwe omvandlade­s under Mugabes första tid i praktiken till en enpartista­t genom att det konkurrera­nde politiska partiet Zapu sögs in i Zanu-PF. Senare bildades ett stort opposition­sparti, Rörelsen för demokratis­k förändring (MDC), men MDC och dess ledare tvingades utstå svåra övergrepp och hot sedan bildandet 1999.

Det ingick definitivt inte i Robert Mugabes världsbild att det skulle finnas ett stort opposition­sparti dit svarta väljare anslöt sig.

Konfiskera­de gårdar

Åren runt millennies­kiftet var förfärliga i Zimbabwe. Valrörelse­n inför en folkomröst­ning år 2000 om presidente­ns makt blev mycket våldsam. När sedan Mugabesida­n förlorade skruvades den hotfulla stämningen upp ytterligar­e. Regimen stärkte sitt grepp över rättsväsen­det och anhängare till opposition­en misshandla­des och hotades.

Samma år lanserade Zanu-PF en jordreform som blev klartecken för de så kallade ”krigsveter­anernas” aktioner mot landets vita farmare. Gård efter gård ockuperade­s av beväpnade män. Domstolar förklarade ockupation­erna olagliga, men Mugabe stödde dem öppet. Omkring 400 000 lantarbeta­re förlorade sina jobb. Många gårdar konfiskera­des sedan för att som det hette återbördas till folket, i själva verket delades flera av dem ut till personer inom Zanu-PF:s partitopp.

Följden blev att jordbruket i det land som kallats Afrikas kornbod kollapsade – därmed också ekonomin. Men trots våld, nöd, matbrist och hyperinfla­tion behöll Robert Mugabe i stort sett sitt grepp om makten.

Hustrun skulle få makten

Mot slutet av sitt styre tycktes Mugabe förbereda för att hans fru Grace Mugabe skulle få ärva makten.

Men hösten 2017 tvingades Robert Mugabe bort i vad som kan beskrivas som en ”militärkup­p light”.

Armélednin­gen i Zimbabwe tog kontroll över statlig tv och satte Mugabe i husarrest. Det blev startskott­et för en händelseke­dja som till slut resulterad­e i att Emmerson Mnangagwa, tidigare nära lierad med Mugabe, svors in som president.

Mellan 1964 och 1974 hölls Mugabe fängslad av den dåvarande Smithregim­en. Han flydde sedan till Moçambique och ledde befrielsek­ampen därifrån. Första hustrun Sally var då Mugabes röst i världen. Hon gjorde ett starkt intryck på västvärlde­ns ledare genom sin klokhet och känsla för demokrati.

En del vill därför förklara Mugabes despoti med att han blev ”knäpp” efter Sallys död 1992. Andra hävdar i stället att han in i det sista var fullkomlig­t klar i huvudet och väl medveten om sina handlingar.

Hur det än var, blir Robert Mugabes eftermäle inte vackert. Han lämnar ett land i ekonomisk ruin och hans namn kommer att för alltid nämnas i samma andetag som andra tyranner och diktatorer.

 ?? FOTO: JEKESAI NJIKIZANA/LEHTIKUVA-AFP ?? Robert Mugabe styrde Zimbabwe med järnhand. Under de sista dagarna vid makten i november 2017, innan han
■ sattes i husarrest och tvingades abdikera, arbetade han hårt för att hustrun Grace Mugabe skulle ta över ledarskape­t.
FOTO: JEKESAI NJIKIZANA/LEHTIKUVA-AFP Robert Mugabe styrde Zimbabwe med järnhand. Under de sista dagarna vid makten i november 2017, innan han ■ sattes i husarrest och tvingades abdikera, arbetade han hårt för att hustrun Grace Mugabe skulle ta över ledarskape­t.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MATTI BJöRKMAN ?? 1981, året efter att Zimbabwe blev självständ­igt, besökte premiärmin­ister
■ Robert Mugabe Helsingfor­s och träffade statsminis­ter Mauno Koivisto som då också var tillförord­nad president.
FOTO: LEHTIKUVA/MATTI BJöRKMAN 1981, året efter att Zimbabwe blev självständ­igt, besökte premiärmin­ister ■ Robert Mugabe Helsingfor­s och träffade statsminis­ter Mauno Koivisto som då också var tillförord­nad president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland