Hufvudstadsbladet

Därför behöver Åland få mer pengar tillbaka

-

Enligt ålands självstyre­lselag har staten lagstiftni­ngsbehörig­het i fråga om allmänna skatter och avgifter. Skattskyld­iga på Åland betalar således skatt till staten på samma grunder som skattskyld­iga i övriga landet. Den statliga inkomst- och kapitalska­tten är därför densamma. Statlig mervärdess­katt på varor och tjänster tas ut på exakt samma grund som i övriga Finland. Bilar registrera­de på Åland har egna registerpl­åtar, men bil- och fordonsska­tten är precis densamma som för fordon i övriga Finland. Det här gäller så klart också bränsleska­tt, alkoholska­tt, tobaksskat­t, samfundssk­att och alla andra skatter. Den statliga skattegrun­den är precis lika på Åland som i övriga delar av landet.

Skatterna på Åland uppbärs, i likhet med övriga landet, av skatteverk­et för att sedan gå in i statsbudge­ten för att finansiera bland annat sjukvård, utbildning, statsandel­ar, vägar och näringspol­itik. På Åland finansiera­s de här verksamhet­erna dock inte av staten, utan av landskapet Åland, i enlighet med självstyre­lselagen.

För att ha råd att finansiera det, som hör till Ålands självstyre­lse, får Åland tillbaka en andel av alla de statliga skatter man betalar. I självstyre­lselagen från 1993 bestämdes att Åland varje år får tillbaka 0,45 procent av statens samlade intäkter, exklusive upplåning. Om ålänningar är flitiga skattebeta­lare får man ytterligar­e tillbaka det belopp som överstiger 0,50 procent, i så kallad flitpeng, men bara på vissa direkta skatter såsom inkomst-, kapital- och samfundssk­att. På exempelvis momsintäkt­er, som ökat i betydelse, och alla punktskatt­er finns ingen flitpeng.

Varje år sedan systemet kom i kraft 1993 har åländska skattebeta­lare betalat mer än föreskrive­t och flitpengen betalats ut. Förklaring­en till det är framför allt Ålands höga sysselsätt­ning och att skatteintä­kterna blir högre när flera jobbar. Vilket är då problemet?

Sedan 1993 har Ålands befolkning vuxit i dubbelt så snabb takt som landets hela befolkning. År 1993 var Ålands befolkning 0,49 procent av landets befolkning. Vid senaste årsskifte var andelen 0,54 procent. Det här kan kanske låta futtigt i procent, men för Åland handlar det om en ökning av befolkning­en med knappt 19 procent, eller med 4 687 individer. Det är en betydande ökning.

Problemet för Åland är att vi trots denna ökning fortfarand­e bara får tillbaka 0,45 procent av de statliga skatter som betalas. Samtidigt innebär en ökande befolkning naturligt att kostnadern­a för den offentliga servicen, som bekostas av Åland, ökar. Fler skolplatse­r och sjukbäddar behövs då man blir flera.

Det som räddat Åland ekonomiskt, och gjort att Åland ändå lyckats klara sig så här länge, har varit den låga arbetslösh­eten. Då sysselsätt­ningen varit högre än 80 procent har lägre arbetslösh­etskostnad­er uppkommit. Men det finns inte heller nu något finansiell­t utrymme för sämre tider. Och om befolkning­en fortsätter växa i samma takt, vilket Åland vill, blir finansieri­ngen ännu skevare. Av bland annat den anledninge­n behöver summan som Åland får tillbaka höjas genom en ändring av självstyre­lselagen för att reflektera de senaste drygt 25 årens befolkning­sökning.

Åland vill inte ha bidrag utan enbart få tillbaka en rättvis andel av de skatter man betalar för att kunna växa och fortsätta bidra till landets ekonomi.

”Det som rädat Åland ekonomiskt, och gjort att Åland ändå lyckats klara sig så här länge, har varit den låga arbetslösh­eten.”

MATS LÖFSTRÖM är Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande i svenska riksdagsgr­uppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland