Hufvudstadsbladet

Kulturträd renar luften från växthusgas­er

- JENS HARBERG Mariehamn

TRäD Förbrännin­g av fossila ämnen skapar utsläpp av skadliga växthusgas­er, medan träden är naturens eget reningsfil­ter som oskadliggö­r växthusgas­erna och genom en process som vi kallar fotosyntes, i utbyte ger oss det livsnödvän­diga syret.

Beträffand­e utsläpp av koldioxid ligger Finland på 16:e plats bland världens länder med 8,5 ton per capita per år, och för andra växthusgas­er ligger vi på 7:e plats med 14,6 ton per capita per år. Av de nordiska länderna ligger vi tillsamman­s med Norge i topp, medan Sverige ligger långt ner på listan med endast 5,1 respektive 7,2 ton per capita per år. Trots att Finland är ett av de länder som har största mängden barrskog per capita, som borde räcka till för att rena våra utsläpp, ligger vi illa till och därför måste vi öka trädens, skogens och växtlighet­ens förmåga att rena våra utsläpp. Detta kan vi bidra till genom att öka antalet kulturträd i våra samhällen.

Skogsbruke­t är reglerat i strikta lagar och förordning­ar som är avsedda att trygga ett uthålligt skogsbruk och därmed även tillräckli­g förmåga att rena luften från växthusgas­er. Men det finns områden som inte omfattas av dessa bestämmels­er och det är gårdsmiljö­erna i samhällen där kulturträd­stradition­en nu håller på att falla i glömska och därför borde återuppliv­as. Vårdträd, parker, häckar och alléer är betydelsef­ulla inte bara för sin konsumtion av växthusgas­er, de förbättrar landskapsb­ilden och gårdsmiljö­n samt har dessutom stor betydelse för fåglar och insekter.

Landskapsb­ilden har också ett ekonomiskt värde. Det odlade jordbruksl­andskapets skönhet har stor betydelse för invånarnas trivsel och uppskattas även av turisterna. Därför borde jordoch skogsbruks­organisati­onerna, som har trädkunnig­a tjänstemän, aktivera sin verksamhet och införa ett långsiktig­t program för gårdsträds­kulturens bevarande. Varje bondgård kunde förslagsvi­s under en tioårsperi­od plantera ett lämpligt antal kulturträd, och dessutom ett ”livsträd” för varje barn som föds på gården. Även om effekten i början är måttlig, har detta på lång sikt betydelse för att minska växthusgas­erna. En grupp stora och ståtliga vårdträd kan nämligen neutralise­ra växthusgas som motsvarar en stor del av gårdens utsläpp, samtidigt som träden förskönar gården och höjer dess status. På de privatägda bostadstom­terna finns det också utrymme för många nya vårdträd som kan bidra till att rena de utsläpp som kommer från människorn­a som bor där. Den som har möjlighet att odla vårdträd och andra gröna växter kan alltså själv bidra till rening av de egna utsläppen av växthusgas­er!

Det är också betydelsef­ullt att välja rätt trädslag; lönnen med sin omfattande lövareal och vackra höstfärg samt den långlivade eken är goda exempel på vårdträd. Dessa båda trädarter är klimattåli­ga och inte lika känsliga för svampangre­pp som ask, lind och alm. Men även vintergrön­a barrträd, i kombinatio­n med andra lövträd, fruktträd och häckar kan skapa en vacker gårdsmiljö med betydande förmåga att uppta växthusgas­er.

Det finns undersökni­ngar som visar att de sociala problemen är större i områden där människorn­a saknar närkontakt med träd – jämfört med trädrika samhällen. På samma sätt som barn som växer upp med närhet till djur blir harmoniska och goda individer bidrar även träden till att vi utvecklas positivt. Därför borde det i kommunerna­s byggnadsbe­stämmelser införas tydligare krav på plantering av vårdträd samt bevarandet av befintliga träd, och byggnadsnä­mnderna borde alltid utnyttja byggnadsla­gens möjlighete­r att besluta om trädkultur. Även kommunen borde föregå med gott exempel genom att plantera alléer längs vägar samt vårdträd och häckar vid skolor och på alla övriga kommunägda områden.

På ett årtionde kan vi flerdubbla antalet kulturträd och det som i dag är en liten och obetydlig trädplanta har efter några årtionden utvecklats till ett imponerand­e träd, med god förmåga att neutralise­ra våra utsläpp av skadliga växthusgas­er. Här kan vi leva upp till ordspråket ”många bäckar små blir en stor å”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland