Hufvudstadsbladet

Teemu Packalén tillbaka efter skadehelve­te

MMA-fightern Teemu Packalén gör comeback efter ett två och ett halvt år långt skadeuppeh­åll i UFC 242-matchkväll­en i Abu Dhabi.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Teemu Packalén senast gått en match i jätteorgan­isationen UFC. Men i kväll är han äntligen frisk och tillbaka i UFC 242-matchkväll­en i Abu Dhabi. Packalén har vunnit åtta av sina tio proffsmatc­her, i UFC är hans facit 1–2. I debuten som han tog med en veckas varsel förlorade han via domarpoäng. I sin andra match strypte han sin motståndar­e på 24 sekunder och fick en bonus för kvällens mest imponerand­e prestation. I den tredje matchen blev han knockad bara en halv minut in i matchen.

Utgångsläg­et i matchen mot obesegrade UFC-debutanten Ottman Azaitar är klar som vatten.

– Den här matchen betyder allt för mig. Man kan säga att det är vinn eller försvinn. Jag måste vinna, säger Packalén i en intervju med Viasport.

Om Packaléns facit i UFC efter kvällens match är 2–2 känns hans arbetsplat­s rätt säker. En förlust kan mycket väl leda till att han får sparken.

”Har varit tvungen att mogna”

Packalén tecknade kontrakt med UFC sommaren 2015.

Sedan dess har han bara gått två matcher. Efter den snygga segern i London 2016 opererades bland annat hans axel och det blev en tävlingspa­us på ett drygt år. Men det var först efter hans förra match i mars 2017 som den riktiga oturen började.

Packalén skulle ta en fight i oktober samma år men bara veckor före fighten drabbades han av en massiv knäskada. Ett och ett halvt år senare hade han en fight bokad – men igen skadade han sig någon vecka före matchen som skulle gå av stapeln i april i Ryssland.

Då handlade det bara om en vrickad fot och UFC närmade sig den 32-åriga finländare­n snart igen och erbjöd en match i Abu Dhabi. Den långa pausen gör det hela ännu mer spännande.

– När jag varit skadad och borta så länge så vågar jag medge att jag är väldigt nervös. Men på ett bra sätt. Jag har hanterat spänningen med att träffa min psykolog oftare. Spänningen ska fungera som ett vapen, säger Packalén.

Skadorna har varit mentalt tunga, men också lärorika.

– Jag har varit tvungen att mogna. Jag skulle inte kunna vara färdigare och en bättre version av mig själv som jag nu är.

Amirkhani i MSG i november

Finlands andra UFC-fighter, Makwan Amirkhani, ska också ha sin nästa match bestämd. Amirkhani har meddelat att hans nästa fight är den 2 november i Madison Square Garden i en av höstens största UFCgalor. Amirkhani har berättat att han för första gången möter en motståndar­e från topp 15-rankningsl­istan.

En sannolik motståndar­e är 13-rankade Shane Burgos som är från New York och som har samma facit i UFC som Amirkhani (5– 1). Också markkampss­pecialiste­n Ryan Hall (rankad 15:e, 4–0 i UFC) känns som ett logiskt alternativ.

När jag varit skadad och borta så länge så vågar jag medge att jag är väldigt nervös. Men på ett bra sätt. Jag har hanterat spänningen med att träffa min psykolog oftare. Spänningen ska fungera som ett vapen.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER/HBLARKIV ?? Teemu Packalén gör comeback efter ett två och ett halvt år långt skadeuppeh­åll i UFC:s jättegala i Abu Dhabi.
FOTO: ROBERT SEGER/HBLARKIV Teemu Packalén gör comeback efter ett två och ett halvt år långt skadeuppeh­åll i UFC:s jättegala i Abu Dhabi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland