Hufvudstadsbladet

Medaljerna utom räckhåll – det gäller att se framåt

- ”Realistisk­t sett motsvarar en final en medalj för Finland. Nivån är bara så hög i ett friidrotts-VM.” MARCUS LINDQVIST

Fem finska rekord och en friidrotts­säsong som lovar betydligt mer i framtiden. Men VM i Doha kan bli Finlands sämsta någonsin hittills.

För två år sedan i London var Tero Pitkämäki den enda finländare­n bland de åtta bästa med sin femte plats i herrarnas spjut. Då deltog Finland med endast tretton idrottare.

Redan nu står det klart att Finlands trupp blir betydligt större. Sjutton är redan klara för VM i Doha och truppen kompletter­as sannolikt med åtminstone fem idrottare. Tidsfriste­n för att klara VMgränsen gick ut vid midnatt i går och VM kör i gång om tre veckor.

Bland VM-resenärern­a finns verkliga skrällnamn som Ella Junnila och Taika Koilahti. Superlöfte­n som kan bli hur bra som helst i framtiden.

Men det krävs ett mirakel för att någon av finländarn­a ens ska lyckas upprepa Tero Pitkämäkis prestation för två år sedan och vara bland de fem bästa i sin idrottsgre­n. Oliver Helander ligger bäst till i världsrank­ingen med sin tionde plats, men han är för tillfället skadad. Hans årsbästa 86,93 är hyfsat, men i en ranking av de femtio längsta kasten i världen i sommar räcker det till en 25:e plats, och hans näst bästa kast, 84,84, är på 61:a plats. Antti Ruuskanen har mästerskap­srutinen, men han har också dragits med en hälskada, och hans enda hyggligt långa kast, 85,15, kastade han i juni i Raseborg.

Finlands mest omtalade friidrotta­re i sommar är säkert Annimari Korte, som putsade det finska rekordet på korta häcken till 12,72. Hon ligger på delad 59:e plats i världsrank­ingen. Framför henne är dock 35 amerikaner, 16 jamaicaner och 4 nigerianer, vilket innebär att hon i praktiken är topp tio bland VM-deltagarna. Varje land får delta med tre idrottare i respektive gren.

Realistisk­t sett motsvarar en final en medalj för Finland. Nivån är bara så hög i ett friidrotts-VM. Däremot lovar sommarens resultat ytterst bra för nästa års EM och framtida VM och OS, för många av de idrottare som slagit igenom i sommar – Junnila, Koilahti, Krista Tervo, Maria Huntington – är sådana som kommer att kunna utvecklas väldigt mycket under de närmaste åren. Det är förstås en klen tröst då exempelvis grannlände­rna Norge och Sverige har flera guldfavori­ter i Doha, som Karsten Warholm, Jakob Ingebrigst­en, Daniel Ståhl och Armand Duplantis.

 ?? Foto: EMMI KoRHoNEN/lEHtIKUVA ?? Maria Huntington är ett finländskt framtidslö­fte inom friidrotte­n.
Foto: EMMI KoRHoNEN/lEHtIKUVA Maria Huntington är ett finländskt framtidslö­fte inom friidrotte­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland