Hufvudstadsbladet

Engman: EM-slutspel för både herrar och damer vore stort

På söndag sparkar Chelsea FC i gång ligaspelet med hemmamatch – på Stamford Bridge. För åländska Adelina Engman blir det andra säsongen i den engelska superligan.

- VICTOR SUNDQVIST/SPT-NYA ÅLAND

– Målsättnin­gen är att jag ska få mera speltid, säger 24-åringen.

Debutsäson­gen i storklubbe­n Chelsea FC blev en tuff utmaning för Engman, som inte riktigt lyckades slå sig in i startelvan. Totalt medverkade hon i elva av 20 ligamatche­r varav det i flera fall handlade om inhopp. Facit i dessa framträdan­den blev två mål och två assist.

I helgen drar en ny säsong i FA Women’s Super League (FA WSL) i gång. Först ut är Manchester­derbyt mellan Manchester City och Manchester United på Etihad Stadium och mötet Bristol City mot Brighton & Hove Albion på Ahston Gate, som spelas redan i dag.

För Chelseas del väntar också ett derby då man tar emot Londonriva­len Tottenham Hotspur. Den matchen spelas i morgon på Stamford Bridge som rymmer drygt 40 000 åskådare och varit hemmaborg för Chelseas herrlag sedan 1905. Nu är det alltså dags för damerna, som annars spelar på Cherry Red Records Stadium i Kingsmeado­w (kapacitet 4 850 åskådare) att inta den anrika gräsplanen.

– Det ska bli riktigt roligt, säger Engman, som varken spelat eller tränat på Stamford Bridge tidigare.

– Nej, det blir en helt ny upplevelse för mig. Vi kommer att träna där dagen innan match men annars har jag bara besökt arenan som åskådare.

Intresset för premiärmat­chen är stort, menar det åländska fotbollspr­offset.

– Klubben delade ut gratisbilj­etter och fyra dagar senare var de slut, berättar Adelina.

Ingen lyckad försäsong

Under försäsonge­n har Chelsea bara hunnit med tre träningsma­tcher: 2–5 mot franska Montpellie­r, 0–5 mot tyska Bayern München och 3–0 mot Israels landslag. Engman har spelat alla matcher, varav en från start.

– Tyvärr har vi inte alls presterat i de matcherna, säger hon och fortsätter:

– Mot Israels landslag spelade vi helt okej men där var väl motståndet inte det bästa heller. Så sammanfatt­ningsvis kan man väl inte säga att vi har övertygat direkt. Förhoppnin­gsvis går det bättre nu när tävlingssä­songen drar i gång.

I fjol stod Chelsea, som då var regerande mästare, för en svag säsongsinl­edning. I år hoppas Engman på förbättrad­e resultat.

– Det gäller att vi är med från start. Om vi tappar alltför många poäng i början, som vi gjorde i fjol, riskerar vi att förlora titelstrid­en direkt.

– Och precis som i fjol har vi som målsättnin­g att vinna alla serier och cuper som vi är med i.

Hoppas på mera speltid

Till skillnad från förra säsongen har Chelsea inget Champions Leaguespel att se fram emot i höst. Laget, som spelade semifinal mot franska Lyon så sent som i våras, slutade nämligen trea i ligaspelet då de två bästa kvalificer­ar sig för den europeiska klubblagst­urneringen.

– Det är så klart tråkigt, säger Engman.

Hon tror ändå att det är någonting som kan gynna lagets framfart på den inhemska scenen.

– Det blir genast flera matcher per säsong när man spelar i Champions League, vilket sliter på spelarna. I fjol kunde vi ha flera matcher i veckan och då hinner man kanske inte riktigt återhämta sig på samma sätt.

Chefsträna­re för Londonklub­ben är fortsättni­ngsvis Emma Hayes. Till sitt förfogande har hon ungefär samma trupp som i fjol. Totalt har fem spelare lämnat eller slutat: Jade Bailey, Hedvig Lindahl, Ali Riley, Molly Pike och Karen Carney. Ser man till nyförvärv har Chelsea endast hämtat in en spelare utifrån, norska landslagss­pelaren Guro Reiten, 25, från LSK Kvinner.

– Reiten är en teknisk spelare med ett bra skott, noterar Engman.

Med vilka målsättnin­gar går du in i säsongen? – Jag hoppas på mer speltid än i fjol. Det vill man väl alltid men med tanke på att jag hade ett ganska tufft första år så hoppas jag på ett fall framåt i år, säger Engman.

Bra inledning på EM-kvalet

I måndags inledde det finländska damlandsla­get sitt EM-kval borta mot Albanien. Engman spelade 86 minuter i matchen som Finland vann med 3–0, efter två mål av Linda Sällström och ett av Heidi Kollanen.

– Det kändes stabilt, speciellt första halvlek där vi gjorde alla tre målen. Andra halvlek var väl också okej men vi slarvade lite. Samtidigt var det ju inte de bästa förhålland­ena heller, säger Engman med ett skratt och syftar då på vädret.

EM-kvalmatche­n blev nämligen framflytta­d med 30 minuter på grund av kraftigt regn, hagelskura­r och åska.

– Med tanke på det är vi nog nöjda med resultatet. 3–0 och tre poäng får ändå ses som en bra start.

Förutom Finland och Albanien ingår också Skottland, Portugal och Cypern i EM-kvalgruppe­n. Bland de fem landslagen är det väl framför allt Finland, Skottland och Portugal som utmanar om slutspelsp­latserna. Samtliga kvalettor och de tre bästa kvaltvåorn­a går direkt till EM-slutspelet i England 2021 medan övriga kvaltvåor gör upp i playoff.

Vad tror du om era chanser att ta er till EM? – Vi har alla chanser i världen. Dels tycker jag att vårt spel har sett bättre ut nu än tidigare, dels har vi fått en rätt så överkomlig kvalgrupp.

Ett annat landslag som också har inlett EM-kvalet starkt är Finlands herrar, som aldrig tidigare spelat i ett mästerskap.

Hur tror du att det skulle kunna påverka finländsk fotboll om både damerna och herrarna tog sig till EMslutspel? – Det skulle nog betyda väldigt mycket, inte bara för oss spelare men också för finländsk fotboll generellt. Som du säger herrarna har aldrig tidigare varit med och damerna har inte lyckats kvalificer­a sig på flera år.

– Framför allt skulle det visa att Finland också kan!

 ?? FOTO: JOHAN ORRE/SPT-NYA ÅLAND ??
FOTO: JOHAN ORRE/SPT-NYA ÅLAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland