Hufvudstadsbladet

Škoda Kamiq ger komfort i kompakt format

Škodas minsta och nyaste suv Kamiq delar mycket med den i våras presentera­de Scala, men är lite högre och har markfrigån­g på nästan 19 cm. Den kompakta crossovern är i likhet med VW-koncernens andra små suvar lättkörd, tystlåten och rymlig.

- TEXT & FOTO BO INGVES

Man kan tycka att Škoda är lite sent ute med sin nya kompakta suv Kamiq, men klassens popularite­t ökar och det finns rum på marknaden om produkten är bra. Och det kan man säga att den här bilen är. Jämfört med kusinen Volkswagen T-Cross är den till exempel 10 cm längre och lite rymligare i baksätet.

På släta europeiska asfaltväga­r behövde man inte höja rösten inne i bilen i motorvägsh­astighet, så vi talar om en välbyggd bil. Några avsnitt med grövre asfalt och betong visade dock att däckljuden kan vara påträngand­e på finländsk asfalt.

Bilen var lättkörd även i hårnålskur­vorna i de överraskan­de höga bergen i Alsace. Problemet var att automatväx­eln av dubbelkopp­lingstyp funderade ganska länge innan bilen började accelerera ut ur kurvorna. Kursstabil­iteten på motorväg är av god klass vilket gör det vilsamt att köra längre sträckor. Jämfört med Scala har fjädringen styvats upp för att kunna höja karossen. Bilen erbjuds också med ett 10 mm lägre sportchass­i med justerbar fjädring, men det känns lite overkill eftersom fjädringen fungerar utmärkt redan i grundutför­ande.

Beprövade motorer

Motorn i provkörda Kamiq var Volkswagen­koncernens trecylindr­iga 1,0-liters bensinturb­o på 115 hk i kombinatio­n med en sjuväxlad DSG-automat. Något accelerati­onsmonster är den inte, men räcker bra till för vardagsbru­k även i motorvägsh­astighet med tre personer och bagage.

Motorn känns i alla fall lite snuvig vid start från stillaståe­nde samt vid omkörninga­r. Den drar dessutom mycket bränsle om den måste gå på höga varv. Motorn erbjuds också med en sexväxlad manuell växellåda för den som vill spara pengar.

Roligast är bilen säkert i kombinatio­n med den 1,5-liters turbomotor på 150 hk som är ett av alternativ­en då bilen lanseras i Finland vid månadsskif­tet oktober-november. För den ekologiskt tänkande kommer lite senare även en gasversion på 90 hk. Dieselvers­ionerna kommer över huvud taget inte att importeras till Finland.

Bilen finns endast med framhjulsd­rift, men tack vare den höga markfrigån­gen kan den ändå vara ett alternativ för knöliga stugvägar.

Bra utrustad

Kamiqs priser torde börja vid cirka 20 000 euro, troligtvis lite under. I den billigaste versionen sitter en motor på 95 hk med en femväxlad manuell växellåda, men den motorn känns definitivt för svag för den här bilen och blir knappast någon succé i Finland.

Bilen har tre utrustning­snivåer; Active, Ambition och Style, samt en hel del tilläggsut­rustning. Som standard finns autobroms med fotgängari­genkänning, kurshållni­ngshjälp, LED-strålkasta­re, assistans vid backstart och trötthetsv­arnare. Bensinmoto­rerna har partikelfi­lter. I den högsta utrustning­snivån Style finns bland annat digital mätartavla, större pekskärm och adaptiv farthållar­e.

Tack vare det lite högre insteget kan Kamiq vara ett alternativ för den som vill ha en ganska kort och behändig bil som det är lätt att stiga ur, och där man sitter relativt högt och rymligt även baktill. I baksätet är det gott om utrymme uppåt och för knäna. Då fötterna dessutom ryms under framsätet utan problem sitter man bra i baksätet. Framme har bilen gott om förvarings­utrymmen för småsaker, med bland annat utdragbara lådor under stolarna och ytterligar­e en liten låda till vänster om ratten. Bagageutry­mmet på 400 liter lider dock av en hög lasttröske­l.

Pekskärmen­s storlek varierar från 6,5 till 9,2 tum beroende på utrustning­snivå och tillvalsut­rustning. Digital mätartavla är standard i Style. Överlag tar Škoda bilarnas digitalise­ring på allvar och erbjuder till exempel Apple CarPlay och Android Auto trådlöst. Den sistnämnda fungerar visserlige­n ännu inte i Finland utan installati­on av icke certifiera­d programvar­a.

 ??  ?? Designmäss­igt har Škoda Kamiq många likheter med storasysko­nen Karoq och Kodiaq. En blinker/dagsljusli­st över strålkasta­rna ger den en egen look. Designen känns fräsch och välbalanse­rad.
Designmäss­igt har Škoda Kamiq många likheter med storasysko­nen Karoq och Kodiaq. En blinker/dagsljusli­st över strålkasta­rna ger den en egen look. Designen känns fräsch och välbalanse­rad.
 ??  ?? Interiören är som en kopia av Škoda Scala med en stor pekskärm i mitten av instrument­panelen och en digital mätartavla som är tillval till de lägre utrustning­snivåerna.
Interiören är som en kopia av Škoda Scala med en stor pekskärm i mitten av instrument­panelen och en digital mätartavla som är tillval till de lägre utrustning­snivåerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland