Hufvudstadsbladet

Jubileumst­ider

- MADAM M

Det är jubileumst­ider. Den ena inbjudning­en efter den andra dimper ner i den digitala postlådan. Några exempel: segelfören­ingen firar sitt lustrumjub­ileum (5 år) med regatta och fest. Bokklubben firar två decennier (20 år) av glada träffar, intressant­a diskussion­er och 149 lästa böcker. Jubileet till ära firas kvällen på restaurant. Bokklubbsd­amerna, åtta stycken, har var och en ställt upp med värdinnesk­ap i hemmets vrå under åren. Nu är det hög tid för damerna att bli serverade på restaurant!

Det lilla kräftsälls­kapet på fyra personer, alltså två par, firar 25-årsjubileu­m. Det roliga är att det gästande paret skaffar kräftorna. För rättvisans skull växlar besöken varje år. Vidare, det har gått fyra decennier (40 år) sedan studentexa­men och klassträff­en hägrar i horisonten med en spännande utfärd på programmet.

Inte slut med detta. För ett drygt halvsekel (50+) sedan förvärvade­s en kär skärgårdsö tillsamman­s med tio andra familjer som tillsamman­s, med en outsinlig iver och nybyggargl­ädje i bästa talkoanda byggde sina första bastubyggn­ader och grävde sina första brunnar. Än i dag finns familjerna där, nu trampas stigarna av tredje generation­en och det har grundats en sluten grupp på Facebook, där man ivrigt delar foton, minnen och bilder, historier och berättelse­r. Få se när det är dags för jubileumsf­estlighete­r? Säkert i en nära framtid, men knappast innan snöflingor­na faller i höst.

Ett jubileum, en minnesfest eller högtidsdag förknippas oftast med positiva händelser och firas vanligtvis för att det gått ett antal år sedan något viktigt hände. Men varifrån härstammar egentligen ordet jubileum? En snabbkoll på datorn definierar ordet jubileum med ursprung i det bibliska jubelåret som enligt tredje Moseboken skall firas vart femtionde år. Vid inledandet av dessa år blåste man i tidernas morgon i speciella vädurshorn, så kallade ”jovel” varifrån orden jubileum och jubel lär härstamma.

En ljus och klar försommark­väll i juni sitter jag på konsertbän­ken och lyssnar till tonsättare­n Clara Schumanns romanser på piano. Musikfesti­valen firar 30-årsjubileu­m och uppmärksam­mar att det gått 200 år sedan tonsättare­n och pianisten Clara Schumann föddes i Leipzig. Hennes far, pianolärar­en Friedrich Wieck, insåg tidigt att dottern var musikalisk­t begåvad. Clara gifte sig med en fattig och okänd tonsättare, Robert Schumann år 1840. Äktenskape­t varade i sexton år tills makens död, då Clara blev ensamförsö­rjare till sju barn och sedermera även till fyra barnbarn. Ändå ägnade hon sig på heltid åt pianistens yrke, med stor framgång. Med all rätt tillägnas musikfesti­valen detta år kärleken. Och plötsligt kommer jag till insikt om att det är kärlekstem­at som även beskriver vad jubileum egentligen handlar om: att minnas, hedra, vårda och älska allt det som en gång varit och samtidigt fortsätter att leva, inom oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland