Hufvudstadsbladet

Finland möter Italien – utan lagkaptene­n

Finland har ett hål att fylla inför EM-kvalet mot Italien. Tim Sparv är avstängd – och han medger att en utvisning var nära mot Grekland.

- MATS AHLNÄS/SPT

Efter segern över Grekland är Finland ute efter en poäng i helgens match mot Italien. Fyra raka segrar i EM-kvalet har stärkt självförtr­oendet. Men lagkaptene­n Tim Sparv – som här firar segern med målvakten Lukas Hradecky – är avstängd.

Dagen efter segern mot Grekland gav lagkaptene­n Tim Sparv sin syn på fotbollsla­ndslagets insats. På torsdagen var han upptagen med annat.

– Jag satt en och en halv timme i ett rum innan jag hade gett ett dopningste­st. Timmen efter en seger är alltid bäst, men jag missade den.

– Jag var den sista som gick från arenan. Det kändes fint, men det var också ensamt. Alla andra hade åkt till hotellet. Sedan försökte jag somna, men det gick inte.

Spelarna som startade mot Grekland genomförde en återhämtan­de träning i går. Tidtabelle­n mellan matcherna är knapp och belastning­en för de finländska spelarna är rejäl.

I morgon ska de försöka jobba ner Italien. Sparv får inte vara med. Han drog på sig sitt tredje gula kort i EMkvalet och är avstängd.

– Man vill alltid spela mot de stora lagen, men jag förstod att avstängnin­gen skulle komma i något skede. När domaren varnade mig grämde det mycket, men matchen pågick och jag släppte det.

En stund senare var Sparv dessutom nära att bli utvisad.

– Som tur prickade jag inte greken med min tackling. Jag gick in med allt jag hade som vanligt.

”Måste spela bättre”

Förbundska­ptenen Markku Kanerva säger att han har en plan för hur han ska ersätta Sparv på mittfältet.

– Innan samlingen började hade jag olika scenarion i huvudet. Alla som är här har visat vad de kan.

De två huvudalter­nativen är Rasmus Schüller och Joni Kauko. Sparv säger att båda två kan göra ett gediget jobb för laget.

– Joni har spelat i en lite offensivar­e roll i Esbjerg. Vi hade ett möte med laget före vår ligamatch mot dem. Det pratades bara om ”Finlands Messi”. Det är Jonis nya namn. Han har egenskaper som behövs i anfallsspe­let.

Landslaget är medvetet om utmaningen som väntar i morgon. Italien har många skickliga spelare och i mars vann de rättvist med 2–0 mot Finland.

– Vi måste spela bättre för att ta poäng. Italien är klar favorit i gruppen. Det blir en stor utmaning, säger Sparv.

– Det är svårt att ta bollen av dem. I bortamatch­en spelade vi med ett annat system och jag tycker inte att det fungerade optimalt.

Italien tvingas resa

Finland har en fördel inför matchen. Laget slipper röra på sig mellan matcherna. Italien spelade i torsdags borta mot Armenien och avslutar med en resa till Tammerfors.

– Det blir mycket tyngre. Jag vet inte hur Italien sköter det, men de är kanske inte så pigga, säger Lukas Hradecky.

Målvakten stod rätt sysslolös mot Grekland, men lär få mer att göra i morgon. Torino-anfallaren Andrea Belotti gjorde två mål i torsdags och lär bli ett hot mot Finland.

– En poäng kan bli livsviktig för oss – och jag tycker att vi borde kunna knipa poäng mot Italien på hemmaplan. Vi har samma recept som tidigare. Vi är ödmjuka och jobbar hårt, säger Hradecky.

En sak är ändå säker. Fyra raka segrar i EM-kvalet har skapat en stor tro på att det kan bli poäng mot ett landslag som Italien.

– Jag har spelat över tio år i landslaget och har aldrig upplevt en sådan här hajp, men vi är inte nöjda. Vi har ett mål – EM, säger Sparv.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Joni Kauko, även kallad ”Finlands Messi”, kan ersätta Tim Sparv i matchen mot Italien.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Joni Kauko, även kallad ”Finlands Messi”, kan ersätta Tim Sparv i matchen mot Italien.
 ?? FOTO: MATS AHLNäS/SPT ?? Slår Teemu Pukki till igen när Italien står för motståndet i morgon?
FOTO: MATS AHLNäS/SPT Slår Teemu Pukki till igen när Italien står för motståndet i morgon?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland