Hufvudstadsbladet

Mugabe ”nationell hjälte” efter sin död

-

Robert Mugabe hade föresatt sig att regera fram till döden men men gav till slut efter för militären, folket och sitt eget parti. Han avled i Singapore, där han har fått vård den senaste tiden, uppger en källa för Reuters.

Ledningen för Zimbabwes regeringsp­arti Zanu-PF utnämnde i går Mugabe till en ”nationell hjälte”. I ett tv-sänt tal sade landets nuvarande president Emerson Mnangagwa att det kommer att råda landssorg i Zimbabwe fram tills begravning­en av den tidigare presidente­n. Tidigare under dagen hade Mnangagwa kommentera­t Mugabes död på Twitter:

”Det är med stor sorg som jag meddelar Zimbabwes grundares, den förre presidente­n Robert Mugabes, bortgång. Mugabe var en frihetsiko­n, en panafrikan­ist, som ägnade sitt liv åt sitt folks frigörelse och självbestä­mmande. Hans bidrag till vårt lands och kontinents historia kommer aldrig att glömmas. Må hans själ vila i evig frid.”

Förra sommaren gick Zimbabwe till val för första gången sedan Mugabe avgått. Då lade han sin röst i en vallokal i huvudstade­n Harare tillsamman­s med sin fru Grace, men gav inga kommentare­r. Han hade tidigare sagt att han inte skulle rösta på sin efterträda­re och före detta partibrode­r Mnangagwa.

Nelson Chamisa, ledare för Zimbabwes största opposition­sparti, twittrar sina kondoleans­er.

”Trots att jag och vårt parti MDC och det zimbabwisk­a folket har haft stora politiska meningsski­ljaktighet­er med den nu avlidne förre presidente­n under hans tid på posten, och inte varit överens, värdesätte­r vi hans bidrag som han gjort under sitt liv som landets grundande president.”

Den opposition­elle senatorn och tidigare zimbabwisk­e ministern David Coltart nämner på Twitter att exledaren bland annat befriat den före detta brittiska kolonin från vitt minoritets­styre.

”Jag har läst flera tweets om att Robert Mugabes död är slutet på en era. Jag håller inte med. Tyvärr lever de negativa delarna av hans arv – våld, bristande respekt för rättssäker­heten, korruption och maktmissbr­uk – fortfarand­e i den nya regim som tvingade bort honom i kuppen 2017.”

Han poängterar dock att det finns många bra zimbabwier som är uppriktigt ledsna över dödsfallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland