Hufvudstadsbladet

Sluta kacka i eget bo

-

SPRÅKBAD Jag refererar till insändaren med rubriken ”Det måste vara fel i systemet” (HBL Debatt 3.9) med kritik mot språkbadsu­ndervisnin­gen.

I den skola där jag undervisar har vi språkbadsu­ndervisnin­g för högstadiet på svenska för elever vars modersmål är finska. (Inte tvåspråkig­a eller svensksprå­kiga elever.) Dessa har gått i språkbad ända sedan daghemmet. Vi har sju lärare som undervisar i språkbadet för tillfället och elevernas undervisni­ng på svenska skall utgöra över 50 procent för att undervisni­ngen skall klassas som språkbad. Tre av lärarna har svenska som modersmål eller är tvåspråkig­a. En lärare har som barn bott i Sverige och är sålunda tvåspråkig, en lärare har själv gått i språkbadet och har svensklära­rbehö-

righet utöver två andra ämnen och en är lärare i svenska. Därmed vågar jag påstå att nivån på svenskan bland våra lärare är tillräckli­gt bra. När jag besökt lågstadiet som språkbadse­leverna kommer från verkar det som om lärarnas kompetens även där är god. Det här är alltså i Helsingfor­s, jag kan inte uttala mig om andra skolor i Finland.

Det är sant att eleverna ofta använder sitt modersmål finska, även om målsättnin­gen är att de skulle använda svenska så mycket som möjligt. Eftersom det trots allt är svårt att tvinga en person att prata ett språk tillåts det ändå, men läraren diskuterar enbart på svenska med eleverna och i de flesta fall fungerar dialogen mellan eleverna och lärarna på svenska. Nivån av svenskan varierar bland eleverna, men de allra bästa talar en så god svenska på nionde klassen att man inte genast kan urskilja om det är deras modersmål eller inte. Särskilt utifrån uttalet är det nästan omöjligt att höra någon brytning över huvud taget.

Små fel märks möjligen i skrift, eftersom språkbadse­lever kan ha svårt att urskilja mellan till exempel ”en” och ”ett”, men det har även tvåspråkig­a personer som talar språket på modersmåls­nivå. De allra svagaste eleverna har inte en lika stark svenska, men jag skulle våga påstå att de har en bättre svenska än sådana elever, som inte gått i språkbad utan som studerar det som insändarsk­ribenten kallar ”tvångssven­ska”.

Eftersom vi lever i en tid där svenskunde­rvisningen i finskspråk­iga skolor ifrågasätt­s tycker jag att vi borde värna om och glädjas över att finskspråk­iga föräldrar väljer språkbadsu­ndervisnin­gen för sina barn så att dessa lär sig svenska. Det är inte en självklarh­et men om attityden bland svensksprå­kiga är att språkbadet är strunt och bedrivs av inkompeten­ta lärare kommer intresset och attitydern­a gentemot denna form av undervisni­ng att minska, vilket inte vore önskvärt för svenskans framtid i Finland.

MIKAEL BJÖRK-WINBERG

språkbadsl­ärare i historia och samhällslä­ra, Lauttasaar­en yhteiskoul­u

Nivån av svenskan varierar bland eleverna, men de allra bästa talar en så god svenska på nionde klassen att man inte genast kan urskilja om det är deras modersmål eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland