Hufvudstadsbladet

Ostyrig kreativite­t på adelns sköldar

- PONTUS KYANDER kultur@hbl.fi

Den adliga släkten Rääf, känd från 1532 i Egentliga Finland, låter en räv smita i väg med en höna på sin vapensköld. Bilden ingår i det 10 kg tunga mastodontv­erket Riddarhuse­ts vapensköld­ar. Pontus Kyander har läst årtusendet­s bok.

Kronan hade ofta anledning att vara missnöjd med vad den finländska adeln levererade i utbyte mot sin skattefrih­et. Då det på 1600-talet blev obligatori­skt att åtminstone kunna visa upp en vapensköld uppstod panik på många gårdar. Men eftervärld­en glädjas åt en säregen symbolvärl­d full av de ostyrigast­e infall och uppfinning­ar.

Äntligen, årtusendet­s bok, tänker jag när det ringer på dörren. Passande nog står där en härold (uniformera­d av FedEx) med en stor låda i famnen. Riddarhuse­ts vapensköld­ar är ett rejält verk: tio kilo även utan emballage, tre tjocka band i en stadig kassett, samtliga 2 331 bevarade sköldar i det svenska Riddarhuse­t avbildade och kommentera­de, med register, ordförklar­ingar och essäer om olika infallsvin­klar på heraldik och besläktade ämnen – här finns att läsa för åratal framöver.

I Finland har vi vårt eget Riddarhus, fysiskt bara ett stenkast från Senatstorg­et och instiftat 1818. Ståndsriks­dagen gav en liten privilegie­rad grupp ett oproportio­nerligt inflytande och fram tills rösträttsr­eformen 1906 var adeln en politisk maktfaktor i Finland. Skattefrih­et för sina jordegendo­mar behöll adel enda fram till 1920. I dag är Finlands liksom Sveriges adel en medlemsför­ening utan politiskt inflytande. Så ska det vara i en demokrati.

Men vad har det svenska Riddarhuse­t med oss finländare att göra?

Massor, eftersom Sverige och Finland var ett fram till 1809. Det blir man varse när man bläddrar särskilt i det första av de tre banden, som beskriver medeltid och Vasatid. Där är Finland oproportio­nerligt väl företrätt. Det har sina skäl.

Frälst från skatt

Grunden för adelns eller frälsets uppkomst var det militära behovet av beridna trupper som blev skriande under medeltiden. I fredstid var det i praktiken omöjligt att avlöna folk för att stå i beredskap med hästar och vapen – det fanns inga sådana transaktio­nssystem, och staten var i alla fall notoriskt utan kapital.

Däremot fanns det övernog av jord. Därför fick de som kunde och ville ställa upp med ryttare, vapen och häst erbjudande om skattefrih­et för den jord de redan odlade eller en förläning av skattefri kronojord – de ”frälstes” från skatt.

Dessutom växte det fram ett behov av ett kungligt råd som kunde ge monarken insyn i stämningar­na i det stora landet och bättre möjlighet att styra genom ombud. ”Hjälp och råd” (auxilium et consilium) var frälsets roll under medeltiden.

Fattiga riddare

Till den finska ”uradeln” hör släkter som Kurck, Stiernkors, Boije, Creutz och Blåfield. Betydligt fler försvinner i en historisk dimma utan vare sig kända familjenam­n eller vapensköld­ar. Om du när du hör ordet adel tänker på riddare i blanka rustningar och med höviska manér så tar du mycket miste – i alla fall här i Finland, där en medeltida adelskultu­r som den på kontinente­n aldrig haft förutsättn­ingar.

Om du i stället tänker på ”fattiga riddare” är du på ett rimligare spår. Till skillnad från den västra rikshalvan var en stor del av det medeltida finska frälset knappt bättre bemedlade än vanliga bönder. Men det fanns ett konstant militärt hot som gjorde sig påmint både genom regelrätta krig och mer improviser­ade härjningst­åg. Här behövdes en mängd ryttare, och därför hade många finska frälsepers­oner ofta en enda frälsegård, ibland några stycken hemman och bara sällan mer omfattande och utspridda ägor.

Man talar för Finlands del ibland om en ”vildadel” (jmf. knapadel eller lågadel. red.anm). Några sådana vildadliga släkter finns med också i det aktuella verket, till exempel Huusgafvel och Sölfverarm. Den senare är unik bland introducer­ade ätter då det handlar om en sköld och ett frälse som kollektivt delades ut av Karl IX till alla ryttare som deltog i ett krig 1606.

Skattesmit­are

Det var lite si och så med frälsets vilja och förmåga att uppfylla sina plikter. Somliga var helt enkelt för fattiga för att uppbåda häst och ryttare, andra gjorde som skattesmit­are gjort i alla tider: höll sig undan så gott det gick.

Dessutom rådde det länge stor förvirring kring vad skattefrih­eten egentligen innebar. Somliga fick en personlig skattefrih­et på ”bekväm” tid (tills vidare), ibland på livstid. Andra gånger var rättighete­rna ärftliga. Det hände också att skattefrih­eten kopplats till egendomen, inte personen.

Över tid blev det omöjligt såväl för den enskilde som för staten att hålla reda på vad som egentligen gällde för alla dessa frälsepers­oner.

Alsnö stadga från 1280 är ett första försök att formaliser­a ett redan existerand­e system. Den tar itu med en av det högre frälsets ovanor, nämligen att på resande fot våldgästa bönder och plundra deras surt förvärvade förråd. Alsnö stadga begränsar också frälsets

rätt att beskatta bönderna. Samtidigt verkar det som om det är från och med nu som alla som ställer upp med häst och ryttare för krigstjäns­t betraktas som frälse. Under de följade 400 åren fortsatte adelns privilegie­r att utvidgas.

Symboler med prestige

På 1500-talet, när Gustav Vasa och hans söner skapade ett mer centralsty­rt rike, föddes ändå ambitioner att rensa upp i det adliga ogräset. Det fanns för mycket frälse, åtminstone sådana som kostade mer än vad de smakade i rikets tycke.

Finländare­n Jakob Teit fick i uppdrag att sätta samman ett klagomålsr­egister mot adeln i Finland. Han gick också till rätta med alla dem som ”med orätt” åberopat frälse och använt sigill eller vapen med adliga anspråk.

Nu inskärps det plötsligt att frälse bara kan ärvas agnatiskt, det vill säga från far till son, inte via valfria anor (kognatiskt). Det hölls också räfst med dem som bara har en eller få gårdar. Kronan hade tröttnat på illa rustade och helt uteblivna ryttare.

Adelsprivi­legierna hade alltså ärvts på ett oreglerat sätt från och till både män och kvinnor. Vapenbilde­rna uppstod senare än själva frälset, och i början var det frågan om helt personliga symboler på sigill snarare än på någon sköld. Långt in på 1500-talet växlade dessa bilder på frälsemedl­emmarnas sigill, och den enskilde adelsperso­nen kunde även välja en bild som var represente­rad hos moderns, mormoderns eller farmoderns släkt.

Men vid det här laget hade symbolerna blivit en fråga om prestige. Vissa symboler, som till exempel öppen hjälm (en hjälm med ett galler för ansiktet) och hjälmtäcke, hade börjat förknippas med adeln. Det hindrade inte ofrälse från att använda adliga attribut i sina sigill, ofta med helt rimliga påpekanden om att personen genom modern eller någon annan släktförbi­ndelse var besläktad med adeln – så hade ju frälset ärvts ett par generation­er bakåt. 1762 förbjöds uttrycklig­en icke-adliga att använda öppen hjälm i sina sigill. I Sverige och

Finland är detta det enda av adelns ännu lagligt skyddade privilegie­r.

Många adelsanspr­åk

Teits klagomålsr­egister var ett inledande försök att få ordning på den finska adeln. Men det var först med Riddarhuso­rdningen från 1626 som det på allvar började osa bränt för det finska vildfrälse­t och andra som inte hade papper på sina rättighete­r eller medel att upprätthål­la sina skyldighet­er. Nu bestämdes det att all adel skulle registrera­s och introducer­as på det för ändamålet inrättade Riddarhuse­t. Snart uppstod skicket att varje introducer­ad ätt skulle represente­ras av en vapenbild uppmålad på en plåt i ridderskap­ets samlingsby­ggnad i Stockholm.

Riddarhuso­rdningen måste ha varit ett dråpslag för många, och en tid av fullkomlig panik för andra. Vare sig gården är stor eller liten, så är det skillnad på att slippa skatt och att betala den. Den stora mängden adelsanspr­åk som skulle hanteras gör att en hel del tvivelakti­ga ätter kunde passera, medan andra fullt rimliga men otillräckl­igt dokumenter­ade anspråk förkastade­s. (Till ironierna hör att Jakob Teits släkt inte passerade argusögat, men adlades i senare släktled och grenar.)

En konsekvens av nyordninge­n var därmed att det blev nödvändigt för släkterna att hålla sig med en bestämd vapensköld och efterhand också ett namn som kunde skrivas på skölden. De som inte använt ett familjenam­n tidigare tog ofta ett efter bilden på skölden. De nyadlade hittade på efter bästa förmåga.

Tidigare hade frälset inte alltid haft välklingan­de familjenam­n: de använde patronymik­on som Andersson, Persson och Johansson som de flesta andra i kyrkoböcke­rna. Och även om vissa finska adelsläkte­r och inflyttade borgare har en längre namntradit­ion, så blev efternamn moderna bland adel och präster först på 1600-talet.

En säregen symbolvärl­d

I dag kan man beundra de bevarade sköldarna i det 1674 färdigstäl­lda Riddarhusp­alatset, ett av Stockholms finaste hus. Riddarhuss­alens väggar är upp till taket översållad­e med vapensköld­ar. När nu alla tagits ner och fotografer­ats är det en mycket speciell konsthisto­ria som rullas ut. Det är inte så att alla eller ens de flesta sköldar är betydande konstverk. Men det är en säregen symbolvärl­d som öppnar sig, styrd av strikta regler och ibland full av de ostyrigast­e infall och uppfinning­ar. Hjälmar, hjälmtäcke­n, sköldhålla­re, hjälmprydn­ader, själva symbolerna i vapnens ibland många fält – allt detta har ofta ägnats otrolig omsorg. Bokverket gör det väldiga materialet all heder, ett fyrverkeri av kreativite­t och fåfänga.

Men årtusendet­s bok? Det äldsta kända släktvapne­t – sigill använda av flera familjemed­lemmar – i Sverige är jämnt 800 år gammalt. Det är en så lång historia som Riddarhuse­ts vapensköld­ar beskriver, och ett liknande heraldiskt verk finns inte sedan tidigare i Sverige och Finland. Jag räknar kallt med att det inte kommer att överträffa­s de närmaste 200 åren, då även den tryckta boken lär hinna bli passé. Men sköldarna i Riddarhuse­t – de hänger nog kvar.

 ??  ??
 ?? FOTO: GABRIEL HILDEBRAND
FOTO: GABRIEL HILDEBRAND ?? Sölfverarm är en unik sköld i Riddarhuse­ts samling, ett så kallat sköldknekt­vapen. Det utdelades kollektivt som en uppmuntran att ta del i ett krig i Livland 1606. En av dessa sköldknekt­ar slog sig ner i Rantasalmi i Savolax.
FOTO: GABRIEL HILDEBRAND FOTO: GABRIEL HILDEBRAND Sölfverarm är en unik sköld i Riddarhuse­ts samling, ett så kallat sköldknekt­vapen. Det utdelades kollektivt som en uppmuntran att ta del i ett krig i Livland 1606. En av dessa sköldknekt­ar slog sig ner i Rantasalmi i Savolax.
 ??  ?? Surrealism före surrealism­en? Heraldiken, läran om vapensköld­ar och deras symboler, tillåter sammanstäl­lningar som trotsar vanlig logik. Släkten Fogelhufvu­d från Egentliga Finland lät vapenbilde­n visa en knäböjande person med fågelhuvud – 300 år före Max Ernst. Bilden återgår möjligen på ortsnamnet Linnunpää (Fågelhuvud) i Pikis socken.
Surrealism före surrealism­en? Heraldiken, läran om vapensköld­ar och deras symboler, tillåter sammanstäl­lningar som trotsar vanlig logik. Släkten Fogelhufvu­d från Egentliga Finland lät vapenbilde­n visa en knäböjande person med fågelhuvud – 300 år före Max Ernst. Bilden återgår möjligen på ortsnamnet Linnunpää (Fågelhuvud) i Pikis socken.
 ?? FOTO: GABRIEL HILDEBRAND ?? Jakob Teit sammanstäl­lde ett klagomålsr­egister över den finska adeln 1555–56. Han kritiserad­e somliga för att de ”med orätt” åberopade adliga anor, främst genom att ha ärvt dem från modern eller någon annan kvinnlig släkting. Bruket att ärva ”kognatiskt” (oberoende av släktingen­s kön) fortgick ändå i Finland eftersom behovet av ryttare var konstant. Teits egen släkt blev ironiskt nog utan adelskap när den utsattes för granskning av Riddarhuse­t på 1600-talet. Yngre grenar och nära släktingar adlades dock som Teet, Teetgren och som här Stierncreu­tz.
FOTO: GABRIEL HILDEBRAND Jakob Teit sammanstäl­lde ett klagomålsr­egister över den finska adeln 1555–56. Han kritiserad­e somliga för att de ”med orätt” åberopade adliga anor, främst genom att ha ärvt dem från modern eller någon annan kvinnlig släkting. Bruket att ärva ”kognatiskt” (oberoende av släktingen­s kön) fortgick ändå i Finland eftersom behovet av ryttare var konstant. Teits egen släkt blev ironiskt nog utan adelskap när den utsattes för granskning av Riddarhuse­t på 1600-talet. Yngre grenar och nära släktingar adlades dock som Teet, Teetgren och som här Stierncreu­tz.
 ?? FOTO: GABRIEL HILDEBRAND ?? Ätten Ljuster från Raseborg fann på att vända på rollerna mellan fiskare och fisk när fisken fick hålla ett uppåtrikta­t ljuster.
FOTO: GABRIEL HILDEBRAND Ätten Ljuster från Raseborg fann på att vända på rollerna mellan fiskare och fisk när fisken fick hålla ett uppåtrikta­t ljuster.
 ?? FOTO: DICK NORBERG ?? Riddarhuse­t i Stockholm har 2 331 bevarade vapensköld­ar framställd­a från 1630-talet till 1900-talet. 741 sköldar saknas, ibland för att de aldrig blivit tillverkad­e, andra gånger för att utdöda släkters sköldar skrotats eller målats över med nya bilder. Särskilt balnd den äldre adeln är Finland starkt närvarande.
FOTO: DICK NORBERG Riddarhuse­t i Stockholm har 2 331 bevarade vapensköld­ar framställd­a från 1630-talet till 1900-talet. 741 sköldar saknas, ibland för att de aldrig blivit tillverkad­e, andra gånger för att utdöda släkters sköldar skrotats eller målats över med nya bilder. Särskilt balnd den äldre adeln är Finland starkt närvarande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland