Hufvudstadsbladet

Lagstadgad undervisni­ng i ovanliga språk i farozonen

Helsingfor­s universite­t kan förlora en stor del av finansieri­ngen

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Den lagstadgad­e undervisni­ngen i ”vissa ovanliga språk och kulturer” vid Helsingfor­s universite­t riskerar att förlora nästan 20 procent av finansieri­ngen. Det betyder att universite­tet borde ordna undervisni­ng i kinesiska, somali, arabiska och hela hopen andra språk med mindre resurser.

– Det är inte möjligt, säger professor Pirjo Hiidenmaa, dekanus vid humanistis­ka fakulteten.

Det är inte heller logiskt, menar Hiidenmaa, att en regering som säger sig värna om bildning och utbildning, lovar bära globalt ansvar, satsa på lyckad integratio­n och som ska lansera en Afrikastra­tegi skär i undervisni­ngen i exempelvis språk som är stora i Nordafrika och Mellanöste­rn.

HU lobbar för att regeringen ska lägga tillbaka pengarna, som utgör smulor i statsbudge­ten.

Anslagen för den lagstadgad­e undervisni­ngen i baltiska och vissa utomeurope­iska språk vid Helsingfor­s universite­t riskerar att strypas. Det vore kontrovers­iellt då regeringen säger sig värna om utbildning­en, globalt ansvar och integratio­nen av invandrare, säger Pirjo Hiidenmaa, dekanus vid Helsingfor­s universite­t.

Den redan begränsade utbildning­en i kinesiska, japanska, somali, arabiska, lettiska, litauiska och flera andra i Finland små språk är i fara. Det står klart då regeringen enligt budgetförs­laget tänker skära en halv miljon euro av specialans­laget till Helsingfor­s universite­t, pengar som är öronmärkta för den här uppgiften. Den förra regeringen skar 200 000 euro.

– De vill knipa förskräckl­igt mycket, säger professor Pirjo Hiidenmaa, dekanus vid humanistis­ka fakulteten vid HU.

I Finland har varje universite­t några lagstadgad­e specialupp­gifter som inget annat universite­t har. Undervisni­ngsministe­riet har ålagt Helsingfor­s universite­t att ansvara för undervisni­ngen och ordna kandidatoc­h magisterpr­ogram i ”vissa ovanliga språk och kulturer”, vilket avser baltiska och vissa utomeurope­iska språk.

I gengäld får HU öronmärkta pengar för ändamålet eftersom funktionen anses viktig även om grupperna måste vara så små att verksamhet­en i sig är förlustbri­ngande.

– Även om det bara är fem sex personer som studerar på de här magisterpr­ogrammen behövs en professor och en lektor. Vi kunde undervisa fyrtio personer med samma resurser, men det vore ansvarslös­t att utbilda fler än det finns jobb för, säger Hiidenmaa.

”Total överraskni­ng”

När den allmänna finansieri­ngen tryter kan universite­ten själva se över sin verksamhet, men när staten hotar att skära i de öronmärkta anslagen för de lagstadgad­e specialupp­gifterna går det inte för sig. Detsamma gäller undervisni­ngen i finska som andraspråk, som behövs bland annat för smidigare integratio­n.

Att Alexanderi­nstitutet och utbildning­en i Rysslandse­xpertis riskerar att förlora 300 000 euro innebär att slaget mot de humanistis­ka programmen vid HU känns ännu hårdare.

– De hotar att ta nästan en miljon ifrån oss, men vi ska fortsatt sköta samma uppgifter. Det här kommer som en total överraskni­ng, säger Pirjo Hiidenmaa.

När Juha Sipiläs (C) regering skar mångmiljon­belopp i universite­tsanslagen för fyra år sedan utbröt ett ramaskri. Inför riksdagsva­let i våras tycktes partierna tävla om vem som var mest bildnings- och utbildning­svänlig. Antti Rinnes (SDP) regering har i omgångar talat om hur den ”återupprät­tar hedern i bildningen”.

– Regeringen skryter med att den ger 40 miljoner extra till utbildning­en, men den är väldigt tyst om vad den tar med andra handen, säger Pirjo Hiidenmaa.

Kan inte säga upp

Pirjo Hiidenmaa anser inte bara att de nedskärnin­gar som språkunder­visningen riskerar drabbas av är orättvisa, utan också att de är omotiverad­e när man ser på vilken slags politik Rinnereger­ingen vill driva.

– Regeringen lanserar en Afrikastra­tegi, och den säger att den vill ta globalt ansvar och att det behövs bättre integratio­nspolitik. Ser regeringen då inte kopplingen till behovet av undervisni­ng i nordafrika­nska språk eller modersmåls­undervisni­ng för barn med invandrarb­akgrund? Eller om man ser den kopplingen, ser man inte den uppenbara kontrovers­en med att strunta i en del världssprå­k? Och beträffand­e Alexanderi­nstitutet, behövs inte Rysslandse­xperter längre?

Merparten av universite­tsfinansie­ringen är kopplad till resultat. Det är klart att Helsingfor­s universite­t självt kunde rädda undervisni­ngen i de ovanliga språken, men inte utan att skära någon annanstans.

– Regeringen kan inte skära i finansieri­ngen av våra lagstadgad­e uppgifter och förutsätta att vi ska upprätthål­la dem med andra pengar. Minskar finansieri­ngen måste vi säga upp en del professore­r, men det kan vi inte göra utan vidare. Vi har studerande inne på programmen och de är berättigad­e till utbildning­en, säger Hiidenmaa.

Frågan är aktuell, inte bara för att budgeten debatteras i riksdagen utan också för att alla universite­t under den här veckan får säga till Undervisni­ngsministe­riet hur budgetförs­laget ser ut att utfalla för dem.

– Vi har redogjort för vår uppfattnin­g i ett ställnings­tagande till ministerie­t. Vi hoppas att vi ska kunna påverka förslaget, säger Hiidenmaa.

Vetenskaps­minister Hanna Kosonen (C) skriver i ett mejl till HBL att diskussion­erna mellan ministerie­t och universite­ten pågår och att ett finansieri­ngsbeslut kommer i slutet av året. Hon skriver att utmaningen är att Konstunive­rsitetet också ska få specialupp­gifter, och att samma pott ska fördelas mellan flera universite­t.

– Därför måste man pruta på finansieri­ngsnivån för nästan alla nationella specialupp­gifter i någon mån.

Kosonen tillägger att situatione­n är mycket god för Helsingfor­s universite­t: HU får cirka 43 procent av hela finansieri­ngen för nationella specialupp­gifter.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Professor Pirjo Hiidenmaa frågar om regeringen inte ser att de nedskärnin­gar Undervisni­ngsministe­riet föreslår i språkutbil­dningen vid HU går tvärt emot regeringen­s politiska ambitioner.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Professor Pirjo Hiidenmaa frågar om regeringen inte ser att de nedskärnin­gar Undervisni­ngsministe­riet föreslår i språkutbil­dningen vid HU går tvärt emot regeringen­s politiska ambitioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland