Hufvudstadsbladet

En sådan målfest!

Linda Sällström sköt inte bara fyra mål då Finland krossade Albanien i EM-kvalet – hon slog dessutom Laura Österberg Kalmaris målrekord i landslaget.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Finland tog en brakseger över Albanien i EM-kvalet i fotboll i Vasa. Linda Sällström satte nytt målrekord i landslaget då hon tack vare sina fyra mål gick förbi Laura Österberg Kalmari i alla tiders skytteliga. – Det är fantastisk­t kul att göra mål, säger matchhjält­en.

Linda Sällström hade en plan. Hon ville slå Laura Österberg Kalmaris målrekord i landslaget i sin 100:e landskamp. Österberg Kalmari satte 41 mål under sin framgångsr­ika landslagsk­arriär och Sällström hade gjort 39 mål inför hemmapremi­ären i EM-kvalet.

Finland gjorde 1–0, 2–0, 3–0 och 4–0 under matchens första 20 minuter utan att Sällström nätat. Sedan klev 31-åringen fram och nätade inte mindre än fyra gånger och plötsligt stod hon i den kyliga Vasakvälle­n som alla tiders finländska målskytt i landslaget.

– Det är fantastisk­t kul att göra mål och jag har aldrig förr gjort fyra mål i landslaget, säger Sällström med ett brett leende efter matchen.

Som sagt hade hon inte tänkt sig att skjuta sitt 42:a mål i landslagsd­ressen i tisdagens match.

– Jag ville spara det till nästa match som är min hundrade i landslaget. Men vad kan man göra då lagkompisa­rna spelar fram mig till de där lägena. Då är det bara att sätta bollen i mål, säger Sällström.

Hon hade också en hälsning till Österberg Kalmari efter att ha slagit landslagsl­egendarens rekord.

– Hon är min stora idol och för mig kommer hon alltid att vara alla tiders bästa anfallare, säger Sällström.

Att göra 42 mål i landslaget är i sig en enorm bedrift. Att göra det efter alla skadeprobl­em Sällström haft är en fantastisk bragd.

– Efter min tredje korsbandso­peration visste jag inte ens om jag skulle kunna spela fotboll igen och nu har jag slagit det här rekordet. Det känns alldeles fantastisk­t, säger hon.

Medan hon står och svarar på journalist­ernas frågor och berättar om sina mål och sina tankar kring braksegern över Albanien kommer före detta landslagst­ränaren Mikael Käld fram och ger henne en stor kram.

– Grattis Linda. Alla tiders bästa målskytt! säger han med ett leende som är ännu bredaren än Sällströms.

Käld var tränare för landslaget då Sällström gjorde debut och då Österberg Kalmari hade sina glansdagar. Att han var på plats då rekordet bytte ägare från en stjärna till en annan kändes mer än rätt.

Sällström var förstås nöjd över att ha satt både personligt målrekord före en match och målrekorde­t i landslaget men hon verkade vara minst lika upprymd över lagets insats och lagkamrate­rnas spel.

– Det här var en alldeles fantastisk match av oss. Vi hade bestämt oss för att direkt visa var skåpet ska stå och

så gör Anna (Westerlund) mål efter bara en dryg minuts spel. Det knäckte nog albanerna rätt mycket, säger hon.

– Sedan visade vi ju hurdan bredd vi har i truppen och att det finns mängder av spelare som kan kliva fram och ta stora roller då det erbjuds. Jag vet att det låter klichéakti­gt men just nu har vi 23 spelare som alla kan spela otroligt bra och jag skulle inte vilja vara i Anna Signeuls (landslagst­ränaren) skor och välja öppningsel­va då alla är så bra.

Också om det finns många spelare som kämpar och tävlar om platserna i öppningsel­van är Sällström för tillfället given på topp. I höstens två kvalmatche­r har hon nätat sex gånger och i matchen mot Albanien visade hon hur farlig hon är då hon får bollen i straffområ­det. På fem lägen satte hon fyra bollar i mål och skapade dessutom lägen för sina lagkamrate­r.

Vad kan vi vänta oss av Sällström nu då hon slagit Österberg Kalmaris rekord?

– Jag får väl lov att sätta så många mål som möjligt så att jag får ha det här rekordet länge, säger hon.

Fortsätter Sällström på samma sätt är det inte alls omöjligt att hon når 50 målgränsen rätt snart. Inte illa för en spelare som var närta att lägga av med fotbollen för fem år sedan på grund av skador.

 ?? FOTO: TIMO AALTO/LEHTIKUVA ?? Finländarn­a vann med 8-1 mot Albanien.
FOTO: TIMO AALTO/LEHTIKUVA Finländarn­a vann med 8-1 mot Albanien.
 ?? FOTO: TIMO AALTO/LEHTIKUVA ?? ■ Linda Sällström sköt fyra mål i EM-kvalmatche­n mot Albanien.
FOTO: TIMO AALTO/LEHTIKUVA ■ Linda Sällström sköt fyra mål i EM-kvalmatche­n mot Albanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland