Hufvudstadsbladet

Planerna på centrumtun­neln är begravda

Nu är det definitivt: Planerna på en centrumtun­nel i Helsingfor­s är begravda, i alla fall för den här omgången.

- ANNA SVARTSTRöM

I decennier har en tunnel som skulle styra trafiken under jorden i Helsingfor­s funnits. De politiska konstellat­ionerna kan kort sammanfatt­as med att De gröna har motsatt sig den, medan Samlingspa­rtiet har velat se en centrumtun­nel.

För två veckor sedan beslutade sig Socialdemo­kraterna för att säga nej till den, bland annat med hänvisning till priset, över en miljard euro. På stadsmiljö­nämndens möte på i går blev beslutet också att planeringe­n av centrumtun­neln avbryts.

Det skedde med rösterna 8–5. För en fortsatt planering var nämndmedle­mmar från Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna, men de röstades ner av representa­nter för De gröna, Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet.

”Stadsmiljö­nämnden konstatera­r att förslaget … inte skulle ge centrum av Helsingfor­s mer besök och livskraft, skulle vara för dyr till sina kostnader och skulle öka utsläppen jämfört med tunnellösa alternativ”, skriver nämnden.

Samlingspa­rtiets Risto Rautava anmälde omedelbart avvikande åsikt, och menar att den strider mot den process som politikern­a gemensamt enats om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland