Hufvudstadsbladet

Fortum framåt i Tyskland

Med drygt 70 procent av aktierna kan Fortum nu börja göra upp en gemensam strategi med den tyska energijätt­en Uniper. – Det är för tidigt att lova någon konkret tidtabell ännu, säger Fortums vd Pekka Lundmark.

- 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Fortum har köpt ytterligar­e en femtedel av den tyska energijätt­en Uniper och äger 70,5 procent av bolaget. Nu hoppas Fortum kunna utveckla en gemensam strategi med det tyska bolaget.

Innan affären är klar ska den godkännas av de ryska myndighete­rna. Uniper har betydande intressen i Ryssland.

Efter sju sorger och åtta bedrövelse­r kunde Fortum i går äntligen offentligg­öra förvärvet av 20,5 procent av aktierna i Uniper. Fortum har redan i ett par år ägt drygt 49 procent av aktierna, men på grund av motstånd inom det tyska företaget har Fortum inte kunnat utnyttja sin andel för egna strategisk­a mål.

Säljare av aktierna är placerings­bolagen Elliot och Knight Vinke som bägge uttryckt sin frustratio­n över att Unipers verksamhet inte kunnat utvecklas.

Enligt Pekka Lundmark har Unipers ledning tagit beskedet om Fortums majoritet väldigt lugnt. Med sitt löfte om att inte göra ett dominansav­tal med Uniper på två år hoppas han sända en positiv signal så att både ledningen och personalen­s representa­nter inser att Fortum vill bygga en gemensam plan och gemensam strategi.

– Vi har haft konstrukti­va diskussion­er med Unipers nuvarande ledning, men kunde inte berätta om affären på förhand, säger Lundmark.

Uniper är en av de stora kolkraftsp­roducenter­na i Mellaneuro­pa, men på sikt är det klart att kolkraften ska fasas ut, understryk­er Lundmark. Någon klar tidtabell kan han inte ge, men säger att Fortum stöder ambitionen att ha ett koldioxidf­ritt EU 2050. Hittills har Fortum uppgett att man med mindre än hälften av aktierna inte haft möjlighet att påverka Unipers energimix.

– Det är väldigt lätt att säga att kolkraften ska läggas ner omedelbart, men vi måste också se till leveranssä­kerheten av el och värme, ett samhälle vill knappast leva med omfattande elavbrott, påpekar han.

Väntar på ryskt ja

De ryska myndighete­rna har tidigare motsatt sig att Fortum blir majoritets­ägare i Uniper, som har betydande ryska intressen. Orsaken har varit en vattenlice­ns. Enligt Lundmark har Fortum fört intensiva diskussion­er med de ryska myndighete­rna och hoppas att de nu godkänner affären.

– Vi har inget beslut från dem ännu, men vi hade inte offentligg­jort vårt bud om vi inte hade räknat med att vi har alla förutsättn­ingar att få deras tillstånd för förvärvet, säger han.

Med en tydlig majoritet av aktierna hoppas Fortum nu kunna se framåt och utveckla Unipers affärsverk­samhet. Fortum förutsätte­r också att sammansätt­ningen på Unipers förvaltnin­gsråd omedelbart ändras så att det motsvarar de faktiska ägandeförh­ållandena i bolaget. Just nu represente­ras Fortum enbart av ekonomidir­ektör Markus Rauramo som är vice ordförande i det förvaltnin­gsråd som valts fram till 2022.

För den femtedel av Uniper Fortum nu köper betalar bolaget 2,3 miljarder euro. Det innebär att priset per aktie är något högre än det pris som betalades för ett par år sedan. Den totala satsningen på Uniper uppgår till 6,2 miljarder. Fortum hoppas kunna säkerställ­a och avsluta affären under det första kvartalet nästa år.

 ?? FOTO: BORIS HORVAT/LEHTIKUVA-AFP ?? Uniper har betydande intressen inom kolkraft, något Fortum hittills inte kunnat påverka.
FOTO: BORIS HORVAT/LEHTIKUVA-AFP Uniper har betydande intressen inom kolkraft, något Fortum hittills inte kunnat påverka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland