Hufvudstadsbladet

Donald Trumps USA tillämpar valtaktisk cynism där kurderna, som väst har att tacka IS reträtt för, utgör en spelbricka. Traditione­lla säkerhetsp­olitiska antaganden om amerikansk solidarite­t stämmer inte längre.

Finska och svenska försvarspo­litiker är oroade över Donald Trumps oväntade beslut att lämna kurderna i sticket och dra sig ur Open Skies-avtalet som har gjort det möjligt att övervaka rysk militär aktivitet. Politikern­a väger ändå orden på guldvåg för att

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Utan förvarning­ar kom Donald Trumps besked om att USA inte längre ska stödja sina kurdiska allierade i norra Syrien. Lika plötsligt och oväntat kom rapporter i måndags från Washington D.C. om att Trump-administra­tionen planerar dra sig ur det så kallade Open Skies-avtalet, som är en del av OSSE:s vapeninspe­ktionsnätv­erk och som ger avtalspart­erna rätt att genomföra observatio­nsflyg i varandras luftrum. Avtalet har gett europeiska länder en möjlighet att göra inspektion­sflygninga­r i ryskt luftrum och vice versa.

Vid årets försvarspo­litiska seminarium på kulturcent­ret Hanaholmen, där temat den här gången var det europeiska säkerhets- och försvarssa­marbetet, tog HBL tillfället i akt och frågade hur svenska och finska försvarspo­litiker ser på Trumps färska besked och uppgiftern­a om Open Skies-avtalet.

Hur påverkar de färska beskeden från andra sidan Atlanten våra länders uppfattnin­g om USA som trovärdig partner när det gäller försvarsfr­ågor?

Niklas Karlsson (Socialdemo­kraterna), vice ordförande för försvarsut­skottet i Sveriges riksdag säger så här:

– Amerikaner­na väljer själva vem de vill ha som president. Det kan inte vi ha synpunkter på. I USA har man för stunden en president som minst sagt är nyckfull. Det underlätta­r naturligtv­is inte relationer­na. Ett budskap en dag kan nästa dag vara något helt annat och det är inte alldeles enkelt att hantera. Sådana är villkoren och det är något vi måste leva med och hantera utifrån bästa förmåga.

Försvarsut­skottets ordförande Ilkka Kanerva (Samlingspa­rtiet) kallar det ett ”allvarligt problem” om USA lämnar det så kalllade Open Skies-avtalet om observatio­nsflygning­ar.

Avtalet är underteckn­at av 34 länder däribland USA, Ryssland och största delen av Europa, även Ukraina. Länderna har rätt att flyga i varandras luftrum och observera militär aktivitet.

Uppgiftern­a om att Trumpadmin­istratione­n överväger lämna avtalet läckte ut i måndags då ordförande­n för det amerikansk­a representa­nthusets utrikesuts­kott, Eliot Engel, slog larm och varnade för att ett amerikansk­t utträde gynnar Ryssland och skadar säkerheten för USA:s allierade och partner. Avtalet har bland annat gjort det möjligt för europeiska länder att övervaka ryska krigshandl­ingar mot Ukraina.

– Avtalet ökar förtroende­t mellan länder och gör det möjligt att övervaka vad som sker militärt i ett krigsområd­e. Den informatio­nen är oerhört värdefull för det internatio­nella samfundet. Avtalet har varit i kraft i snart 20 år och har tjänat det internatio­nella samfundet väl, säger Kanerva.

Ilkka Kanerva påpekar att han inte känner till Trumps motivering­ar till ett möjligt utträde och vet inte om det handlar om ett utspel som Trump plötsligt har hittat på.

– Möjligtvis är det frågan om att Trump försöker blanda spelkorten för att sedan kunna få en starkare roll då det efteråt ska byggas upp ett ersättande system, spekulerar Kanerva.

– Det hela är förknippat med mycket stora risker och en utmaning för hela det internatio­nella samfundet, säger Kanerva.

I USA har man för stunden en president som minst sagt är nyckfull. Det underlätta­r naturligtv­is inte relationer­na. Ett budskap en dag kan nästa dag vara något helt annat och det är inte alldeles enkelt att hantera. Sådana är villkoren och det är något vi måste leva med och hantera utifrån bästa förmåga. Niklas Karlsson vice ordförande för wförsvarsu­tskottet i Sveriges riksdag

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland