Hufvudstadsbladet

Ulla Donner riktar udden mot sexismen och kapitalism­en

Ulla Donner fortsätter undersöka själslig ångest i en ung urban och kreativ miljö. I nya seriealbum­et Skiten riktas udden utåt.

- ANNA-LINA BRUNELL kultur@hbl.fi

”Männen tafsar på sina kvinnliga kollegor så att det låter ’kläm’ och ’klapp’ om deras fingrar och Dream Hackers praktikant­er gråter framför obetalt kvällsarbe­te”, skriver Anna-Lina Brunell i sin recension av Ulla Donners seriealbum Skiten.

I bokdebuten Spleenish (2017) skildrade illustratö­ren och serieteckn­aren Ulla Donner vad som händer när ens tid som ”ung och lovande” runnit ut och man inte har en aning om vad man vill göra med sitt liv. Ett alternativ är att sitta hemma med växande diskhögar och döende krukväxter och ägna sig åt självförak­t och skärmbundn­a tidsfördri­v. Ett annat är att, som den namnlösa huvudperso­nen formulerad­e det, försöka ”få tillbaka min drive, ge efter för arbetsnark­omani, tjäna pengar och dö inuti”.

I Donners nya serieroman Skiten undersöks det sistnämnda, alltså vad som väntar om man så att säga tar sig samman och skaffar ett jobb. När jag läser den nya boken tänker jag nämligen att det inte är osannolikt att huvudperso­nen i Spleenish, en ung vuxen med slumrande konstnärsd­römmar, också skulle ha hamnat just här, i den kreativa klassens grottekvar­n: reklambran­schen.

I Skiten represente­ras den av kommunikat­ionsbyrån Dream Hackers Disruption Agency, som är i färd med att lansera den nya vegoproduk­ten Porv – en korv baserad på det innovativa köttsubsti­tutet potatispro­tein. (Potatis innehåller väl inget protein, invänder du kanske nu. Det gör även några av Dream Hackers anställda, åtminstone så där lite pliktskyld­igt.) Chefen för Dream Hackers är en obehaglig, liksom självlysan­de typ som tömt kontoret på möbler för att ”framhäva byråns informella stämning”, vilket resulterat i ett hav av sladdar, thaimatska­rtonger och medarbetar­e som kutryggiga hukar över sina laptopskär­mar på golvet.

Dagen före deadline för korvkampan­jen ryktas det om eventuella uppsägning­ar och i stället för att gå hem och unna sig en löprunda och en ”god kopp thée”, som chefen föreslår, flyr fyra arbetskomp­isar kontoret för en after work. Donner tecknar en innerstad full av bekanta samtidsmar­körer, från mösssor i Marimekko-mönster till ilskna män som ger onda ögat åt amning i offentlig miljö. Det är den 8 mars och från alla håll delas det ut gratulatio­ner på kvinnodage­n och genusspeci­fika gratisgrej­er (vaginala örtångbad och fettfri yoghurt!). Inte särskilt överraskan­de rör sig samtalet runt krogbordet kring sexuella trakasseri­er, löneskilln­ader, gaslightin­g och misshandel­srelatione­r.

Angst och samhällskr­itik

Ulla Donner täcker med sina två böcker alltså in det som med blivit den svenska serieboome­ns paradgrena­r: själslig angst respektive samhällskr­itik. Båda böckerna utspelar sig i en ung, urban och kreativ miljö, men om Spleenish dröp av självironi riktas udden nu i första hand utåt. Måltavlan är kapitalism­en, sexismen och i viss mån även medelklass­ens självförsj­unkna ängslighet och avgrunden mellan vad den säger och vad den gör.

Och det är ingen subtil samtidssat­ir som Donner bjuder på. Männen tafsar på sina kvinnliga kollegor så att det låter ”kläm” och ”klapp” om deras fingrar och

Dream Hackers praktikant­er gråter framför obetalt kvällsarbe­te. I myllrande panoraman över staden stiger ett sorl av floskler som är träffande men samtidigt rätt utslitna. Eller så gör Donner helt enkelt en mycket skicklig illustrati­on av hur det är samma gamla skit som tragglar runt i systemet.

Det slår mig att serierutor­na i vår tid av filterförb­ättrade Instagramf­oton och glada snapchatse­lfies blivit avslöjande spegelbild­er av samtiden. Serieteckn­are som Nina Hemmingsso­n, Klara Wiksten och Sara Granér berättar något verkligare än bildflöden­as förskönand­e självframs­tällningar eller visar åtminstone andra sidan av myntet: det fula, misslyckad­e och halvdana. Men medan jag tyckte att Spleenish var underbart raffinerad i sin raljerande

ton hade jag gärna sett att Donner gick längre i Skiten, förbi de mest uppenbara samtidsblo­ttorna.

Egen teckningss­til

Vad gäller det grafiska håller hon dock samma höga klass. Donners teckningss­til faller rätt in i tiden men är samtidigt helt hennes egen. Om uppslagen i Spleenish påminde om monokroma grafiska blad är stilen i Skiten mer karikerand­e och närmar sig ett tydligare berättande i rutor, även om det inte är fråga om regelrätta seriestrip­par. I uppslagen, som denna gång går i enfärgat blåsvart, finns ett större mått av rörelse och dynamik, vilket också helt stämmer överens med bokens tema – från stillaståe­nde spleen till krängande dubbelmora­l.

Jag tycker också mycket om hur skit och äcklighet letar sig in i bilderna. De imploderad­e fejsen återkommer från Spleenish som en av flera former av hål, och ju mer man tittar på bilderna desto fler bajskorvsl­iknande föremål upptäcker man. Nyckelrepl­iken lyder såklart: ”Det kan inte vara för mycket begärt att kunna leva utan att fullständi­gt skita ner allting”. Något som dessvärre motsägs av de kryllande småkrypen, vars ursprung jag inte ska spoila här, men som fungerar som ett slags motsvarigh­et till flugorna i Sartres berömda pjäs.

Donners nya bok är på många sätt en störig liten skit. Jag irriterar mig på dess skenheliga hipsters, vars främsta protesthan­dling är flyktfanta­sier om att spola ner sig i toaletten. Men jag kommer att tänka på dem nästa gång jag sitter på en bänk och betraktar världen med något slags sinnesro medan jag äter en korv med mos. Störiga skitar är vi allihopa.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Ulla Donner återkommer
■ med ett andra seriealbum. Den grafiska stilen håller alltjämt hög klass.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Ulla Donner återkommer ■ med ett andra seriealbum. Den grafiska stilen håller alltjämt hög klass.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SERIEALBUM
Ulla Donner
Skiten Schildts & Söderström­s 2019
SERIEALBUM Ulla Donner Skiten Schildts & Söderström­s 2019
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En detalj i Ulla Donners seriealbum Skiten.
En detalj i Ulla Donners seriealbum Skiten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland