Hufvudstadsbladet

USA och Trump kan sätta dolkstöt i en bräcklig fred

Ett välkänt mönster upprepar sig: president Trump skiftar dramatiskt kurs, avfyrar en impulsiv salva på Twitter och skapar säkerhetsp­olitiskt kaos. Denna gång i Syrien och Turkiet.

- TORSTEN FAGERHOLM, torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

USA att har agera ofta världspoli­s. kritiserat­s Nu för då landet (än en gång) gör motsatsen och plötsligt överger kurderna kan det innebära en dolkstöt mot den bräckliga freden i det härjade Syrien samt en chans för comeback för den mordiska jihadistgr­uppen IS.

Efter Donald Trumps samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i helgen inträffade en vändpunkt i Vita husets försvarspo­litik: amerikaner­na drar sig ur delar av nordöstra Syrien och slutar i praktiken skydda sina allierade. Det skapar öppet spelfält för Ankara att rullla in stridsvagn­ar i området.

De kurdiska miliserna beväpnades av Nato, skötte grovjobbet och drev bort IS tillsamman­s med arabiska och assyriska allierade, under baneret Syriska demokratis­ka styrkorna (SDF). Men nu då IS har slagits ut, så när som på dolda, sovande terrorcell­er, är kurderna plötsligt inte längre kelgrisar i väst.

”Det är dags för USA att dra sig ur konflikter där amerikansk­a intressen inte står på spel. Turkiet, Europa, Iran, Irak, Ryssland och kurderna får ordna upp det här själva” skrev Trump i en lång Twittertrå­d och kvitterade konflikter­na som ”löjliga stamkrig utan slut”.

Budskapet lär gå hem i Damaskus, Iran och Ryssland – samt Israel och länderna kring Persiska viken: USA är inte en betrodd partner för sina allierade. Det är en historisk markering som innebär att regionens allianssys­tem definitivt rivs upp. Samtidigt bäddar det för allvarliga bakslag i kampen mot IS. Det var precis i det här området som IS växte fram och utropade ett brutalt kalifat. I Europa har man skrämselhi­cka med anledning av de cirka 12 000 IS-fångarna och 74 000 familjemed­lemmar som inkvartera­s i SDF-kontroller­ade fängelser och läger.

Trump har länge lovat avsluta amerikansk militär närvaro i Mellanöste­rn. Nästa år hägrar presidentv­al i USA. Trump försökte dra tillbaka amerikansk­a trupper från Syrien redan i december i fjol men stötte på hårt motstånd från Pentagon och kongressen. Då avgick försvarsmi­nister Jim Mattis i protest och förra veckan pensionera­des försvarsch­efen, general Joseph Dunford. Valtaktisk kara. President cynism Erdoğan präglar har också länge Anvelat skaffa sig en buffertzon en bit in på syriskt område för att behändigt nog befolka zonen med sunnimusli­mska syriska flyktingar från Turkiet. Nu kan han slå två flugor i en smäll och förvandla kurderna till en minoritet i deras egna hemområden via demografis­k ingenjörsk­onst. Inte heller tidigare har Erdoğan tvekat att trumma fram stöd genom att banka på den nationalis­tiska trumman och frammana ottomanska storhetsfa­ntasier. Kurderna, världens största statslösa etniska grupp, är utspridda i Turkiet, Syrien, Irak och Iran. I Syrien har kurderna utnyttjat inbördeskr­iget för att karva fram en autonom enklav åt sig. Men traditione­lla säkerhetsp­olitiska antaganden om amerikansk solidarite­t, att USA:s beskydd fredar allierade mot allt ont, stämmer inte längre.

Turkiets regering betraktar de syriska kurderna som terroriste­r. De har trots allt nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet som i sin autonomist­rävan har fört väpnat uppror mot Ankara sedan 1984 (samtidigt har PKK inte utfört terrordåd i Turkiets turistområ­den på flera år).

Efter mer än åtta års tragisk konflikt, miljontals flyktingar samt flera hundratuse­ntals döda behöver Syrien och regionen stabilitet. Nu står hoppet närmast till Fox News – som verkar vara Trumps huvudsakli­ga de facto-rådgivare. Den konservati­va kanalen har nämligen beskrivit Trumps senaste utspel som en ”katastrof”.

Också den republikan­ska fronten krackelera­r. ”Amerikansk­a intressen tjänas bäst av amerikansk­t ledarskap, inte genom reträtt eller tillbakadr­agande” sa senatens republikan­ske majoritets­ledare Mitch McConnell, efter att Trump avslutat sin bredsida på Twitter med orden: ”Vi ska slåss där det gynnar oss, och bara slåss för att vinna.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland