Hufvudstadsbladet

Opposition­en anser att budgeten är byggd på luft

Statsbudge­ten bygger på att sysselsätt­ningsgrade­n höjs till 75 procent, men de flesta svar på hur det ska ske låter vänta på sig till nästa år.

- ERIK SANDSTRöM/SPT

I går började riksdagen behandla statsbudge­ten för nästa år med debatt i plenum. Jani Mäkelä, som represente­rar det största opposition­spartiet Sannfinlän­darna, hade inte mycket gott att säga om förslaget.

– Det här budgetförs­laget är storhetsva­nsinne, säger Mäkelä.

Enligt Mäkelä drabbar en högre bränsleska­tt vanliga finländare och hjälper inte klimatet. Han anser att regeringen sänker finländarn­as köpkraft. Sannfinlän­daren säger också att regeringen lockar både billig arbetskraf­t och asylsökand­e till Finland.

Enligt Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho behövs politik som minskar utgifterna för att de offentliga finanserna ska vara hållbara på lång sikt.

– Regeringen­s politik kan kallas för negativa framtidsin­vesteringa­r, säger han.

Bygger på sysselsätt­ningsmålet

Finansmini­ster Mika Lintilä (C) erkänner att det finns en stor utmaning med budgeten: den bygger på att sysselsätt­ningsgrade­n höjs till 75 procent. Samlingspa­rtiet anser att det fattas tillräckli­ga åtgärder. Representa­nter från regeringen lovar att fler åtgärder kommer att presentera­s efter att de har utretts noggrant. Tidigare har regeringen presentera­t några åtgärder men det krävs ännu mer, vad ska presentera­s först i vår.

– Hur man än närmar sig budgeten så är sysselsätt­ningsmålet centralt. Det finns inte ett enda parti som kan ignorera det, säger Lintilä.

Underskott­et är 2 miljarder euro som ska täckas med lån. Lintilä säger ändå att det är en överdrift att budgeten skulle vara oansvarig.

– Ser man på helheten så är underskott­et endast 300 miljoner så stort som i budgeten för 2019.

”Pengar som inte finns”

Samlingspa­rtiets Timo Heinonen hittar en del goda saker i regeringsp­rogrammet, som satsningar­na på utbildning, försvar, fler poliser och på vägnätet (Sannfinlän­darna säger däremot att vägnätet nu tillåts förfalla). Men enligt Heinonen använder regeringen pengar som inte finns och i praktiken tas från kommande generation­er.

– Samlingspa­rtiet kan inte ge sin välsignels­e åt en budget som är ansvarslös, säger Heinonen.

Regeringen håller fortfarand­e fast vid att man inte kommer att bortse från en enda metod för att höja sysselsätt­ningen. Hjälpsamt nog har Samlingspa­rtiet tagit fram 16 åtgärder för att höja sysselsätt­ningen.

Även Sari Essayah (KD) kritiserad­e regeringen för en slösaktig budget i ett ekonomiskt osäkert läge. Hon anser också att högre bränsleska­tter slår hårt speciellt mot glesbygden. Framför allt efterlyste hon större satsningar på äldrevård och på att få finländarn­a att skaffa fler barn.

– Vi hoppas att regeringen ännu kraftigare skulle ta ställning för ett barnvänlig­t Finland, säger Essayah.

Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) intygar att köpkraften inte alls kommer att sjunka. Tvärtom så ökar den för 70 procent av finländarn­a, speciellt för de fattigaste. Han säger också att finanspoli­tiken passar bra i konjunktur­läget då tillväxten saktar ner.

– Vi gör svagt stimuleran­de finanspoli­tik som stöder tillväxten. Att skära ner nu skulle vara kortsiktig­t, säger Rinne.

Anders Adlercreut­z (SFP) lyfter bland annat upp satsningar på jämställdh­et, tvåspråkig­het och företagand­e. Han säger också att regeringen kommer att förenkla arbetskraf­tsinvandri­ngen.

– Opposition­en protestera­r, men ekonomin och näringsliv­et välkomnar beslutet, säger Adlercreut­z.

Iiris Suomela (Gröna) berömmer också regeringen för satsningar­na på de svagaste i samhället och på planen att bli världens första klimatneut­rala samhälle. Opposition­en undrar däremot var klimatåtgä­rderna finns.

– Nästa år händer det, intygar Suomela.

 ?? FOTO: JENNY JäGERHORN-TABERMANN ?? De Grönas Iiris Suomela med partikamra­ten Emma Kari.
FOTO: JENNY JäGERHORN-TABERMANN De Grönas Iiris Suomela med partikamra­ten Emma Kari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland