Hufvudstadsbladet

Finns bomben i kommunerna?

- SYLVIA BJON reporter

Debatten i riksdagen gav bara ytskrap på bekymren i Finlands hundratals kommuner, särskilt de minsta. Budgeten bjuder på vild debatt i riksdagen, och den kretsar mest kring den gula, tjocka boken som heter Budgetprop­osition 2020.

Det som däremot behandlade­s ytligare – åtminstone de första fyra timmarna – var den smärre bomb som Finansmini­steriet fällde i ett annat papper – översikten över kommunekon­omin.

”Oroväckand­e svaga”, betecknar ministerie­t utsikterna de närmaste åren.

Regeringen säger att kommunerna får en miljard mer, och indexhöjni­ngar. Miljarden är dock till stor del öronmärkt som kompensati­on för bortfall och utgifter: mindre skatteintä­kter, fler uppgifter att sköta inom dagvård, skola och kommande vårdgarant­i.

I grunden finns en skuldsättn­ing i kommunerna som börjat stiga på nytt 2018, och en åldrande befolkning. Finansmini­steriet räknar med ett lånebehov på 1,9-2,7 miljarder för kommunerna. Om allt skulle överföras på kommunskat­ten, skulle de minsta kommunerna med under 6000 invånare ha ett skattetryc­k på över 5 procentenh­eter till på kommunskat­ten, medan de största städerna skulle klara sig med ett skattetryc­k på under en procent.

Även om kommunerna inte väljer att höja skatten så mycket krävs det andra åtgärder – sparåtgärd­er, reformer som vårdreform­en.

Kommunförb­undets vice vd Timo Reima larmar i ett blogginläg­g:

– Gapet i kommunerna­s intäkter och utgifter är mycket stort och det håller på att bli kroniskt. Den miljard som behövts för att balansera upp läget närmar sig två miljarder! skriver Reima.

I år drabbas kommunerna dessutom av att Skatteverk­et räknat för små förskottsi­nnehållnin­gar, så de får vänta på 600 miljoner tills kvarskatte­rna kommer nästa år.

Regeringen har lovat att den hela offentliga ekonomin ska vara i balans 2023. Där ingår dessvärre inte bara statens budget, utan också kommunerna, som ska ha högst en halv procents underskott 2023.

Visst, det är inte tu tal om att tidigare regeringar bidragit till det ena och det andra, uteblivna reformer, konkurrens­kraftsavta­l och sparprogra­m, men gräl om vems regering som gjort vad är uselt att lyssna på.

Samtidigt som man inför en ny vårdgarant­i, kunde man kanske föreslå en vårdgarant­i också för kommunekon­omin – innan den blir kronisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland