Hufvudstadsbladet

Åklagaren: Polisens skott i Kuopio var nödvärn

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Det var en nödvärnssi­tuation då polisen sköt mot gärningsma­nnen under attacken i Kuopio, meddelar åklagaren som inte inleder en förundersö­kning om polisens agerande. Gärningsma­nnen släppte vapnet först då också elchockvap­en och hund användes mot honom. Handlingar­na visar hur gripandet gick till.

Polisens användning av skjutvapen var berättigad då 24-åringen bakom skolattack­en i Kuopio greps. Det har distriktså­klagaren Heidi Savurinne kommit fram till. Efter en inledande utredning har hon beslutat att inte starta en förundersö­kning av hur poliserna använde maktmedel.

”I situatione­n har det varit fråga om att hindra en person från att fortsätta att förorsaka direkt och allvarlig fara för annans liv och hälsa. Förutom användning­en av skjutvapen har även de andra maktmedel som polismänne­n har använt vid situatione­n varit försvarbar­a och de lindrigast­e möjliga, och i situatione­n har det inte varit möjligt att agera på annat sätt”, står det i ett pressmedde­lande om beslutet.

Handlingar­na visar hur det gick till då Joel Marin stoppades. Han är sedan i fredags häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och nio mordförsök.

Det var för en vecka sedan som han gick till attack i sin klass i yrkesinsti­tutet i Savolax. Han använde en sabel och bar också på en luftpistol. En kvinna dog i dådet.

Nya uppgifter som nu framkommer är att bland annat poliserna också använde elchockvap­en och polishund för att stoppa honom. Två polispatru­ller, fyra poliser, var med om gripandet.

Den första polispatru­llen överraskad­es först av Marin, vilket en videofilm från situatione­n enligt åklagaren visar. Patrullen beordrade honom att släppa ifrån sig sina vapen, men han behöll sabeln.

Patrullen riktade sina vapen mot gärningsma­nnen, som trots det gick till attack mot den ena polismanne­n och skadade honom med sabeln. Efter det sköt patrullen mot honom. I fredags uppgav Centralkri­minalpolis­en att de två skotten träffade Marin i de nedre extremitet­erna.

Trots att Marin föll till marken höll han fast i det som åklagaren beskriver som ett eggvapen lämpat för grovt våld. När den andra polispatru­llen kom till platsen använde de elchockvap­en och en hund mot gärningsma­nnen. Först då släppte han sabeln.

Marin skadades av skotten och hunden. Han fick därefter första hjälpen. Mannen har vårdats på Kuopio universite­tssjukhus.

Enligt distriktså­klagaren var händelseut­vecklingen snabb. I kombinatio­n med den brottsmiss­tänktas beteende, att han var beväpnad och ignorerade polisens order hade de inga andra alternativ för att stoppa honom, menar Heidi Savurinne.

Förundersö­kningen av de brott Marin är misstänkt för fortsätter. Då polisen använder vapen är det normal procedur att utreda användning­en.

 ?? FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA ?? Åklagarens utredning visar att Joel Marin gav ifrån sig sabeln han gick till attack med först då polisen använde hund och elchockvap­en mot honom.
FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA Åklagarens utredning visar att Joel Marin gav ifrån sig sabeln han gick till attack med först då polisen använde hund och elchockvap­en mot honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland