Hufvudstadsbladet

Iran varnar Turkiet för intåg i Syrien

Turkiets militär är redo att gå in i nordöstra Syrien för att attackera kurdiska styrkor – efter förvirrand­e signaler från USA om hur landet ställer sig till en turkisk insats. Iran varnar Turkiet för att gå in i landet.

- TT

”Vi må vara i processen att lämna Syrien, men på inget sätt överger vi kurderna, som är speciella människor och underbara krigare. Likaså har vår relation med Turkiet, en Nato- och handelspar­tner, varit mycket god”, skriver den amerikansk­e presidente­n Donald Trump på Twitter.

Trump fortsätter med att Ankara vet om att de blir straffade ekonomiskt av Washington om de tar till ”oprovocera­de och onödiga” stridighet­er.

”Vi hjälper kurderna finansiell­t/ vapen!” skriver Trump.

Turkiet har länge hotat med att gå till offensiven. Men efter USA:s plötsliga beslut i måndags att dra tillbaka amerikansk­a trupper från norra Syrien sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att en militärins­ats kan inledas närsomhels­t. Trump beskrev tillbakadr­agandet som en del i en strategi att dra sig ur alla konflikter som inte direkt gynnar amerikansk­a intressen.

Enligt nyhetsbyrå­n Reuters har Turkiet utfört flygangrep­p natten till i går nära den syrisk-irakiska gränsen för att förhindra kurdiska styrkor att föra förstärkni­ngar till områden som väntas bli angripna.

Olika intressen styr

Irans utrikesmin­ister Javad Za

rif har i ett telefonsam­tal med sin turkiske motpart Mevlüt Cavusoglu klargjort att Iran motsätter sig en turkisk militärins­ats. En sådan skulle inte ge en förbättrad säkerhetss­ituation för Turkiet och skulle leda till stor materiell förstörels­e och mänskligt lidande, varnar Iran.

Iran, Turkiet och Ryssland har hållit flera gemensamma möten om situatione­n i Syrien, senast i mitten av september. Länderna har delvis olika intressen i landet där Iran och Ryssland länge backat upp den syriske presidente­n Bashar al-Assad medan Turkiet gett stöd till vissa rebellgrup­per.

”Vi är poliser”

Efter kritik från flera håll, inklusive tongivande personer inom Donald Trumps eget parti, började den amerikansk­e presidente­n delvis backa. På måndagskvä­llen hotade han att ”utplåna” den turkiska ekonomin om landet går för långt i sina militära insatser.

– Jag har sagt till Turkiet att om de på något sätt går över gränsen för vad vi anser är humant så kommer de att lida under vår vrede och en extremt decimerad ekonomi, sade Trump.

Han stod dock fast vid att det är dags att minska USA:s närvaro i regionen.

Hittills rör det sig om ett högst begränsat tillbakadr­agande. Femtio soldater har flyttas från gränsen mot Turkiet till andra områden i Syrien ”där de inte hamnar i korseld”, enligt Vita huset. USA har totalt omkring tusen soldater i Syrien.

Hugg i ryggen

Kritikerna pekar på att tillbakadr­agandet lämnar fältet fritt för Turkiet att angripa de kurdiskled­da SDFstyrkor­na som kontroller­ar de berörda områdena.

Milisgrupp­en, som varit en viktig allierad för USA i striderna mot IS, beskriver Trumps beslut som ett hugg i ryggen.

Badran Jia Kurd, rådgivare i den kurdiskled­da administra­tionen i norra Syrien, säger att det nu kan bli aktuellt med överläggni­ngar med Ryssland och den syriska regimen – något som Damaskus har öppnat för.

Farhågor har också väckts om att IS skulle kunna återta mark i det kaos som skulle uppstå under en turkisk insats.

Turkiet vill å sin sida driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPGmilisen, från landets närområde. Ankara betraktar YPG som en terrorgrup­p med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet. Erdogan vill upprätta en buffertzon i norra Syrien för att hålla de kurdiska styrkorna på avstånd – och för att kunna skicka tillbaka upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som är i Turkiet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland