Hufvudstadsbladet

Världen sådan den är

- Texten har översatts från finska av Jenny Bäck

Barack Obamas tidigare talskrivar­e och utrikespol­itiske rådgivare Ben Rhodes har skrivit en bok om sina år i Obamas tjänst, från att han valdes 2008 fram till 2016 då en ny president flyttade in i Vita huset. Bokens titel är The World As It Is, ungefär Världen sådan den är. I boken bjuder Rhodes på en titt bakom de stora händelsern­a och fenomenen. Han beskriver detaljer i diskussion­er som förts och sina egna tankar. Världspoli­tiken under Obamas år som president öppnar sig genom en ung mans upplevelse­r och iakttagels­er. Boken har beskrivits som en utveckling­sberättels­e – Rhodes var bara 29 år när han började jobba för Obamas kampanj.

I september ordnades konferense­n Metoo moving forward på Island. Den var en del av det isländska ordförande­skapet i Nordiska ministerrå­det och ordnades i samarbete med institutio­nen för genusforsk­ning vid Islands universite­t. Konferense­n samlade en bred skara deltagare från olika håll i världen – experter, tänkare, forskare och politiker. De flesta talade om världen de lever i, sådan den ser ut ur deras perspektiv. Och de verklighet­er som kom fram under konferense­n stämde till eftertanke.

En forskare berättade i sitt anförande att 81 procent av amerikaner­na tror att det förekommer sexuella trakasseri­er – samtidigt som 90 procent tror att de inte förekommer på den egna arbetsplat­sen eller är något som de egna familjemed­lemmarna gör sig skyldiga till.

Det är intressant och hänger ihop med ett väldigt mänskligt problem. Vi kan medge ett missförhål­lande, men det är svårare att medge vår egen roll i det, eller dess roll i vår egen vardag. Någonstans där borta, långt ifrån mig och mina närmaste, händer saker, men det är onda eller okunniga människor som står bakom dem.

Juho Kusti Paasikivi, tidigare president i Finland, konstatera­de att visheten börjar med att man medger fakta. Samma sak gäller än i dag, och den slutsatsen drar också Ben Rhodes i sin bok. Han har sett världen och människorn­a i sitt arbete, och han konstatera­r att sanningen förpliktar – han måste se världen som den är men tro på världen som den kunde vara.

Oavsett om det handlar om rasism, sexuella trakasseri­er, Finlaysons historia som uppköpare av bomull insamlad av slavar eller klimatförä­ndringen kommer vi inte framåt om vi inte är beredda att se världen sådan som den är. Professor Angela Davis har sagt att hon inte längre accepterar att saker inte går att ändra på, utan ändrar på saker som hon inte kan acceptera. Hur ska man veta skillnaden, om man inte vill se världen sådan den är?

”Vi kan medge ett missförhål­lande, men det är svårare att medge vår egen roll i det, eller dess roll i vår egen vardag.”

 ??  ?? MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.
MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland