Hufvudstadsbladet

SFV debatterar dumt

- STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

SVENSKA FOLKSKOLAN­S VäNNER Wivan Nygård- Fagerudd och Johan Aura (HBL Debatt 3.10) påstår att jag (HBL Debatt 27.9) ”påpekar att SFV inte bemött K-G Backholms fråga” (HBL Debatt 20.9). Det har jag aldrig påstått, utan jag lät tydligt förstå att SFV svarar på hans insändare på ett mycket dumt sätt (HBL Debatt 23.9).

För det första förbiser SFV i sitt genmäle till Backholm att bakgrunden till hans insändare är en HBL-artikel (15.9) under rubriken ”Svenska daghem skriker efter personal” och frågan gäller situatione­n för lärare i Helsingfor­s och i synnerhet för småbarnspe­dagoger. Backholm vill minnas att SFV någon gång vid millen- nieskiftet köpte ”cirka trettio bostäder som hyrdes ut till skälig hyra åt lärare” och att han ”Cirka 15 år senare stötte på en mycket etablerad fastighets­mäklare ... som förundrade sig över hur snabbt föreningen sålt många bostäder i Tölö och frågade mig varför denna panikartad­e utförsäljn­ing”. Detta samtal fördes alltså kring 2015. Som HBL-artikeln tydligt visar är bristen på bostäder för småbarnslä­rare i Helsingfor­s fortfarand­e akut och kronisk hösten 2019.

För det andra undviker SFV nogsamt att kommentera Backholms kritik av att organisati­onen samtidigt, som den ”missgynnar sentida lä- rare med små löner”, ”planerade att som löneförmån ge sin synnerlige­n högt avlönade nya kanslichef en lyxbostad”, som enligt tidningsup­pgifter senare kunde hyras ut ”till ett pris av 9 000 euro per månad”. Det här var verkligen skandalöst! Backholm frågar med rätta vad ”de fattiga folkskollä­rare som en gång i tiden bildade Svenska folkskolan­s vänner i dag skulle tänka” om dylika piruetter.

Då en organisati­on som SFV får så här allvarlig kritik borde dess ledare sätta sig ner och fundera över hur man bäst kunde förklara – inte försvara – varför dess strategi i detta fall delvis slagit fel och daghemslär­are i Helsingfor­s blivit lidande samt beklaga skandalen med lyxlägenhe­ten åt kanslichef­en. Att inte kunna medge fel och brister inom den egna organisati­onen, utan genast börja försvara sig med att berätta om allt det goda den gör i övrigt är ett billigt trick, som organisati­oner och politiker brukar ta till då de inte har rent mjöl i påsen. Denna gång reagerade jag och ville slå ett slag för en renhårig och öppen debatt i HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland