Hufvudstadsbladet

Vi måste tala om hatprat

-

Studien visar att 34 procent av de kommunala beslutsfat­tarna har blivit utsatta för hatretorik i den offentliga debatten. Hälften av riksdagsle­damöterna har upplevt hatretorik.

Också anhöriga till de kommunala beslutsfat­tarna har hotats. 14 procent av dem som sitter i kommunfull­mäktige har anhöriga som hotats och som kan kopplas till det demokratis­ka uppdraget.

Det här har alltså inget med samhällskr­itik eller en saklig debatt att göra. Det handlar inte om ”den som ger sig i leken får leken tåla” utan om regelrätta trakasseri­er. Då det gäller kommunstyr­elseuppdra­g är siffran ännu värre, 23 procent av dem har upplevt trakasseri­er mot sina anhöriga. (...) För 42 procent av de tillfrågad­e hade lusten att delta i den offentliga debatten minskat på grund av hatretorik. En fjärdedel av de beslutsfat­tare som inte själva blivit utsatta för hatretorik uppger att hotet minskat deras lust att delta i den offentliga debatten. Det här visar tydligt att hatretorik­en har blivit ett hot mot vår demokrati. (...) Särskilt kommunala beslut som rör integratio­n eller flyktingmo­ttagning leder till hatretorik. Men som bekant är det inte bara kommunala beslutsfat­tare som får vara slaskhink och måltavla. Redan länge har till exempel forskare som utreder invandring­sfrågor hållit en låg profil för att undgå de verbala spyorna eller direkta hoten.

Nu är det dags att sätta in demokratin­s självförsv­ar. Det måste bli en större medvetenhe­t och samhället sätta in motåtgärde­r med skärpt lagstiftni­ng och strategier för att vår demokrati inte ska förtvina.

Vasabladet Dan Ekholm om statsrådet­s studie om hatretorik.

Tänk om ekonomipol­itikens realism skulle vara ett normalt och inte ett onormalt fenomen. Ilta-Sanomat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland