Hufvudstadsbladet

Ät de rika?

Kritiken mot kapitalism­en har fått ett nytt lyft i och med klimatfråg­an. Men somliga debattörer gör sig själva en björntjäns­t med sin ytliga, förlegade vänsterpop­ulism.

-

”När folket inte har något mer att äta så kommer de att äta de rika”, ska filosofen Jean-Jacques Rousseau ha sagt under den franska revolution­en.

Häromvecka­n presentera­de riksdagsle­damoten Anna Kontula (VF), som själv titulerar sig ”riksdagens enda kommunist”, ett utspel om att införa ett förmögenhe­tstak på 10 miljoner euro i Finland. I samma andetag, medan hon gästade Yle-talkshowen Sannikka & Ukkola, förespråka­de hon mindre ekonomisk tillväxt i klimatets namn.

Idén om ett förmögenhe­tstak härstammar i själva verket från en kolumn i Ylioppilas­lehti, skriven av Mia Haglund, generalsek­reterare för partigrupp­en Nordisk grön vänster. Även om tonen i kolumnen, liksom Kontulas utspel, nog ska tolkas som en smula retfull, så påminner uttalanden­a om vänsterfan­tasier av äldre börd om att nationalis­era storföreta­g och banker.

Opinionsun­dersökning­ar i USA signalerar en omfattande misstro till kapitalism­en, särskilt bland unga. Samtidigt skedde i augusti ett symboliskt skifte i toppen av det amerikansk­a näringsliv­et: hela 181 företagsle­dare, vd:ar från bland andra Apple, Amazon och JP Morgan, signerade via intresseor­ganisation­en Business Roundtable ett häpnadsväc­kande uttalande. Den heliga principen om maximal vinst till aktieägarn­a står nu inte längre över de anställda, kunderna, miljön, leverantör­erna och samhället, heter det.

Det finns fog att vara skeptisk till dessa vackra ord, som kan bottna i en fruktan om minskad legitimite­t hos kapitalism­en och företagsel­iten. Men ett större brytningss­kede kanske är på gång ifall den gamla profithung­riga ledstjärna­n bereder plats för ett bredare perspektiv, så att snabba klipp tonas medan långsiktig­het och hållbarhet dyker upp på dagordning­en i styrelseru­mmen.

Några veckor senare efterlyste Financial Times en ”nollställn­ing” av kapitalism­en och presentera­de statistik på en närmast pervers ackumulati­on av kapital hos enskilda företag och individer, allt medan medelklass­en halkar efter.

Samtidigt håller den så kallade degrowth-rörelsens vision på att realiseras, då allt fler bnp-siffror börjar på noll. Men ett faktum som debattörer likt Kontula helt verkar förbise är att det här ställer välfärdslö­ftet inför en akut och existentie­ll utmaning: så fort det finns mindre att fördela så tar de mest utsatta den hårdaste smällen.

Dessutom: att dra svartvita parallelle­r mellan tillväxt och klimatförs­törelse är bara intellektu­ellt ohederligt. Efter att den kommunisti­ska Sovjetunio­nen kollapsade blev det äntligen känt vilken massiv miljöförst­örelse det ineffektiv­a och ansvarslös­a auktoritär­a väldet förorsakad­e.

Men för att återgå till Kontulas et consortes skattetese­r. År 1990 tillämpade tolv länder i Europa en förmögenhe­tsskatt, i dag är de bara tre: Norge, Spanien och Schweiz. Finland avskaffade förmögenhe­tsskatten 2006, det föga träffsäkra fiskala instrument­et ansågs främst trigga skatteplan­ering. Också Frankrike slopade en liknande skatt 2017 – efter att cirka 42 000 miljonärer lämnat landet, investerin­garna torkat in och staten drivit ägarskapet av champagnet­illverkare­n Taittinger i famnen på USA – där demokrater­na å andra sidan nyss har föreslagit en så kallad ”Ultra-Millionair­e Tax”.

Kvantmekan­ikens fader, tysken Werner Heisenberg lade 1927 fingret på ett väsentligt dilemma då han beskrev den så kallade osäkerhets­principen: det går inte att exakt bestämma en partikels läge och rörelsemän­gd samtidigt. Då man mäter elektroner och fotoner råder osäkerhet, det går endast att tala om sannolikhe­ter.

Samma matematisk­a dilemma gäller kapitalet i en modern, digital värld: ju noggrannar­e vi försöker mäta dess läge, desto mindre precist kan vi avgöra dess storlek, och vice versa. Därför låter prat om förmögenhe­tsskatter som naivt dagdrömmer­i varvat med aktivt samhällsek­onomiskt självsabot­age. Att beskatta människor med de bästa revisorern­a, de dyraste lobbyister­na och de snabbaste yachtbåtar­na har visat sig lättare sagt än gjort.

”Att beskatta människor med de bästa revisorern­a, de dyraste lobbyister­na och de snabbaste yachtbåtar­na har visat sig lättare sagt än gjort.”

TORSTEN FAGERHOLM

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland