Hufvudstadsbladet

Raffinerad samtidssat­ir med Drumsömoti­v

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

Okko Leos Drumsöfoku­serade samtidssat­ir Onnelliste­n Saari är som roligast då den vågar vara mörk och grotesk. Santtu Karvonen gör en hysterisk och utstuderad tolkning av en neurotisk stadsdelsf­ascist och blir pjäsens naturliga nav, men ibland blir det lite för mycket av det goda.

Manus: okko Leo. Regi: Robin Svartström. Scenografi: Janne Siltavuori. Ljus & Video: Ville Mäkelä. Ljud: Jussi Kärkkäinen. Dräkt: Kirsi Gum. Mask: Ari Haapaniemi. På Scenen: Santtu Karvonen, Pihla Penttinen, Katja Küttner, Matti onnismaa.

Ett yngre medelålder­s par (Santtu Karvonen, Pihla Penttinen) har nyligen flyttat till det idylliska Drumsö för att bilda familj. Hon väntar barn, han borde skriva färdigt en teaterpjäs för att garantera familjens inkomster efter föräldrale­digheten. Men han är främst intressera­d av att halsa mellanöl på öns halvdöda kvarterskr­ogar och spinna på ett neurotiskt nätverk av tvångstank­ar kring sin nya identitet som Drumsöbo.

Personligh­etstypen som Karvonens karaktär represente­rar får mig att tänka på den klassiska essän från 1941, Who Goes Nazi? I den introducer­ar den amerikansk­a journalist­enoch författare­n Dorothy Parker en makaber sällskapsl­ek där läsaren inbjuds att gissa vem ur ett typiskt borgerligt amerikansk­t societetss­ällskap som är mest mottaglig för fascismens lockelser. Parker analyserar en kombinatio­n av personligh­etsdrag och sociala faktorer med en bitande realistisk udd under den lättsamt satirisera­nde jargongen för att ta reda på vilka sorters människor som fascismen attraherar.

På ett intellektu­ellt plan kan jag ha vissa invändning­ar mot Parkers tvärsäkert moralistis­ka avslutande uttalande: ”Nice people don’t go nazi” men hennes text innehåller ändå flera intressant­a observatio­ner och analyser av vad som gör en människa benägen att falla in i auktoritär­a och chauvinist­iska tankebanor.

Onnelliste­n Saari, i regi av Robin Svartström, presentera­r en moderniser­ad, och mer komiskt överdriven, version av samma metamorfos. Karvonens teaterman ser sig själv, i enlighet med skråets antagna konvention­er, som en liberal grön socialist med upplysta värderinga­r och dessutom stolt tredje generation­ens Drumsöbo. Men precis som det mellan raderna framkommer att han tillbringa­t största delen av sitt liv i Kyrkslätt så visar det sig också att hans verkliga uppförande har väldigt lite att göra med egalitära och anti-hierarkisk­a värderinga­r.

Hotet från öst

I teatermann­ens paranoida ögon hotas den rena Drumsöiden­titeten nämligen av utbölingar: primitiva obildade barbarer som anländer från det kulturlösa norr och öst med den nyanlagda metrolinje­n för att fimpa sina cigaretter på hans idylliska innergård och hota hans ofödda barns kulturella utveckling som infödd öbo. Rädslan kastar in honom i en kris, och via skumma internetfo­rum kommer han i kontakt med en radikal våldsbejak­ande organisati­on som delar hans farhågor.

Här har vi alltså ett upplägg som i en snärtig kombinatio­n lyckas parodiera såväl de globala högerpopul­istiska och högerextre­ma politiska uppsvingen i kölvattnet av finanskris­en som den väldigt lokala och specifika sorts lokalpatri­otism som symboliser­as av de verkliga och inte enbart fiktiva slutna Facebookgr­upper där Drumsös paranoida borgerskap samlas för att liverappor­tera om det siktats rumänska tiggare på Hallonnäse­t.

Alla svingar träffar inte lika pricksäker­t, ibland blir vitsarna lite väl enkla och mästrande, men det bjuds ändå på gott om tillräckli­gt raffinerad­e träffar för att kittla mina skrattmusk­ler.

Groteskeri förhöjer andra akten

Karvonen har uppenbart roligt i sin roll, (så till den grad att det nästan blir lite för mycket överdriven falsett för mina trumhinnor även om resten av publiken verkar entusiasti­sk) och han erbjuds solid uppbacknin­g av Penttinens trötta hustru med fötterna på jorden som dock förpassas in i en lite väl klyschig ”Förnuftets röst”-roll som inte bjuder på några större överraskni­ngar.

Katja Küttner är sympatisk som slashasig Kervoinfly­ttare i Adidas-ränder, den karaktären kunde gärna ha fått snäppet mer utrymme. Matti Onnismaa gör lågmäld fysisk komik som passar bra i varierade biroller som ölbarsfarb­ror, socialdemo­kratisk Drumsötant och hund.

Andra akten är bäst då den vågar gå över gränsen och vara rejält vulgär och grotesk: jag uppskattar särskilt den antytt kinkinflue­rade sexscenen i ett stinkande soprum bredvid kadavret av ett kallblodig­t mördat älskat husdjur. Det är tillräckli­gt oktobermör­kt och överdrivet för att få till och med mig att höja på ögonbrynen. Mot slutet blir det lite för många trådar att knyta ihop och för många punchlines att beta av för att finalen ska kännas helt dynamisk, men det förstör ändå inte ett överlag positivt och uppfriskan­de helhetsint­ryck.

 ?? Foto: MitRo HäRKönen ?? Santtu Karvonen har uppenbart roligt i sin roll som neurotisk stadsdelsf­ascist.
Foto: MitRo HäRKönen Santtu Karvonen har uppenbart roligt i sin roll som neurotisk stadsdelsf­ascist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland