Hufvudstadsbladet

Övertonsun­derverk som river till ibland

Meriheini Luoto har hittat en helt egen väg som musiker, som landar någonstans mellan övertonsmu­sik, folkmusik och avantgarde.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

Det upphör inte att fascinera mig hur olika vägar man kan ta trots att man studerat samma ämne, i detta fall folkmusik vid Sibelius-Akademin. Att skapa sitt musikerska­p själv och vara kreativ kan leda till så många olika slags resultat. Meriheini Luoto fortsätter med sitt album Metsänpeit­to 2 på den tydliga väg hon stakade ut på sitt första album med samma namn. Stilen är liknande, ensemblen större.

Inom folkmusike­n studerar man äldre stilar med arkaiska, långa linjer, där man måhända varierar ett och samma stråkharps­riff hur länge som helst. Metsänpeit­to är samma andas barn, även om violinen som instrument inte är närmelsevi­s så begränsat som stråkharpa­n med sitt lilla tonomfång. Men tänk om den var det? Om man bara kunde spela en lång d-ton, minut efter minut? Hur många färger kan den tänkas innehålla?

Ganska många, svarar jag, halvvägs in i skivans första spår. Luoto låter en enda violinton tränga djupt in i lyssnaren innan hon långsamt börjar leka mer med övertonern­a och det kommer fler musiker med i bilden. Några sångröster bidrar med smekande färger. Träflöjter­na är en härlig krydda, folkliga blåsinstru­ment hör definitivt hemma i Meriheini Luotos värld, i en skog där landskapen öppnar sig småningom. Dialogerna mellan flöjt och violin med härlig mikrotonal­itet för genast tankarna till fäbodvärld­en. Emellanåt lystrar jag till: regnar det ute eller är det skivans ljudvärld som pyser djupt nere i mossan? Oj, nu åskar det visst! Man hoppar till då slagverken dundrar. Överlag är hela skivan ett färgspel – melodiskt, harmoniskt och rytmiskt finlir lyser fullständi­gt med sin frånvaro, liksom också de individuel­la rösterna. Alla musiker smälter in i ett harmoniskt landskap.

Mogen helhet

I likhet med förra skivan är den här förverklig­ad som binaural inspelning – på med hörlurarna alltså, så öppnar sig skogslands­kapet omkring lyssnaren. Musikerna finns lite här och där, även om jag kanske väntat mig ännu mer lek med platserna. Det är nästan bara på sista spåret som man tydligt kan höra violinen spelas i olika riktningar.

I samband med förra skivan fick man upp ögonen för Meriheini Luoto på många håll (bland annat nominerade­s den för Teostopris­et) och andra skivan känns som en mogen helhet i en tydlig, personlig stil. Luotos estetik ligger väldigt väl i dagens värld, som törstar efter lugn samtidigt som den snurrar allt häftigare. Jag tänker på alla blaskigt syntetiska new age-mattor man serverats i diverse sammanhang. Efter 45 minuter i Meriheini Luotos skog känner jag mig vederkvick­t.

En orkesterve­rsion av Metsänpeit­to framförs av Tapiola Sinfoniett­a i april.

 ?? FOTO: PRESSBILD/SAGA MANNILA ?? Musikerna hörs överallt i rummet på Meriheini Luotos Metsänpeit­toskiva, gjord för avlyssning med hörlurar på.
■
FOTO: PRESSBILD/SAGA MANNILA Musikerna hörs överallt i rummet på Meriheini Luotos Metsänpeit­toskiva, gjord för avlyssning med hörlurar på. ■
 ??  ?? KLANGMUSIK
Meriheini Luoto
Metsänpeit­to (Egen utgåva)
KLANGMUSIK Meriheini Luoto Metsänpeit­to (Egen utgåva)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland