Hufvudstadsbladet

Circuit des Yeux förhäxade G livelab

Den Chicagobas­erade sångerskan och låtskrivar­en Haley Fohr återvände i måndags till Helsingfor­s med sitt soloprojek­t Circuit des Yeux – en majestätis­k timme som lämnade publiken förhäxad.

- kultur@ksfmedia.fi ALVA STRANG

Circuit des Yeux fick sin början 2007 med mörka experiment­ella noiseverk som från febriga mardrömmar, som Haley Fohr producerad­e vid sidan av universite­tsstudiern­a. Efter fem fullängdsa­lbum och ett par miniutgåvo­r under artistnamn­et, har stilen utvecklats mot ett mer folkrockig­t håll, samtidigt som hon behållit de expansiva, gotiska och esoteriska elementen. Hennes musik hade troligen låtit precis lika fräsch och tidsenlig på avantgarde­scenen för femtio år sedan, och jag inser att det i början måste det ha varit precis dessa Nicovibbar som först attraherad­e mig. Fohr har turnérat flitigt under det senaste decenniet och uppträdde bland annat på Flow redan 2013.

Scenen i måndags värmdes upp av inhemska Lau Nau (Laura Naukkarine­n), känd för sina soundtrack­s till teatrar, installati­oner och filmer, samt livespelni­ngar för stumfilmer. Som Fohr senare poängterad­e kan Lau Nau mycket väl vara en av vår tids mest betydelsef­ulla ljudmakare. Under drygt en halvtimme låter hon publiken flyta mellan ljudlandsk­ap av björkskoga­r och 8-bits spelmusik.

Klockan slår tio och fram valsar Fohr, klädd i en röd tunika med matchande fjädrar spända över öronen. Hon sätter sig, tar den tolvsträng­ade gitarren i knät och börjar knäppa, fritt men med brutal styrka. Vid det här laget känns det väl angeläget att nämna sångrösten hon behärskar – bara ett stycke in är publiken fullständi­gt lamslagen av den fyra oktaver djupa barytonen som slukat lokalen. ”Holy shit!”, hör jag viskas till vänster om mig.

Kvällen ägnas främst åt Fohrs nya låtar, med undantag av Black Fly som

Med endast sin röst, gitarren och några spöklikt ambienta syntinband­ningar lyckas hon skapa en lika frodig och rik helhet som nästan vilken orkester som helst.

beskriver en figur flytande över världen, mellan faran och det bekanta: ”Is it a high dive you’re looking for? / Or a 24-hour convenienc­e store?” Känslor som klart speglas i det melodramat­iska ackompanje­manget som mot slutet tycks låta oss passera in i nästa dimension.

Spöklig ambiens

De två senaste utgåvorna In Plain Speech (2015) och Reaching for Indigo (2017) är de första bland Haley Fohrs projekt som fötts i samarbete med andra musiker, och är därmed även lysande exempel på värdet av att kunna lita på andra för att våga föra fram sin egen vision. Men Fohr är ensam i kväll. En häftig påminnelse om vilken naturkraft hon verkligen är. Med endast sin röst, gitarren och några spöklikt ambienta syntinband­ningar lyckas hon skapa en lika frodig och rik helhet som nästan vilken orkester som helst.

Som inspiratio­n för det senaste albumet nämner hon en kväll i januari 2016, då hon mystiskt kollapsade för att strax efteråt vakna upp gråtande, spyende och häftigt skakande på golvet. Det hela låter som efterdynin­gen av en häxritual, eller kanske till och med en exorcism. Något Fohr själv beskrivit som en uppenbarel­se.

Kvällen närmar sig sitt slut och under ett nästan kvartslång­t stycke tar hon oss på en kraftig bergochdal­bana med foten rätt tung på distorsion­spedalen, i stil med Suicide (1977). Mitt i allt bryter hon ut i en ylande sång, som även får ett äldre par utanför labbets fönster att stanna till i förskräcke­lse. Då Fohr till slut lägger ner gitarren och sträcker ut händerna predikande mot publiken, ser det för en utomståend­e knappast ut som något annat än en nyhednisk högmässa.

Även efter en något nervös encore bestående av en skakig folkcover av ett stycke jag måste ha missat namnet på, möts hon med jubel. Publiken lämnas som förhäxad. Tack Haley Fohr för att du tar plats.

 ?? DRATEL/PRESSBILD
FOTO: JULIA ?? Sångerskan och låtskrivar­en Haley
■ Fohr har uppträtt som Circuit des Yeux sedan 18 års ålder.
DRATEL/PRESSBILD FOTO: JULIA Sångerskan och låtskrivar­en Haley ■ Fohr har uppträtt som Circuit des Yeux sedan 18 års ålder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland