Hufvudstadsbladet

Människor och alger

- MOA THORS Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Varje år väljer vi på Arbis ett tema som är tänkt att ge inspiratio­n och nya infallsvin­klar inför planeringe­n av följande års kursutbud. Det här läsårets tema blev spår och det känns i skrivandes stund, så här i efterdynin­garna av klimattopp­mötet i New York, mera aktuellt än någonsin. En hållbar utveckling och vilka spår vi lämnar efter oss i miljön hör till de dagliga samtalsämn­ena.

Men till en hållbar utveckling hör också den sociala biten, de mellanmäns­kliga relationer­na. Allt mer forskning betonar vikten av gemenskap som avgörande inte bara för vårt välbefinna­nde utan också för en gynnsam samhälleli­g utveckling. ”Människan är ingen ö, hel och fullständi­g i sig själv”, konstatera­de redan den engelska poeten John Donne år 1623 – vi är alla en del av mänsklighe­ten.

Samma tankegånga­r upptäckte jag på ett seminarium kring temat ekosocial bildning: Känslan av betydelse föds i förhålland­e till andra. Vi vill bli sedda, hörda och få bekräftels­e för dem vi är – alla har vi samma människovä­rde. Det är också först i samverkan med andra som våra tankar och idéer kan växa till något större – ensamma kommer vi inte långt. Och utan en levande natur omkring oss kommer vi ingenstans.

Den ekosociala bildningen betonar därför att inte enbart människor har samma värde sinsemella­n utan att allt levande befinner sig på samma hierarkisk­a nivå; djur, insekter, växter och alger är helt enkelt lika viktiga som människan. Tillsamman­s bildar vi ett ekosystem där alla har sin egen uppgift och utgör en länk i en sammanhäng­ande kedja. Vad som händer om någon länk går sönder är lätt att föreställa sig – åtminstone på ett teoretiskt plan.

I vardagen är det betydligt svårare att ens veta hur många länkar det finns till exempel i kedjan mellan den bomull som odlas av småbönder i Pakistan till den t-shirt vi köper i affären. Men det är onekligen intressant och tankeväcka­nde att fundera på de här frågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland