Hufvudstadsbladet

Naturskydd tema på orkidéutst­ällning

Naturorkid­éerna är hotade – skogsavver­kningar, odlingen av oljepalmer och klimatförä­ndringen hotar orkidéerna­s naturliga växtplatse­r i tropiska klimatzone­r.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Att odla orkidéer är en tålamodskr­ävande hobby, ibland måste man vänta i flera år på blomningen. Men det är också belönande. I en allt mer digitalise­rad värld är det bra för människans välbefinna­nde att pyssla med växter, det kan kallas mindfulnes­s. Att dagligen följa med orkidéerna­s tillväxt och knopparnas utveckling, och till slut få känna doften av en utslagen blomma skapar en känsla av att ha lyckats.

Finlands Orkidéföre­ning ordnar i slutet av veckan sin traditione­lla orkidéutst­ällning, den här gången i den nyligen restaurera­de Astoriasal­en från 1919. Utställnin­gens huvudstjär­nor är växtrikets mångformig­a familj orkidéerna (Orchidacea­e).

På utställnin­gen kan man bekanta sig med växternas naturliga växtförhål­landen. På programmet finns föreläsnin­gar, ståtliga växtarrang­emang och informatio­n om orkidéodli­ng i hemförhåll­anden. Tre utländska orkidéförs­äljare deltar också i utställnin­gen: Currlin Orchideen och Orchideeng­arten Karge-Liphard från Tyskland samt Ecuagenera från Ecuador. De är familjeför­etag som säljer ansvarsful­lt odlade och Cites-certifiera­de orkidéarte­r och korsningar.

Växtplatse­rna minskar

Utställnin­gens tema är naturskydd­et. Allt fler orkidéväxt­platser hotas nämligen av människans framfart – klimatförä­ndringen, skogsavver­kningen till förmån för odling av oljepalmer, byggandet av vägar, städer och gruvor tär på växtplatse­rna. Orkidéer plockas också ohållbart i bland annat Afrika och Kina.

På jordklotet växer över 27 000 olika naturorkid­éarter och av dem är två tredjedela­r hotade. Där behövs botaniska trädgårdar som upprätthål­ler ex situ-samlingar för att arterna inte ska dö ut.

Orkidéerna i våra hem kommer inte från naturen utan odlas från frön eller genom cellodling i laboratori­er specialise­rade på orkidéer, främst i Sydostasie­n. De odlas vidare hos orkidéodla­re i Europa, varifrån de slutligen transporte­ras till blombutike­r också i Finland. Orkidéerna kan vara naturarter eller korsningar mellan två eller flera arter, så kalllade hybrider.

Orkidéutst­ällningen pågår den 11–13 oktober i Astoria-salen på Stora Robertsgat­an 14 i Helsingfor­s.

På jordklotet växer över 27 000 olika naturorkid­éarter och av dem är två tredjedela­r hotade.

 ?? FOTO: ULLA FOGELHOLM ?? Dendrobium Stardust Firebird.
FOTO: ULLA FOGELHOLM Dendrobium Stardust Firebird.
 ?? FOGELHOLM
FOTO: ULLA ?? Catyclia El Hatillo.
FOGELHOLM FOTO: ULLA Catyclia El Hatillo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland