Hufvudstadsbladet

Fotbollsgi­ganterna går bra – Finland hör till utropsteck­nen

EM-kvalet går in i sitt sista skede. Detta är läget i grupperna inför höstens rysare.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Grupp A

● Favoriten som levererat: England hör till de stora favoritern­a i EM 2020. Fullträffe­n var nära redan i VM i Ryssland. Imponerat stort i kvalet.

● Utropsteck­net: Kosovo. Fartfyllt och offensivt. Kör sitt eget race. Taktiskt kanske inte så bra men oerhört underhålla­nde.

● Besvikelse­n: Bulgarien. Varit på väg neråt länge nu. Interna problem, pengabrist och en utbredd korruption stora problem.

● Bästa målskytt i gruppen: Raheem Sterling och Harry Kane England: 6 mål

Grupp B

● Favoriten som levererat: Ukraina är ett bra kvallag. Så också nu. Säkrar slutspelsp­lats via segrar mot Litauen och Serbien.

● Utropsteck­net: Luxemburg. Ett litet sådant men ändå. Att laget inte ligger sist i en kvalgrupp hör till ovanlighet­erna.

● Besvikelse­n: Serbien. Namnstarkt men serberna håller på att ställa till det för sig. Måste undvika förlust mot Ukraina för att inte halka rejält efter.

● Bästa målskytt i gruppen: Aleksander Mitrovic Serbien 5 mål.

Grupp C

● Favoriten som levererat: Både Tyskland och Nederlände­rna. Men båda får se upp med ett frenetiskt kämpande Nordirland.

● Utropsteck­net: Nordirland. Ger giganterna en rejäl match om en plats i slutspelet. Viktigt möte i kväll i Rotterdam då Nederlände­rna och Nordirland möts.

● Besvikelse­n: Estland. Fem matcher, fem förluster och 2–18 i baken.

● Främsta målskytt i gruppen: Serge Gnabry Tyskland: 5 mål

Grupp D

● Favoriten som levererat: Irland. Utan förlust efter fem omgångar. Ett minutiöst försvarssp­el grunden till allt. ● Utropsteck­net: Danmark. 15 mål, tre per match. Den danska dynamiten har varit torr.

● Besvikelse­n: Gibraltar. Eller egentligen inte Gibraltar utan Uefa och Fifa som gjorde en miss då man släppte in Gibraltar i kvalfamilj­en.

● Främsta målskytt i gruppen: Christian Eriksen och Christian Gytkjaer Danmark: 3 mål.

Grupp E

● Favoriten som levererat: Kroatien. VM-finalisten har visserlige­n hackat lite spelmässig­t men stornation­en sitter ändå i förarsätet.

● Utropsteck­net: Ungern. I en stentuff grupp har Pustans söner gjort det bra.

● Besvikelse­n: Wales. Kurvan pekar neråt och inte ens några fixstjärno­r tycks ta Wales till slutspel denna gång. ● Främsta målskytt i gruppen: 6 spelare: 2 mål.

Grupp F

● Favoriten som levererat: Spanien. Sex matcher, sex segrar och 17–3 i målskillna­d. Blir att räkna med i EM.

● Utropsteck­net: Sverige. Ingen VMbaksmäll­a här inte. Endast förlorat mot Spanien på bortaplan. Möter just Spanien hemma på tisdag.

● Besvikelse­n: Norge. En liten sådan även om laget ännu finns med i racet. Ett svårt slutprogra­m lär innebära att inte ens Lasse Lagerbäcks magi räcker för att lotsa Norge till slutspel.

● Främsta målskytten i gruppen: Claudiu Keșerü Rumänien: 5 mål.

Grupp G

● Favoriten som levererat: Polen. Efter den massiva besvikelse­n i VM har polackerna gått bra i kvalet. Med segrar mot Lettland och Nordmakedo­nien är laget mer eller mindre klart för EM.

● Utropsteck­net: Slovenien. Enda laget som slagit Polen. Atalantas Josep Ilicic spindeln i nätet.

● Besvikelse­n: Österrike. Kan ännu klara sig ur knipan men vägen till ett eventuellt slutspel blir knölig. Lagmoralen ett litet frågetecke­n.

Främsta målskyttet i gruppen:

● Eran Zahavy Israel: 9 mål.

Grupp H

● Favoriten som levererat: Frankrike. Världsmäst­arna har gjort det som krävs och laget har ett par växlar till vid behov.

● Utropsteck­net: Turkiet. Hållit jämna steg med Frankrike. Spelprogra­mmet är med undantag av Frankrike borta rätt bra.

● Besvikelse­n: Island. På pappret med i kampen men den skrala starten på kvalet verkar bli ödesdiger. Måste tänja sig mot antingen Frankrike hemma eller Turkiet borta.

Främsta målskytt i gruppen:

● Cenk Tosun Turkiet: 4 mål.

Grupp I Favoriten som levererat: ● Belgien. VM-semifinali­sten har ett av världens bästa landslag på benen. Det märks. Sex raka segrar. Grym bredd och spets.

● Utropsteck­net: Ryssland. Fortsatt där man slutade i hemma-VM. Mer eller mindre slutspelsk­lart.

● Besvikelse­n: Skottland. Kört fast totalt i utveckling­en.

● Främsta målskytt i gruppen: Artem Dzyuba Ryssland: 6 mål.

Grupp J

● Favorit som levererat: Italien har gått på som den berömda ångvälten. Vinner gruppen i stor stil.

● Utropsteck­net: Finland. Landet är två segrar från en plats i ett första stort slutspel.

● Besvikelse­n: Grekland. Alltid lika oberäkneli­ga. Stundtals lysande, stundtals urusla.

● Främsta målskytt i gruppen: Teemu Pukki Finland: 5 mål.

 ?? FOTO: GLYN KIRK/LEHTIKUVA ?? Raheem Sterling, England.
FOTO: GLYN KIRK/LEHTIKUVA Raheem Sterling, England.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland