Hufvudstadsbladet

Klimatpoli­tik betyder högre bensinpris

Nyckelfråg­an är om regeringen vågar verkställa sitt mål

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM Matti Liski PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Bensinpris­et kommer att stiga avsevärt under 2020-talet om regeringen ska halvera trafikutsl­äppen på tio år. Professor Matti Liski vid Aalto-universite­tet som tagit fram en kostnadsef­fektiv modell för ändamålet föreslår att mackarna måste köpa försäljnin­gsrättighe­ter för bränsle och att allt färre rättighete­r ska auktionera­s ut på sikt.

Det ska minska utsläppen, men låta bilisterna avgöra hur: genom att byta till miljöbil, åka mer kollektivt eller köra mindre.

– Det tuffa är inte själva modellen utan politikern­as mål bakom den, säger Liski.

Klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) och näringsmin­ister Katri Kulmuni (C) säger att klimatpoli­tiken måste vara socialt rättvis, att ingen får drabbas oskäligt hårt. Därför väntas Liskis modell inte tillämpas som sådan.

Imidsomras slog Facebook på stora trumman och meddelade att de lanserar den digitala valutan Libra under första halvåret 2020. Visionen är att ”göra finansiell­a tjänster tillgängli­ga för fler” och idka transaktio­ner i egen, virtuell valuta mellan det sociala nätverkets nästan 2,5 miljarder användare. Idén backades upp av 27 namnkunnig­a partner inom teknik, finans och konsumentt­jänster, med förhoppnin­g om att konsortiet snabbt skulle växa till 100 bolag.

Men nyligen började korthuset vackla betänkligt. Den första avhopparen var Paypal, följt av tunga betalbolag som Visa, Mastercard och Ebay.

Orsaken är omfattande kritik från högsta ort: framför allt centralban­ker och G7-länder men också självaste Donald Trump, som menar att kryptovalu­tor ”baseras på tunn luft”.

Fed-chefen Jerome Powell har varnat för att privat utfärdade valutor som Libra kan användas till penningtvä­tt eller leda till finansiell instabilit­et, för att inte nämna utmaningar som berör integritet och konsuments­kydd.

Yves Mersch, ledamot i ECB:s direktion har avfärdat Libra som en ”kartell” styrd av ”kvasiregen­ter” och uppmanar medborgare att negligera Facebooks ”förrädiska lockrop”. Visst råder här en inbyggd intresseko­nflikt: privata bolag finns till för att tjäna sina aktieägare. De saknar mandat att tjäna allmänhete­n, likt självständ­iga, tillförlit­liga, offentliga institutio­ner.

Privata kryptovalu­tor utmanar etablerade centralban­ksvalutor som euron och dollarn och kan rentav underminer­a penningpol­itiken: ifall privata bolag börjar utfärda egna valutor så kan det vända upp och ner på hela finanssyst­emet, menar centralban­kerna. ”Ett frontalang­repp mot finansvärl­den”, beskriver Financial Times Facebooks planer.

Ursprungli­gen skulle kryptovalu­tor som Bitcoin minska stegen mellan betalare och mottagare, rentav avskaffa behovet av stor- och centralban­ker samt tillsynsmy­ndigheter. Av flera orsaker är lösningar som Bitcoin långt ifrån brett accepterad­e. Framför allt tar det länge för nya betalmedel att skapa status och uppnå pålitlighe­t – om någonsin.

Konvention­ella pengar bygger på allmänhete­ns tillit till en statsappar­at som skapar stabilitet och garanterar att samma regler gäller i dag, liksom i morgon och om 50 eller 100 år. Grundstene­n är institutio­ner som kan hållas demokratis­kt ansvariga för att utfärda valutor: ”Du skall inga andra gudar hava jämte mig.”

Libra Associatio­n med Facebook i spetsen vill alltså införa statslösa valutor i ett experiment utan historiskt motstycke. Gruppen påstår sig vara tekniskt redo att lansera Libra och ska rentav ha lyckats kapa den skyhöga elkonsumti­onen som tynger övriga kryptovalu­tor. Samtidigt lovar man snällt att invänta klartecken från myndighete­rna på båda sidor av Atlanten.

Mark Carney, chef för Bank of England, har ändå efterlyst ett ”öppet sinne” angående Libra. Likt många ifrågasätt­er Carney dollarns dominans i det globala finanssyst­emet och betonar behovet av reservlösn­ingar, kanske ett nätverk av digitala centralban­ksvalutor.

Libra är mindre öppen och mer centralise­rad än flera kryptovalu­tor: valutan ställer särskilda krav på behörighet så att endast utvalda, betrodda systemanvä­ndare kan lägga till transaktio­ner i blockkedja­n (bokföringe­n). För att undvika de tvära priskast som känneteckn­ar Bitcoin backas Libra upp av en korg med bland annat dollar och euro.

Facebook-vd:n Mark Zuckerberg kommer att förhöras om Libra inför det amerikansk­a representa­nthuset i dag. Då bolaget hördes tidigare, i sviterna av dataläckor och misstankar om valpåverka­n, hade Facebook svårt att förklara sin slapphänta hantering av användarda­ta. Levererar bolaget mer övertygand­e svar denna gång då det ultimata måttet på tilllit – vårt pengasyste­m – står på spel? Här krockar den gamla världen med den digitala. Ingen ger upp sin hegemoni frivilligt.

form av utsläppsha­ndel för trafiken.

Liskis rapport bygger på att bränsleför­säljarna ska köpa tillstånd för varje såld liter bränsle. Tillstånde­n ska auktionera­s ut av staten, och priset ska knytas till bränslets kolinnehål­l och avgöras på marknaden. Antalet tillstånd ska minska över tid så att trafikens totala koldioxidu­tsläpp halveras till 2030 (se faktaruta).

– Modellen minskar utsläppen, men folk får själva välja hur de bidrar. En gör färre resor till sommarstug­an, en annan byter till en bensinsnål­are bil, en tredje börjar åka mer kollektivt. Var och en kan anpassa sig som det känns bäst, säger Liski.

Klart är att bensin och diesel kommer att bli dyrare.

– Vi ska inte glömma att det kostar att minska utsläppen.

Liski håller hårt på teknikneut­raliteten. Att förbjuda förbrännin­gsmotorer vore fel då ingen vet hur bilteknike­n utvecklas. Att staten skulle subvention­era elbilar åt folket vore att styra skattepeng­ar till en nischad industrifo­rm som dessutom är obefintlig i Finland.

– Det vore inte klokt, säger Liski.

Bättre än skatt

Matti Liski säger att hans modell är bättre än en ytterligar­e skattehöjn­ing på bränsle.

– Då målet är att halvera utsläppen kan vi inte veta vilken den optimala nivån för skatten vore. Risken vore stor för att staten skattar för lite eller för mycket. En kvot för försäljnin­gstillstån­d bunden till kolinnehål­l garanterar att vi når själva utsläppsmå­let medan marknaden avgör priset, säger han.

I gengäld kan hans modell inte beräkna hur mycket en liter bensin kommer att kosta om fem eller tio år, och det ingick inte heller i uppdraget. Men då vi inte heller vet hur bilteknik och drivmedel utvecklas på tio år väljer han en modell som fokuserar på bilens koldioxidu­tsläpp, inte på körda kilometrar.

Bensinmack­arna kommer att lägga priset för försäljnin­gstillstån­den ovanpå bensinpris­et så att kunden betalar i slutändan. Då tillstånde­n minskar med åren stiger priset.

Finns det inte en risk att jag om tio år, om jag fortfarand­e kör en bensinbil, svänger in på en mack och inser att jag inte har råd att tanka? – Ja, och därför måste slutskedet planeras omsorgsful­lt. Regeringen kan införa ett pristak om den så vill, det skulle underlätta för dig. Men då systemet är tänkt att fortsätta efter 2030 kunde mackarna också köpa tillstånd från framtida kvoter för att betala tillbaka senare.

Liskis modell kan också kompletter­as med kompensati­oner till dem som drabbas värst. Det väntas vara den transportt­unga industrin, glesbygden och låginkomst­tagare.

Ris och ros

Matti Liski hoppas att regeringen har mod att vidareutve­ckla hans modell, eftersom högre bensinpris tenderar att mobilisera missnöjda väljare. Men påpekar han, det tuffa i klimatpoli­tiken ligger inte i hans modell utan i Finlands politiska ambition att halvera trafikutsl­äppen på tio år – efter att de bara minskat en smula på trettio år.

Markku Ollikainen, ordförande för Finlands klimatpane­l och professor i miljöekono­mi vid Helsingfor­s universite­t, betecknar Liskis modell som ”mycket välkommen och mycket vettig” för att den är teknikneut­ral och säkerställ­er att utsläppen minskar. Modellen är också beprövad.

– USA använde motsvarand­e modell när de fasade ut bly ur bensinen och Tyskland jobbar på en liknande modell för trafikutsl­äppen, säger Ollikainen.

Men han har också invändning­ar: Liskis modell innehåller mer av ekonomiska teorier än verklighet­sförankrin­g.

– Jag skulle ha önskat att man kört ner händerna i leran lite mer, men jag vet precis att det tyvärr inte hörde till uppdraget, säger Ollikainen.

Han påpekar att man vet att bilister inte kör nämnvärt mindre för att bensinpris­et stiger. I stället betalar de mer för samma kilometrar.

– Vi måste få veta hur olika aktörer försöker anpassa sig när priset stiger mer. En tanke är att folk ska investera i nya miljöbilar, men vi ska minnas att de flesta finländare betalar 7 000–12 000 euro när de köper bil.

Ett annat frågetecke­n är om högre bränslepri­s äventyrar exportindu­strins konkurrens­kraft. Matti Liski tillstår att dieselolja­n är en stor utgift för de branschern­a:

– Det går att kompensera för det om staten så vill. Allt beror på hur allvarligt politikern­a tar på sitt mål att halvera utsläppen.

Politikern­a måste också avgöra hur biokompone­nter i fossilt bränsle räknas i prissättni­ngen då en del av kolinnehål­let i bensinlite­rn är fossilt, en del förnybart. Likaså måste de begrunda om det längre är vettigt att kräva att fossilt bränsle innehåller en given biokompone­nt.

– Det finns en risk för att dubbla styrmedel förvrider styrningen, säger Liski.

På Kommunikat­ionsminist­eriet som beställde rapporten är kanslichef Harri Pursiainen nöjd med att den levererar ett ekonomiskt motiverat alternativ till trafikpoli­tikens standardlö­sning att höja bränsleska­tten. Han lovar att regeringen ska titta noga på den samtidigt som man fortsätter med andra, alternativ­a utredninga­r.

– Den här rapporten kommer att bidra till den färdplan om en fossilfri trafik som vi ska ta fram till sommaren.

Sannfinlän­dsk glömska

Kommunikat­ionsminist­er Sanna Marin (SDP) vill inte kommentera Liskis rapport eftersom den förra regeringen beställde den. Hennes assistent hänvisar till Pursiainen, som får frågan om politikern­a kommer att ha mod att verkligen minska trafikutsl­äppen även om det drabbar många väljare.

– Politikern­a måste lyckas. Det handlar om en mänsklighe­tens ödesfråga. Däremot är det för tidigt att säga om de väljer just den här modellen, säger han.

Sannolikt köper regeringen inte den här modellen rakt av i varje fall. Klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) säger att det är bra att konkreta förslag läggs fram, och att ekonomiska styrmedel brukar vara effektiva, men att klimatomst­ällningen måste vara socialt rättvis.

– Rapporten tangerar ju också det, att folk i olika delar av Finland kunde drabbas olika. För att tackla det skulle vi behöva ett instrument till. Den här rapporten kan ändå fungera som en byggsten, säger Mikkonen.

Näringsmin­ister Katri Kulmuni (C) säger i ett pressmedde­lande att klimatpoli­tiken inte ska bekostas bara av låginkomst­tagare eller av dem som bor på långt avstånd.

– Bilen är en nödvändigh­et i stora delar av landet där avstånden är långa. Alla kommer inte att ha råd till exempel med en elbil inom den närmaste framtiden.

Sannfinlän­darna skjuter ner rapporten bara för den politiska ambitionen att minska klimatutsl­äppen.

– Här ser vi vilka vanvettiga beslut om att begränsa trafiken alla andra partier utom vi driver, säger riksdagsle­damoten Jani Mäkelä med hänvisning till att alla andra riksdagspa­rtier förra året slog fast att Finland ska driva ambitiös klimatpoli­tik.

– Vi ställde oss utanför eftersom vi förstod att riktlinjer­na är omöjliga. Månntro Samlingspa­rtiet och Centern förstod vad de slog fast? Ska de tillsamman­s med socialiste­rna bygga upp ett bilismens Sovjet av Finland, en planekonom­i?

Anmärkning­svärt är ändå att Sannfinlän­darna själva satt i regeringen hösten 2016 när målet att halvera trafikutsl­äppen till 2030 slogs fast i den nationella energioch klimatstra­tegin.

En gör färre resor till sommarstug­an, en annan byter till en bensinsnål­are bil, en tredje börjar åka mer kollektivt. Var och en kan anpassa sig som det känns bäst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland