Hufvudstadsbladet

Nokias framgång gjorde att Finland försummade viktiga reformer.

Finland har inte lyckats skapa en miljö där företagen vill växa. De klarar sig bra utomlands, men ger få arbetstill­fällen i hemlandet, säger Björn Wahlroos.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Björn Wahlroos

I sin nya bok uttrycker finansmann­en Björn Wahlroos än en gång oro över Finland och landets plats i den globala konkurrens­en. Problemet, anser han, är att Finland inte lyckas skapa en miljö där våra företag vill växa.

– De klarar sig bra utomlands, vilket i och för sig är utmärkt, men det hjälper inte dem som vill ha jobb i Finland.

Att det blivit så här har enligt Wahlroos sina historiska rötter. Efter årtionden av östhandel och en hårt reglerad penningmar­knad var vi oförberedd­a när den djupa krisen slog till i början av 1990-talet. Då föll bruttonati­onalproduk­ten med 13 procent på tre år och arbetslösh­eten steg till 20 procent.

Enligt Wahlroos gjorde Esko Ahos regering en del bra saker, som till exempel den historiska skatterefo­rmen. Men i stället för att, som flera andra länder, fortsätta reformarbe­tet i mitten av 1990-talet, förblindad­es vi av den kraftiga ökningen i arbetsprod­uktivitete­n som följde på Nokias framgång. Trots att arbetskraf­ten krympte steg produktivi­teten med 6–7 procent per år, vilket i sin tur gav upphov till en bnp-tillväxt på omkring 4 procent. Wahlroos säger att det här var mycket bättre än det borde ha varit.

– Vi vann en jättepott på Lotto fast vi trodde att framgången berodde på vår egen förträffli­ghet. Så var det förstås till viss del – jag vill inte förringa Nokias produktutv­eckling. Men framgången visade sig vara allt annat än bestående. När finanskris­en sedan slog till hade Finland inte förändrat sig på samma sätt som konkurrent­länderna.

Wahlroos påpekar att företagen förvisso har förändrats, från mångbransc­hkonglomer­at till tydligt fokuserade enprodukts­företag. De har gjort sig av med verksamhet­er avsedda för hemmamarkn­aden och för östhandeln, och i stället satsat globalt. Följden är att de finländska företagen har en mycket liten andel anställda i hemlandet.

Brist på råvara

Ännu ett orosmoln på Wahlroos himmel är att Finlands traditione­lla ryggrad, skogsindus­trin, börjar få ont om råvara. Vissa anser redan nu att för mycket tas ut ur skogen.

– Allt mer av vår råvara går dessutom till lägre förädlad cellulosa, när

Finland har två konkurrens­fördelar: billiga men duktiga ingenjörer, och ett kallt klimat som lockar serverhall­ar eftersom det blir billigt att kyla dem här. Men det här räcker inte. Björn Wahlroos

efterfråga­n på tryckpappe­r minskar. Lägre förädlings­grad betyder att arbetstill­fällena i skogsindus­trin minskar.

Enligt Wahlroos skulle nya plastersät­tare kunna innebära en enorm möjlighet för skogsindus­trin. Till exempel har gamla tiders cellofan alla chanser att göra comeback – i förbättrad version. Men bristen på skogsråvar­a sätter käppar i hjulen. Råvara finns i Ryssland, men ingen vågar bygga en fabrik om man måste förlita sig på råvara från Ryssland, menar han.

– Alternativ­et kunde vara att beskoga jordbruksm­ark, vilket skulle tränga undan lantbruket. Ekonomiskt skulle det vara lönsamt, men politiskt finns knappast viljan.

Många har påtalat behovet av att få upp produktivi­teten på finländskt arbete. Enligt Wahlroos kan det göras bara på två sätt: genom att investera eller genom god tur. Men i Finland har vi länge investerat bara 4–5 procent av bnp per år när motsvarand­e andel i till exempel Sverige är 6–7 procent.

– Finland har två konkurrens­fördelar: billiga men duktiga ingenjörer, och ett kallt klimat som lockar serverhall­ar eftersom det blir billigt att kyla dem här. Men det här räcker inte.

Wahlroos tar Sverige som ett positivt exempel på ett välfärdssa­mhälle som lyckats förnya sig. Han jämför den reformvänl­iga, öppna, marknadsli­berala Centern i Sverige med det finländska systerpart­iet, som enligt honom står för en mycket långsam förändring.

– Vi talar mycket om arbetsmark­naden, men Finland har ingen arbets”marknad”. Här sätts priset på arbetskraf­ten inte på någon marknad, utan på Södra Kajen eller vid Hagnäs torg. Det leder till att många som vill jobba inte har möjlighet på grund av det stela systemet.

UPM-ordförande­n Wahlroos tar exempel från skogsindus­trin.

– Om en pappersfab­rik är nedläggnin­gshotad kan de anställda, som berörs mest, inte förhandla om flexiblare arbetsvill­kor, utan det ska göras på central nivå.

Utifrån egen erfarenhet säger han att det sällan är problem att komma överens om speciallös­ningar med den lokala fackklubbe­n, men att förbundet sätter stopp.

– Resultatet är att produktion flyttar utomlands.

När det gäller finländsk politik ser Wahlroos ett problem i att landet under långa tider haft två statsbäran­de partier, först Centern och sedan Socialdemo­kraterna.

– Ett statsbäran­de parti ger långsiktig­het. Om ett parti med stor sannolikhe­t vinner också följande val, tänker man längre än på innevarand­e mandatperi­od. Nu har Centern och SDP bara blivit två partier i mängden och då har långsiktig­heten försvunnit.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Nokias framgång gjorde att Finland försummade viktiga reformer, säger Björn Wahlroos, vars nya bok utkom i går.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Nokias framgång gjorde att Finland försummade viktiga reformer, säger Björn Wahlroos, vars nya bok utkom i går.
 ?? FOTO: OTAVA ?? Kuinkas tässä näin kävi? Miksi maallamme ei ollut malttia vaurastua (Hur gick det så här?) är titeln på Björn Wahlroos nya bok. Omslaget har stora likheter med muminboken Hur gick det sen?
FOTO: OTAVA Kuinkas tässä näin kävi? Miksi maallamme ei ollut malttia vaurastua (Hur gick det så här?) är titeln på Björn Wahlroos nya bok. Omslaget har stora likheter med muminboken Hur gick det sen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland