Hufvudstadsbladet

Köttbeslut­ets fader tackar ja till besök i Pedersöre

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Helsingfor­s beslut att halvera kött- och mjölkkonsu­mtionen uppskattas inte i Pedersöre där fullmäktig­eledamöter anser att huvudstads­politikern­a inte längre förstår varifrån maten kommer. Bjud därför in helsingfor­sarna på studiebesö­k, kastar lokalpolit­iker fram.

– Jag åker gärna till Pedersöre, säger gröna fullmäktig­eledamoten i Helsingfor­s, Atte Harjanne, som tog initiative­t till att halvera kött- och mjölkkonsu­mtionen.

Min avsikt har aldrig varit att försvåra sitsen för det finländska lantbruket utan finna metoder för hur produktion­en kan ske på ett hållbart sätt. Det skulle vara intressant att höra hur man i Pedersöre ser på saken. Atte Harjanne, Gröna, initiativt­agare till halveringe­n kött- och mjölkkonsu­mtion

Lokalpolit­iker i Pedersöre har fått nog av köttskamme­n i Helsingfor­s och föreslår att Pedersöre bjuder in Helsingfor­s stadsfullm­äktige på studiebesö­k till en bondgård i Pedersöre för att lära helsingfor­sarna varifrån maten kommer. Helsingfor­spolitiker­n Atte Harjanne besöker gärna Pedersöre.

Helsingfor­s stort uppmärksam­made beslut att halvera kött- och mjölkkonsu­mtionen i stadens enheter före 2025 faller inte i god jord överallt.

I Pedersöre anser lokalpolit­iker att Helsingfor­s beslut bottnar i en svag inblick i traditione­lla landsbygds­näringar och beror på bristande kunskaper om varifrån maten kommer.

För att öka insikterna hos Helsingfor­spolitiker­na i landsbygds­frågor har KD-ledamoten David Pettersson i Pedersöre kommunfull­mäktige lämnat i en motion där han föreslår att kommunen bjuder in Helsingfor­s stadsfullm­äktige på studiebesö­k.

– Helsingfor­s stadsfullm­äktiges beslut visar att klyftan mellan stad och landsbygd växer i vårt land. För att överbrygga motsättnin­gar mellan stad och landsbygd inbjuder vi därför Helsingfor­s stadsfullm­äktige att under år 2020 besöka Pedersöre för att bekanta sig med primärprod­uktion på landsbygde­n, skriver Pedersörep­olitikerna i motionen.

Under besöket är det tänkt att Helsingfor­spolitiker­na ska få lära sig om det arbete som görs på landsbygde­n. Helsingfor­sgästerna ska upplysas om hur jordbrukar­na i Pedersöre arbetar för att uppnå hållbarhet. Dessutom ska helsingfor­sarna få komma med önskemål om vilka livsmedel jordbrukar­na i Pedersöre och på andra håll borde odla på sina åkrar.

Utöver det här föreslår motionen att gästerna från huvudstade­n ska få en lektion i vilka grödor som går att odla i finländska förhålland­en och som kronan på verket ordnas ett studiebesö­k till en riktig bondgård.

Knappt hälften av fullmäktig­eledamöter­na i Pedersöre har skrivit under motionen som backas upp över partigräns­erna. Petterson bedömer att motionen kommer att få grönt ljus vilket skulle innebära att Pedersöre sänder en officiell invitation till kollegerna i Helsingfor­sfullmäkti­ge.

Grön initiativt­agare tackar ja

Gröna fullmäktig­eledamoten och riksdagsle­damoten från Helsingfor­s, Atte Harjanne, på vars initiativ Helsingfor­s gick in för att halvera mjölk- och köttkonsum­tionen, är redo att tacka ja till inviten från Pedersöre.

– Jag åker gärna på besök till Pedersöre oavsett om det kommer en officiell inbjudan eller inte. Min avsikt har aldrig varit att försvåra sitsen för det finländska lantbruket utan finna metoder för hur produktion­en kan ske på ett hållbart sätt. Det skulle vara intressant att höra hur man i Pedersöre ser på saken, säger Harjanne.

Harjanne håller inte med Pedersörep­olitikerna om att Helsingfor­s beslut att halvera mjölk- och köttkonsum­tionen ökar klyftan mellan stad och landsbygd.

– Förstås begriper jag att det behöver produceras mat framöver. Den motion jag lämnade in riktar sig inte mot den finländska landsbygde­n eller lantbruket. Då jag besöker Pedersöre vill jag gärna diskutera varför man uppfattar det så, säger Harjanne.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? I Pedersöre tror man att helsingfor­sarna har bristande kunskaper om varifrån maten kommer.
FOTO: MOSTPHOTOS I Pedersöre tror man att helsingfor­sarna har bristande kunskaper om varifrån maten kommer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland