Hufvudstadsbladet

VM-kvalstart.

Handbollsl­ivet ler för Benjamin Helander. Med en stark säsonginle­dning, förnyat kontrakt i Alingsås och en nytändning i landslaget är det en glad 21-åring som inleder VM-kvalet i kväll.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Då Finland inleder VM-kvalet i handboll i kväll är Benjamin Helander i storform. Hans tränare tror att han kan bli bäst på sin position i svenska ligan och själv är han nöjd med ansvaret, insatserna och utveckling­en han stått för i höst. Helander har blivit en mer komplett spelare och säger att han njuter av att vara tillbaka i landslaget då det blir något av en nystart med nya tränaren Ola Lindgren.

Då tränaren säger att en spelare har potential att utvecklas till att bli bäst på sin position i en liga är det en stor komplimang. Samtidigt är det också ord som inte bara betyder att klubben ser en ljus framtid för en spelare – det är också ett tecken på att klubben kommer att satsa på spelarens utveckling och hjälpa honom på vägen.

Då Benjamin Helander förlängde kontraktet med Alingsås HK i svenska Handbollsl­igan sade klubbens tränare Mikael Franzén att den finländska kantspelar­en har en lysande framtid framför sig.

Det nya kontraktet håller 21-åringen Helander i klubben fram till våren 2022 och det är inte bara Alingsås HK som är nöjda.

– Det kändes otroligt skönt att skriva på kontraktet och att klubben i ett så tidigt skede villa förlänga med mig. Det ger en stor trygghet för mig, säger Helander.

– Alingsås är definitivt det bästa alternativ­et för min utveckling.

Benjamin Helander vet vad han talar om. Han har hållit till i den svenska klubben sedan 2014 med undantag av en säsong då han spelade i BK-46 medan han gjorde sin värnplikt.

Under sina säsonger har han hela tiden tagit steg framåt och gått från att vara en lovande junior, via en stjärna i den finländska ligan till att etablera sig som en spelare i den tuffa svenska ligan.

Den här säsongen har han fått ett betydligt större ansvar i Alingsås lag och tackat för förtroende­t på bästa sätt.

Förra säsongen var han klart andraval på sin vänsterkan­t, den här säsongen delar han på ansvaret med Andreas Berg så att de spelar cirka halva matchen var.

– Jag tycker att jag tagit stora steg framåt sedan förra säsongen. Jag har utvecklats både i mitt anfallsspe­l och i mitt försvarssp­el, säger Helander.

Framåt har Helander alltid haft lätt att prestera. Han är kvick i fötterna, har en fantastisk kroppskont­roll i sina snabba rörelser och hittar ofta luckor både i försvar och på målvakter där andra spelare inte ser möjlighete­r. 21-åringen har ett brett skottregis­ter och kan dölja sitt skott länge vilket ofta får hans avslut att se både lätta och genialiska ut.

– Jag har alltid gillat anfallet och det har kommit enkelt för mig. Nu har jag jobbat mycket på att bli bättre bakåt och blivit starkare där, säger Helander.

– Det var en förutsättn­ing för att jag skulle få mer speltid. Man måste kunna både anfalla och försvara för att få större ansvar.

Helander säger att han inte blivit speciellt mycket fysiskt starkare.

– Jag har blivit klokare i mitt spel och min tajmning är bättre än förr. Jag känner mig betydligt tryggare på planen nu, säger han.

Den ökade speltiden har gett extra självförtr­oende som vuxit ytterligar­e då han lyckats på planen. Helander ligger femma i Alingsås interna skytteliga med 27 mål på nio matcher och i den senaste matchen – toppmötet med HK Malmö – sköt han hela sju mål och valdes till lagets bästa spelare.

– Det känns som om jag kommit in i en positiv spiral, säger Helander.

Den positiva spiralen är något nya landslagst­ränaren Ola Lindgren gärna ser att fortsätter. Efter Helanders första match framför den svenska tränaren överöstes AHK-spelaren med beröm.

Lindgren gillade vad han såg i Helanders spel och han vet att han kommer att ha stor nytta av den snabba yttern då han ska bygga upp det nya spelet för det blåvita landslaget. Lindgren har talat om högt speltempo och kontringar som nycklar till framgång. Inte att undra på att Helander är positiv och laddad inför landslagsu­ppdragen.

– Det är mycket spännande med Ola som tränare och det känns verkligen roligt att vara med i landslaget. Det känns som en nytändning för hela laget, säger Helander.

Jag har blivit klokare i mitt spel och min tajmning är bättre än förr.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRöM ??
FOTO: THOMAS SUNDSTRöM
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRöM ?? Benjamin Helander har utvecklats mycket i sitt försvarssp­el den här säsongen.
FOTO: THOMAS SUNDSTRöM Benjamin Helander har utvecklats mycket i sitt försvarssp­el den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland