Hufvudstadsbladet

Vindobelis­k som tidssymbol

- MARTIN NäSE Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Tre meter hög reser sig Simon Gripenberg­s vindobelis­k vid Gammelstad­sforsen. En turbin gjord på uttjänta oljetunnor symboliser­ar skiftet från oljans tidevarv till en ny, fossilfri era, eller åtminstone kravet på en. Tunnorna ska rotera i vatten, men bara tills vintern och isen stoppar dem. Det i sin tur ska locka ungdomar att grunna på hur lågteknolo­gin kan hjälpa människan att lösa miljöutman­ingar.

Jag ska besöka ön Lesbos i nordöstra Medelhavet. En vacker ö med en välutveckl­ad turistnäri­ng – och en plats för samlad mänsklig tragedi.

Lesbos ligger några kilometer utanför Turkiets kust men hör till Grekland och EU. Flyktingar­na som gömmer sig i skogarna på den turkiska sidan kan se Drömlandet från stranden. De väntar på nästa chans till gummibåtst­ransport över sundet. De har smugglats eller på annat sätt tagit sig dit från krigets Syrien, Irak, Afghanista­n eller något afrikanskt land. Nu kan de ana freden, välståndet och den trygga framtiden, på tillräckli­gt avstånd från fasorna i hemlandet.

Vår grupp på åtta personer ska vistas en vecka i det lilla samhället Moria. Strax intill ligger det överfulla flyktinglä­gret Moria Camp. Det har inrättats på en tidigare flygbas, med plats för upp till 3 000 flyktingar. I dag varierar alla bedömninga­r av antalet, det enda gemensamma är att alla bedömninga­r tenderar att öka. Det kan handla om 14 000 personer som just nu finns i och utanför Moria-lägret. Än så länge kommer nya gummibåtar över från Turkiet varje dygn, innan vintern slår till och strömmen kanske avtar något. Hur framtiden ser ut vet ingen just nu. Den nyss inledda turkiska krigsopera­tionen mot kurderna i norra Syrien kan leda till internatio­nella komplikati­oner med risk för att Turkiet lättar på sin gräns mot EU och släpper i väg större flyktingma­ssor.

Miserabla förhålland­en råder i lägret. Män, kvinnor och barn bor i tält eller tältliknan­de installati­oner. Det är överfullt, fuktigt och kyligt, avfall och avföring hopas oordnat, infektions­sjukdomar sprids, risk för bränder, stridighet­er, våld och våldtäkt är överhängan­de. Många får vänta i flera år. Ett konstant krisläge kring Moria kan urarta i kaos.

Vi kommer att bekanta oss med förhålland­ena och med de olika organisati­oner som verkar där för att underlätta flyktingar­nas situation. Vi ska spana efter nya båtar nattetid. Vi ska stödja organisati­oner och flyktingar så långt vi kan, med medicinsk och annan hjälp, också ekonomiskt genom understöd som donerats till organisati­onen Nada Nord.

Kan vi göra någon reell nytta där? Rationellt sett just ingen alls. Jag hoppas ändå kunna lära mig något, jag vet inte vad. Kanske vi också i något enskilt fall kan bringa lite ljus i en tillvaro som ter sig hopplöst mörk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland