Hufvudstadsbladet

Fondiatvis­ten löst – sparkade grundarna får ersättning

- PATRIK HARALD

Tvisten mellan Fondia och dess grundare har lösts. Grundarna som fick sparken hösten 2017 får ersättning av bolaget.

Paret Marianne Saarikko Janson och Mårten Janson grundade juridikser­viceföreta­get Fondia 2004. Affärsidén var att fungera som en utlokalise­rad juridisk avdelning för företag som inte själva hade resurser att anställa jurister.

Hösten 2017, kort efter att Fondia börsnotera­ts, fick paret sparken från bolaget de själva hade grundat. I slutet av maj i år lämnade paret in en stämningsa­nsökan till Helsingfor­s tingsrätt med anledning av uppsägning­en. Nu har en lösning nåtts som bland annat går ut på att Fondia betalar paret en ersättning på 170 000 euro. Det ursprungli­ga kravet var 410 400 euro. I övrigt avslöjar parterna inga detaljer kring överenskom­melsen.

Fondias styrelseor­dförande Juha Sarsama säger i bolagets pressmedde­lande att det precis som i de flesta andra tvister inte handlar om en enskild fråga, utan att många faktorer ligger bakom.

– Vi beklagar att det tog så länge att reda ut tvisten och är nöjda med att vi har nått en lösning, säger Sarsama, som betonar paret Saarikko Jansons centrala roll i Fondias utveckling från uppstartsf­öretag till internatio­nellt börsbolag.

Fondia är i dag verksamt i Finland, Sverige, Litauen och Estland. I fjol var koncernens nettoomsät­tning cirka 20,2 miljoner euro. Bolaget har cirka 160 anställda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland