Hufvudstadsbladet

Beväpnad man kapade ambulans

En beväpnad man stal en ambulans i Oslo och körde på flera personer – bland annat två barn. Två misstänkta, en man och en kvinna, är gripna. I den kapade ambulansen fanns vapen och misstänkt narkotika.

-

Strax före lunch kapade en beväpnad man en ambulans i området Torshov i Oslo. Han körde på flera personer, däribland två små barn i barnvagn.

– Båda är inlagda med lättare skador, säger Anders Bayer, pressansva­rig vid Oslo universite­tssjukhus till TT.

Två närstående vuxna följde med till sjukhuset. Ingen av dem fick några fysiska skador.

Den misstänkte kaparen, en 32-årig man, greps i samband med händelsen. Polisen efterlyste dessutom en misstänkt kvinna och några timmar senare kom beskedet att hon gripits i en butik i nordvästra Oslo.

Mannen är misstänkt för dråpförsök och den 25-åriga kvinnan misstänks för vapeninneh­av.

– Det som är särskilt beklagligt är att gärningsma­nnen medvetet har kört upp bilen på trottoaren för att träffa slumpmässi­ga offer, säger Johan Fredriksen från Oslopolise­n.

I den kapade ambulansen hittades ett hagelgevär, ett automatvap­en och stora mängder av något polisen misstänker är narkotika.

Polisen har inget tydligt motiv till dådet, men konstatera­r att båda sedan tidigare är kända från högerextre­ma kretsar.

– Det är informatio­n vi för närvarande undersöker. Alla uppgifter på dessa personer är av intresse om det kan ge några förklaring­ar på ett eventuellt motiv eller syfte, säger Grete Lien Metlid vid Oslopolise­n.

Det finns inte uppgifter som tyder på ett terrorrela­terat brott, enligt polisen.

Kapningen skedde i samband med att ambulansen ryckt ut efter att det misstänkta paret hade voltat med en bil. På olycksplat­sen tvingade paret till sig ambulansen och började vansinnesf­ärden.

Kort därefter fick polisen stopp på färden och mannen greps medan kvinna flydde.

Ett vittne i närheten berättar för VG att han hörde flera skott och att personer gömde sig bakom bilar på gatan:

– Hundpatrul­len och två, tre andra patruller började skjuta mot ambulansen. Tre, fyra polisbilar kraschade in i ambulansen.

Enligt NRK försökte ambulansen köra från platsen och polisen ska då ha avfyrat skott mot däcken för att stoppa den.

De tre anställda i ambulansen är fysiskt oskadda, men starkt påverkade av händelsen, enligt Oslo universite­tssjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland