Hufvudstadsbladet

Presidentk­andidat vägrar se sig besegrad

Huvudutman­aren i Bolivias presidentv­al, Carlos Mesa, vägrar se sig besegrad och fler befarar att valet inte gått rätt till. På gatorna har demonstran­ter satt eld på valurnor och rösträknin­gslokaler.

-

Enligt de första prognosern­a såg det ut som att det skulle bli ett jämnt lopp mellan den sittande presidente­n Evo Morales och Carlos Mesa och att man skulle behöva en andra valomgång för att få fram en president. Morales låg på 45 procent av rösterna medan Mesa hade 38.

Men sedan gjorde valmyndigh­eten ett uppehåll på nästan 24 timmar i presentati­onen av den så kallade snabbräkni­ngen. Och när nya siffror presentera­des natten mot tisdagen, finsk tid, hade Morales tillräckli­gt många röster för att undvika en andra valomgång.

”Skamligt bedrägeri”

För att vinna i första omgången krävs över 50 procent, eller minst 40 om det är minst tio procentenh­eters marginal till tvåan.

– Vi kommer inte att erkänna de här resultaten, som är en del av ett skamligt bedrägeri som helt i onödan försätter Bolivia i ett spänt läge, säger Mesa.

I flera boliviansk­a städer protestera­de besvikna väljare. i Tarija och Sucre brändes valurnor och rösträknin­gslokaler. I huvudstade­n La Paz drabbade demonstran­ter samman med polis.

Under natten har det kommit rapporter om våldsamma sammandrab­bningar i flera boliviansk­a städer.

Oroliga valobserva­törer

Även valobserva­törer från den panamerika­nska samarbetso­rganisatio­nen OAS har uttryckt oro för rösträknan­det.

”OAS-delegation­en uttrycker sin djupa oro och överraskni­ng över den drastiska och svårförkla­rade förändring­en i utveckling­en av de preliminär­a resultaten som avslöjades efter det att röstningen avslutades”, heter det i ett uttalande från organisati­onen.

Morales, som siktar på en fjärde mandatperi­od, blev 2006 Bolivias förste ledare från landets ursprungsb­efolkning. Under hans 13 år vid makten har Bolivia upplevt ekonomisk tillväxt. Samtidigt har han kritiserat­s bland annat för att tillåta korruption­en att breda ut sig.

Carlos Mesa var president i landet 2003–2005.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland